Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İşte bir asır önce çekilen renkli fotoğraflar!

Rus çarının özel fotoğrafçısı Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) 1909 ve 1910 yıllarında kendi geliştirdiği bir yöntemle daha renkli fotoğraf tekniği geliştirilmeden önce renkli resimler çekti ve bunlar günümüze ulaştı!

Objeyi kıpırdatmadan arka arkaya 3 defa mavi, kırmızı ve yeşil filtrelerle çektiği resimleri özel banyolarda yıkadı ve tek renkli çıkan bu şeffaf filmleri üst üste koyarak renkli saydamlar elde etti.

Bunlar günümüzde renkli fotoğraf kâğıdına basılabiliyor. O günlerde ise ancak saydamları projektörle görülebiliyordu.

Sergey Prokudin-Gorskii kimdir?

Fotoğrafçılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Rusya’da Murom’da doğan Produkin-Gorskii kimya eğitimi almıştır. Ünlü bilim adamlarıyla Saint Petersburg, Berlin ve Paris’de çalışarak, renkli fotoğrafların ilk tekniklerini geliştirmiştir.

Teknik

Asıl araştırması renkli film kareleri üretme ve sinema filmleri çekme patentleri üzerineydi. 1905 yılında, Rusya İmparatorluğu’nda sistematik olarak kullanılan yeni teknolojik gelişmeleri yarattı. Bu proje içerisinde, asıl amacı Rusya’daki okul öğrencilerini “optik renk yansıtmaları” nı öğretmekti.

Projesinde gelişmeleri ilk önce bir fotoğraf makinesinin art arda hızlıca siyah beyaz fotoğraflar çekebilmesi üzerineydi, her resim de başka bir renk filtresine bağlıydı. 3 değişik siyah beyaz filtreli fotoğrafı kullanarak gerçek renkli ışığı yakalayıp, orijinal renk sistemini oluşturabilecekti. Bu çekimlerden çıkan resimler bir çok “hayali” görüntüye benziyordu, lakin kırmızı, yeşil ve mavi filtreli fotoğraflar kişiyi her seferinde daha değişik gösteriyordu.

Ayrıca çektiği fotoğrafların renkli basımlarını da çıkarmayı başardı, ancak bu oldukça komplike ve çok zaman alıyordu. Resimlerinin dijital olarak birleştirilerek tek bir resim haline gelmesi çok daha sonra oldu.

Fotoğrafları [GALERİYE BAKINIZ]

Çar II. Nikola tarafından verilen karanlık odalı bir otomobil ile, İmparatorluğun her yerine özel iki izinle ulaşarak Rusya İmparatorluğu’nu 1909’dan 1915’e kadar görüntüledi.Resimleri üzerine uzun söyleşileri oldu ve 1918’deki Rusya Devrimi sonrasında ülkesini terketti ve Paris’de 1944 yılında öldü.

Alleia Hamerops’daki kırmızı-mavi-yeşil filtreli siyah beyaz fotoğrafları ve üç fotoğrafım birleşmesiyle ortaya çıkan renkli fotoğraf

Fotoğrafları kaybolmuş bir Dünya’nın canlı resimlerini gösteriyordu – Rus İmparatorluğu I. Dünya Savaşı arifesinde ve yaklaşan Rusya Devrimi dönemindeydi. Konuları orta çağ kiliselerinden, eski Rus manastırlarına, tren istasyonlarından fabrikalara ve gelişen endüstriyel güce, ve Rusya halkının farklılıklarına kadar dayanıyordu.Produkin-Gorskii Rusya’yı 1918 yılında terketti ve ilk önce Norveç ve İngiltere’ye ardından Fransa’ya yerleşti. Bu dönemde çar ve ailesi Rusya Devrimi’nde öldürülmüş, ve Komunist rejim Rus İmparatorluğu’nu hakimiyeti altına almıştı. Rusya’nın devrim öncesindeki cam tabletler üzerine basılmış yegane resimleri 1948 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından ailesinden satın alındı.

2001 yılında, Kongre Kütüphanesi “The Empire that was Russia” (Rusya olmuş İmparatorluk) başlığı altında bir sergi düzenledi ve burada cam tabletleri bilgisayarla tarayarak Walter Frankhauser tarafından geliştirilen dijikromatografi ile birleştirdi.

2004 yılında ise Kütüphane Blaise Aguera y Arcas ile anlaşarak 1902 negatifin tamamını yüksek çözünürlükte dijital resimler haline getirdi. Kongre Kütüphane’sinde yapılan gelişmelerin tamamı bulunmaktadır.

UkraynaHaber.Com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]