Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kremlin’de yapılan 5 saatlik Ukrayna zirvesi sona erdi

Ukrayna krizine çözüm bulmak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande arasında Kremlin’de yapılan zirve sona erdi.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, liderler arasındaki görüşmenin 5 saat kadar sürdüğünü, Merkel ve Hollande’nin havalimanına doğru gittiğini söyledi. Üç liderler önümüzdeki günlerde de krize çözüm bulmak için görüşmeleri sürdürme kararı aldı.

Merkel ve Hollande’nin Kiev’de yaptıkları görüşmelerin devamı olarak Putin’le bir araya geldiğini ifade eden Peskov, “Ukrayna krizinin çözümüne yönelik liderler arasında görüşmeler kapsamlı ve yapıcı geçti. Minsk anlaşması temelinde ortak bir dokümanın oluşturulabilmesi için şu anda ortak çalışmalar yapılıyor. Burada Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Almanya Şansölyesi Merkel’in önerisinde, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun önerileri dikkate alınıyor.” dedi.

Bu taslak ve önerilerin Ukrayna’da ihtilaflı tüm tarafların onayına sunulacağını vurgulayan Peskov, “Ön sonuç bilgileri Pazar günü Normandiya Formatı’nda (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) yapılacak telefon görüşmesinde bu ilk taslak ele alınacak.” bilgisini verdi.

Almanya ve Fransa liderleri Moskova’ya gelmeden önce Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile de bir görüşme yaptı. Dört saat kadar süren görüşme sonrası liderler herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

Moskova görüşmelerinin ardından da liderlerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Kiev’den gelen değerlendirmelerde liderlerin Ukrayna’da federasyon ya da tarafsız statüsünde yapılan değişiklik konusunun ele alınmadığı belirtildi.

Görüşmelerin 19 Eylül’de imzalanan Minsk Protokolü çerçevesinde yapıldığı belirtiliyor. Buna göre acil ateşkesin sağlanması, ağır silahların yerleşim yerlerinden çıkarılması, insani yardımların ulaştırılması ve Rusya ile sınırın kontrol edilmesi yer alıyor. Donbas olarak tanımlanan Doğu Ukrayna’nın statüsü konusu ise müzakere ediliyor.

 

 

FARUK AKKAN, FUAT SEFEROV | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]