Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kiev’de Hocalı Katliamı’nın kurbanları fotoğraflarla anıldı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Sanat Müzesi’nde Hocalı Katliamı kurbanları katliam sonrası çekilen fotoğraflar ve faciaya şahitlik eden çocukların çizdiği resimlerle anıldı.

Kiev’deki Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından organize edilen etkinliğe, Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçisi Eynullah Medetli, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Azeri ve Türk büyükelçilikleri mensupları, Ukrayna’daki Azeri sivil toplum kuruluşları, Azeri diasporası, üniversite öğrencileri, yerel ve uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Sergi ve anma töreni saygı duruşuyla başlarken, programda Azerbaycan’da hazırlanan ‘Hocalı’ konulu bir belgesel gösterildi.

Hocalı’daki Ermeni vahşetini gösteren; fotoğraflar, o döneme şahitlik eden dünyaca ünlü gazetelerin haberleri ve çocukların çizdiği resimlerin yer aldığı serginin açılış konuşmasını Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçisi Eynullah Medetli yaptı.

Acılarını paylaşan kardeş halklara hususiyetle Türkiye’ye minnettarlığını bildiren Eynullah Medetli, Birleşmiş Milletler’in Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan kayıtsız şartsız çekilmesi kararına atıfta bulundu. Büyükelçi Medetli konuşmasında, “O zamanlarda ordumuz yoktu, silahımız yoktu ama bugün iktisadi alanda gelişen Azerbaycan, güçlü ordusu ve birlik içindeki halkıyla toprak bütünlüğünü koruyacak ve işgal altındaki topraklarını geri alacak güçtedir. Öte yandan biz bugün halen uluslararası hukuk ve diplomasi ilkeleri çerçevesinde hareket ediyoruz. Şu kesinlikle bilinmelidir ki, vatan topraklarımızı geri alacağımız günler gelecektir.” dedi.

“BU NASIL İNSANLIKTIR?”
Anma töreninde söz alan Türk Büyükelçi Mehmet Samsar ise “Bugün şu resimlere durup bir dakika bakalım. Burada 5 yaşında bir kız çocuğu gördük. Öldürülmüş gözleri oyulmuş. O yaştaki çocukların ağızları genelde süt kokar. Bu nasıl bir nefrettir ki, silahlı askerler böyle çocukların gözlerini oyup öldürmüş. Bu nasıl bir vahşettir. Bu filmde izledik yaşlı bir görgü tanığı çok güzel söyledi. ‘Bu nasıl insanlıktır?’ evet bu nasıl insanlıktır. Bugün bulunduğumuz resim sergisinde küçücük çocukların çizimlerini görüyoruz. Bu çocuklar ki bu yaşta; ağaçları, çiçekleri ve dağları güzellikleri resmederler, ama burada kan, acıyı ve gözyaşını resmetmişler. Bu nasıl bir vahşettir ki çocuklar üzerinde böyle bir etki bırakmış.” şeklinde konuştu.

Türk büyükelçisi Samsar’ın içten konuşması karşısında Azerbaycan Büyükelçisi Medetli gözyaşlarını tutamadı. Salonda da duygusal anlar yaşandı.

Sergiyi Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na özel değerlendiren Büyükelçi Samsar, “Hocalı insanlık tarihine Ermeniler tarafından açılmış kara bir sayfadır. 20 yıl önce bu vahşete sebep olanlar bunun halen cezasını çekmedi. Hocalı Katliamı’nın sorumluları er geç cezalarını çekeceklerdir. Bu katliam insanlık tarihinde kara bir sayfa olarak kalacaktır. Türkiye olarak Azerbaycan’ın haklı davasında her zaman yanında olacağız. Bu katliamın sorumlularının cezalarını çekmeleri gerekiyor. Bu çerçevede Türkiye uluslararası arenada dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ı desteklemeye devam edecektir.” şeklinde konuştu.

“ERMENİLERİN İÇ YÜZÜNÜ GÖSTERECEĞİZ”
Son dönemde Ermeni lobilerinin Fransa gibi bir takım ülkelerde uyduruk soykırım iddialarıyla Türkleri yıpratmaya çalıştığını ifade eden Eynullah Medetli Cihan’a özel şunları söyledi: “Azeri ve Türklere karşı asıl soykırımını yapanlar Ermenilerdir. Onların iç yüzünü Hocalı faciası numunesinde göstermemiz bir ihtiyaçtır. Çünkü bu çok yakın bir tarihin çok acı bir faciasıdır. Bunu yaşayanlar şimdi de hayatta ve şahittirler.”

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]