Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin, Merkel’le Ukrayna krizinin çözümü konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le Doğu Ukrayna krizinin çözümü için bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Ukrayna krizinde siyasi çözümde ısrarcı olunması, ateşkeste devamlılık, çatışma sonrası sıkıntılı günlerin yaşandığı bölgelerin yeniden imarı, sosyal ve ekonomik destek programlarının ele alındığı kaydedildi.

Rus lidere göre Kiev yönetimi ile Doğu Ukrayna yerel temsilcilerin doğrudan görüşmesi kalıcı barış için hayati önem arz ediyor.

Putin ve Merkel, Ukrayna’da barışçıl ve siyasi bir çözüme katkı sağlanması için “Normandiya Formatı” olarak tanımlanan görüşmelere devem edilmesi konusunda mutabakata vardı.

Görüşmenin Almanya Şansölyesi Merkel’in inisiyatifi ile gerçekleştiği belirtildi.

Ukrayna krizinin çözümü için 6 Haziran 2014’de Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımı ile Normandiya’da ilk toplantıyı gerçekleşmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 15 Ocak’ta Astana’da liderlerin katılımı ile bir zirve yapılabileceğini açıklamıştı. Dört ülkenin dışişleri bakanlarının 12 Ocak’ta Berlin’de bir araya gelmesi bekleniyor.

Almanya, Astana zirvesine katılmak için Minsk Anlaşması’nda ilerleme sağlanmasını bekliyor. Buna göre tarafların çatışma bölgelerinden ağır silahları geri çekmesi, tam ateşkes, sınır güvenliği ve mahkumların takası gibi konular masada yer alıyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Doğu Ukrayna’da devam eden iç savaşta 4 bin 700 kişi hayatını kaybederken, 10 bin kişi de yaralandı. Ukrayna krizine dahli olduğu gerekçesi ile Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırım uygularken, Rusya da bu ülkelerden gıda alımını durdurdu.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]