Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Japonya ile Çin’in karşılıklı restleşmeleri sürüyor

Japonya ile Çin arasındaki tansiyon, Doğu Çin Denizi’ndeki takım adalar sebebiyle yükselmeye devam ediyor. İki ülke arasında diplomatik görüşmeler devam ederken New York’taki BM zirvesine katılan Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, Pekin’e taviz vermeyeceklerini belirterek Çin’de faaliyet gösteren Japon firmalarına yönelik saldırıları kınadı.

BM Genel Kurulu’ndaki konuşma sonrası gazetecilere açıklama yapan Noda, “Senkaku Adaları, uluslararası hukuk ve tarihi açıdan Japonya’nın bir parçasıdır. Tartışmalı bir egemenlik ortada yoktur. Bu duruştan herhangi bir geri adım atmayız” dedi. Çin, Diaoyu diye isimlendirdiği adaların kendisine ait olduğunu savunuyor. Japonya’nın adaları kamulaştırmasının üzerine Pekin’den tepkiler yükselmişti. Japon firmalarına dönük saldırılar başlamış ve Senkaku Adaları etrafında Çin gemileri gezinmeye başlamıştı.

BM zirvesi sırasında Çin ve Japon dışişleri bakanı da krizi görüşmek için bir araya gelmişti. Japon bir diplomat, görüşmelerin sert geçtiğini ancak iki ülkenin diyalogu devam ettirme noktasında anlaştığını ifade etti.

RUSYA İLE JAPONYA ARASINDA “KURİL” DİPLOMASİSİ

Japonya’nın egemenlik noktasında sadece Çin, Tayvan, Güney Kore ile değil Rusya ile de sıkıntıları bulunuyor. BM zirvesi sırasında Rusya ile Japonya arasındaki görüşme trafiği neticesinde iki ülke Ekim ayının ortasında Tokyo’da görüşme yapmaya karar verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Japon Dışişleri Bakanı Koichiro Genba, Kuril Adaları üzerinde bir metin için ve Japon Başbakanı Noda’nın aralık Ayında Rusya’ya yapacağı ziyarete ilişkin konular üzerinde görüştüklerini belirtti. Kuril Adaları nedeniyle iki ülke arasında barış anlaşması da bulunmuyor. Rusya, 2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde Kuril Adaları’nı egemenliği altında almıştı. Rusya’nın eski devlet başkanı Dimitri Medvedev’in adaya yaptığı ziyaret Tokyo’nun tepkisine yol açmıştı.

ÇİN’DEN JAPONYA BAŞBAKANI NODA’YA TEPKİ

Çin, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, bir toprağa sahip olma konusunun tarihi ve yasal bir temelde çözülmesi gerektiğini açıkladı. Japonya Başbakanı Noda ise, bir toprağa sahip olma sorununun, uluslararası hukuk kurallarına göre çözülmesi gerektiğini kaydetmişti.

Çinli Sözcü Qin Gang, “bazı ülkelerin dünyada anti-faşizm savaşında kazanılan zaferi açıkça inkâr ederek, uluslararası hukuk kurallarını bir örtü olarak kullanmaya çalıştığını” savundu. Qin, bu girişimin sadece kendini aldatmak olduğunu ifade etti. Çinli Sözcü, ilgili ülkenin tarihi doğru şekilde değerlendirmesi ve uluslararası hukuk kurallarına göre hareket etmesi çağrısında bulundu. Qin, başka ülkelerin toprakları üzerindeki egemenlik hakkını ihlal eden tüm girişimlerini durdurması gerektiğini vurguladı.

İki ülke arasında eskiden beri Doğu Çin Denizi’nde anlaşmazlık konuları bulunuyor. Japonya’nın, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklaması ardından bölgede gerilim tırmandı. Asya’nın iki devi yaşanan kriz ortamını normale döndürebilmek için müzakere görüşmelerine başladı.

TUNCAY KAYAOĞLU | TOKYO – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]