Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’deki maden kazasının 3 günlük gelişmeleri

Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ne ait linyit özel şirkete ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı.

İşte çalışmaların devam ettiği 3 günde dakika dakika yaşananlar:

15:43 – TGS, Ermenek’te gazetecilere yönelik engellemelere tepki gösterdi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Ermenek’te 18 işçinin madende mahsur kaldığı bölgede gazetecilere yönelik engellemelere tepki gösterdi. Tüm Türkiye’nin gözünün kulağının Ermenek’ten gelecek haberlerde olduğuna dikkat çeken TGS açıklamasında, “Ermenek’te gerçeğe perde çekilmesine izin vermeyeceğiz.” ifadeleri yer aldı.

15:37 – Ahtapotlar madende su tahliyesine başladı

Karaman’ın Ermenek ilçesi yakınlarındaki Pamuklu Köyü yakınlarında geçtiğimiz Salı günü yaşanan Hasşekerler Maden İşletmesi ocağında su tahliye çalışmaları bugün itibariyle hız kazandı. Maden ocağına kurulan ve su tahliyesini sağlayan Ahtapot isimli makineler hızla suyu yüzeye çekiyor.

15:35 – Yıldız: Sondaj için getirilen makinelerin kurulumu akşama biter

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı madendeki su ve çamuru tahliye etmek için MTA’nın yapacağı sondaj için makinelerin montajının akşama kadar tamamlanacağını söyledi. Bakan Lütfi Elvan da, madendeki nefeslik bölümünden deşarj edilen suyun miktarına bakmak için geldiklerini belirterek, “Şu anda her bir hortumdan saatte 200 metreküp suyu deşarj ediyoruz. Yani nefeslikten saatte 400 metreküp suyu tahliye ediyoruz.” dedi.

15:27 – Madenci yakınları ocağı girişinde toplandı

Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından ocaktaki çalışmalar hızla devam ediyor. Uzun süredir umutla haber bekleyen vatandaşlar, ocağa gelerek maden girişinde toplandı. Polisler ve jandarma da buraya gelen aileleri müdahale etti. Bir jandarma görevlisinin madendeki bir kadını teselli ettiği gözlendi.

15:20 – Başsavcılık’tan açıklama

Madende mahsur işçilerin sağ veya ölü olarak çıkarılmadığı için, kusur atfedilebilecek kişilerin cezai sorumlulukların farklılık arz edeceği belirtilen açıklamada, bu kişiler hakkında Ermenek Sulh Ceza Hâkimliğinden adli kontrol talebinde bulunulduğu ve kabul edildiği vurgulandı. Madenden sağ kurtulan işçilerin ise ifadelerinin alınmaya başlandığı belirtilirken, önceki vardiyada çalışan işçilerin de ifadelerinin alınması için talimat verildiği ifade edildi. Açıklamada, kurtarma çalışmalarının devam etmesi nedeniyle, bilirkişiler tarafından inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekliyle ilgili kesin tespitin yapılamadığı vurgulandı.

14:59 – Madenci yakınları basınla görüşmemeleri için tedbir alınıyor

Karaman Ermenek Has Şekerler Maden Ocağı’nda 3. gün bitmek üzere. Ailelerin sabırları tükenme noktasına geldi. Kızılay’ın oluşturduğu çadırda bekleyen ailelerin feryatları ise yürekleri dağlıyor. Basınla görüşmemeleri için geniş güvenlik önlemleri alınıyor. Ancak tüm yakınlar bundan şikayetçi. 36 yaşındaki madenci Kamil Yaman’ın halası Nemika Güzel, yeğeninin 3 çocuğu olduğunu, babasız kaldıklarını belirtip, “Bu ihmale bile kaza dediler. Maden sahibi kaza demiş, ne kazası? Bu maden kapatılmıştı, 8-9 bin TL verip yeniden açtırmış.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

14:08 – Çalışmalarının görüntüleri dağıtıldı

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında maden ocağında su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiyi kurtarmak için ekiplerin yaptığı arama – kurtarma çalışmaları esnasında çekilen görüntüler basın kuruluşları ile paylaşıldı. Görüntülerde ekiplerin madende meydana gelebilecek göçmeleri engellemek için yaptığı çalışmalar ile göçme meydana gelen bir alandaki toprağı kaldırma çalışmaları yer alıyor.

13:40 – İşçi yakınlarından ocağın mühendisine saldırı

Maden ocağı önünde bekleyen işçi yakınları, alanda gördükleri ocağın mühendisi Sezgin Berberoğlu’na işçilere ocak dışında yemek yemelerine izin vermediği iddiasıyla saldırmak istedi. Mühendis Berberoğlu koşarak kaçarken, polis ve jandarma da işçi yakınlarını engelledi. Bu sırada sinir krizi geçiren işçi yakınlarından bir arkadaşları tarafından teskin edilirken, bir kadına da ambulansta müdahale dildi.

13:07 – Madende ocağında cuma namazı

Cuma namazı için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay çadırları hazırlandı. Namaza çalışmalar için bölgede bulunan bakanlar da katıldı. Ezanın okunmasıyla vatandaşlar cuma namazını maden ocağının yanında kıldı. Namaz sonrasında madende mahsur kalan işçiler için dua edildi.

11:45 – Su öncelikler arasında kalmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madendeki su seviyesinin 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranılması gerektiğini vurgulayarak, “Şantiyeyle alakalı son geldiğimiz noktada maden ocağının içerisinde şu anda suyun düşürülmesinden daha ziyade, su öncelikler arasında kalmadı. Birinci tahkimat, oradaki malzemelerin çıkartılması” dedi.

08:54 – Arama çalışmaları 4. günde

Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ne ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının dördüncü gününde henüz sonuç alınamadı. Madendeki yaklaşık 11 bin tonluk su ile sudan kaynaklanan çamurun tahliyesi devam eder, umutlar da giderek tükeniyor. Cuma olması nedeniyle de alana çadır mescidin kurulması için çalışma başlattı.

03:12 – AFAD: 606 kişilik bir ekip ve 126 araçla çalışmalar devam ediyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmalarının, AFAD koordinasyonunda toplam 606 kişilik bir ekip ve 126 araçla gece boyu devam edeceğini bildirdi.  Arama-kurtarma operasyonu, toplam 606 kişilik bir ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 23 ambulans ve 22’si AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 126 araçla aralıksız sürüyor. AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı. Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı. ”

30.10.2014 PERŞEMBE

22:42 – Su tahliyesi yeniden başladı

Maden ocağında biriken su nedeniyle oluşan göçük sonucu sabah saatlerinde su tahliye işlemleri durdurulup, çamur ve tahkimat çalışmalarına ağırlık verildi. Su tahliye işlemleri akşam saatlerinde yeniden başladı. Kurtarma çalışmasına katılan ekipler 3 vardiya halinde çalıştı. Dönüşümlü olarak çalışmalar sabaha kadar sürecek. Çalışmalara, aynı maden ocağında çalışan işçilerde destek veriyor.

19:19 – Destici: Yeter artık, daha kaç işçinin ölmesi lazım

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Türkiye’yi yönetenlerden şunu duyuyoruz. ‘Evet bu son olsun bundan ders alınsın’ Ama maalesef son olmuyor. Bakın Soma son oldu mu? 301 kişi hayatını kaybetti. Peki daha kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekiyor, adam gibi tedbirler alınması için. İleri demokratik ülkelerdeki gibi işçi sağlığına, iş güvenliğine önem veren şartların oluşturulması için daha kaç işçi kardeşimizin hayatını kaybetmesi gerekiyor?” diye sordu.

16:40 – Bakan Yıldız: Bu doğal afet falan değildir

Enerji Bakanı Taner Yıldız, maden şirkenin “bu doğal bir afettir” açıklamasına cevap verdi. “Bu bir sel gibi, bir deprem gibi birşey olsa, doğal afettir derdik.” diyen Yıldız buraya doğal afet tanımlaması yapmanın, bunu geçiştirmek anlamına geleceğini söyledi. “Kimse kusura bakmasın, bu doğal afet değildir. Suçlu kim, sorumluluk kimde, buna karar verecek yargıdır.” ifadelerini kullandı.

16:25 – İşçi yakınlarına psikolojik destek

AFAD Psikososyal Destek Uzmanları, maden ocağı önünde kurulan çadırlarda mahsur kalan işçileri bekleyen işçi yakınlarına psikolojik destek veriyor. Uzmanlar, işçi yakınlarını ziyaret edip psikolojik direnç kazanmalarına destek oluyor. Ayrıca işçi yakınları için 3 öğün 2 bin kişilik sıcak yemek ve ısınmak içinde 700 battaniye dağıtıldığı belirtildi.  AFAD tarafından haberleşme ihtiyaçları için 7 baz istasyonu kuruldu, 3G ve internet erişimi sağlandı. İhtiyaç durumunda kullanılmak üzere AFAD Mobil Yatakhaneleri de alanda hazır bekletiliyor.

14:42 – ‘Su çekildikçe çamur çıkıyor’

Kurtarma çalışmalarına katılan madencilerden Hayrettin Polat, ”Buranın işçisi değilim. Ama suya kadar indim ve çalıştım. Su çekiliyor. İlerleme var. Ancak su çekildikten sonra toprak sudan dolayı yumuşadığı için bizler çamurla karşılaşıyoruz. Çamurlarda vagonlarla dışarı çıkartılıyor. Ayrıca tahkimat içinde kalaslar getirildi. O kalaslarla da destek veriliyor. Allahtan umut kesilmez” dedi.

13:50 – Maden şirketinden açıklama: Doğal bir afet

Ermenek’te kazanın yaşandığı madeni işleten şirketten yazılı açıklama: “İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgeye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir.”

13:24 – Ahtapot 350 metre aşağıya yerleştirildi

Karaman’da meydana gelen maden ocağı kazasındaki kurtarma çalışmalarına katılanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri çalışmalarına devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Kriz Yönetimi Başkanlığı’nın koordinasyonunda su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmaları başladı. Maden ocağına ulaşan ekipler zor şartlar altında AHTAPOT’u yaklaşık 350 metre aşağıya konuşlandırdı. Madencilerin ve diğer ekiplerin yardımıyla ana parçalar maden ocağının su dolan bölümünde konuşlandırılarak su tahliyesi işlemine başlandı.

11:31 – Bakan Yıldız: Umutlarımız azaldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaklaşık 16 metre kadar suyun boşaldığını vurgulayarak, “Ancak boşalttığımız yerin tahkimatının bozulmuş olmasıyla beraber 1 metrelik, 2 metrelik çöküntüler oluştu. Tabi ki zaman ilerliyor. Bizim 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir” dedi.

11:25 – ‘Amcam daha önceki göçükten sağ salim çıktı, buradan da çıkacak’

Karaman Ermenek’te ki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden biri olan Recep Çiloğlu’nun(57) yeğeni Savaş Çiloğlu, “Amcam çok tecrübeli madenci. Daha önce de zaten göçükte kaldı, hepsinden sağ salim çıktı. Göçükten çıkarken arkadaşlarının hayatını kurtararak çıktı. Amcam bir kahraman.” dedi. Ermenek’teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden birinin amcası olduğunu söyleyen Savaş Çiloğlu, “İçeridekilerden biri amcam Recep Çiloğlu bu ocağın da şefi. Zonguldak’tan olayı duyar duymaz geldik.” diye konuştu.

11:08 – AFAD: Çalışmalar devam ediyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek’te bulunan maden ocağında AFAD koordinasyonunda yapılan arama-kurtarma çalışmaları toplam 537 kişilik bir ekip ve 97 araçla devam ettiğini duyurdu.

09:12 – 18 İşçi için mucize bekleniyor

Salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı. ‘Ahtapot’ adı verilen su tahliye aracının devreye girmesiyle galerideki su seviyesi düşmeye başladı. Çalışmaların devam edebilmesi için molozlar çıkarılıp galeri sağlamlaştırma çalışmaları yapılıyor.

29.10.2014 ÇARŞAMBA

22:23 – CHP’li Oran: Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın ziyaretleri çalışmaları etkiledi

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, maden kazasında yapılan çalışmalarda aksaklıklar olduğuna dikkat çekerek “Benim burada gözlemlediğim, sabahtan beri çalışmaların verimli olmasına bir engel de hem Başbakan’ın hem de Cumhurbaşkanı’nın buraya ziyaretleri. Yaklaşık saat 13.00’dan 19.00’a kadar buradaki çalışmaların etkinliğini, verimliliğini bozduğunu ifade etmek isterim.” dedi.

21:28 – Maden işçisi: Ahtapotlar geldiğinden beri bir saat çalıştı

Madennde mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarına yardımcı olan bir maden işçisi, “Ahtapot denilen alet çalışmıyor. Geldiğinden beri bir saat çekti. Öbür motorlar çekiyor, onlar da yavaş. Ahtapotlardan bir tanesi çalıştı. O da düzenli olarak çalışmadı. Yeraltına iki ahtapot indirildi. Şu an çalışmıyor.” dedi.

21:04 – Erdoğan: Yasal düzenlemeyi hazmedemeyen işverenler var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı bir şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Fakat bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin, bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi.” dedi.

18:40 – İnsanlar ölüyor, hükümet koşarak gidiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Karaman Ermenek’te yaşanan maden faciasına ilişkin, “Üzüldüğüm nokta şu insanlar öldükten sonra hükümet koşarak gidiyor. Ama hükümet insanlar ölmeden önce oraya gitmeli. Şimdi bir sürü insan gidiyor, ambülanslar gidiyor, Başbakan gidiyor, Cumhurbaşkanı gidiyor, kurtarıcılar gidiyor oysa bütün bu olaylardan önce sadece bir mühendis, aklı başında namuslu bir mühendis gönderselerdi bu ölümlerin hiçbirisi olmayacaktı. Sormadan edemiyorum bu ülkede gerçekten hükümet var mı?” dedi.

18:39 – Davutoğlu: Önceliğimiz vatandaşlarımıza bir önce ulaşmak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman’ın Ermenek ilçesinde su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu. Davutoğlu, “En temel önceliğimiz vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, yüreğimizi yakan bu olaydan etkilenen o güzel insanlara, helal rızık için oralara inmiş bu çileyi çeken kardeşlerimize bir an önce ulaşmak.” dedi.

18:06 – Davutoğlu: 10 metreyi aşkın su tahliye oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Maden ocağında yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak değerlendirmelerde bulunarak “777 metre kotta kaza oluyor. 812 metreye kadar su çıkıyor. Yaklaşık 35 metrelik bir su kütlesini aşarak buraya ulaşmamız gerekiyor. Bunların devreye girmesiyle 10 metreyi aşkın bir tahliye oldu.” dedi.

16:23 – Sendikalardan kömürlü – çizmeli Ermenek eylemi

Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup sivil toplum örgütü üyesi, Karaman Ermenek’teki madende işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili yaşanan olay hakkında basın açıklaması yaptı. Kömür ve çizmelerle birlikte eylem yapan göstericiler, yetkilileri suçladı.

15:58 – Umutlar tükendikçe gözyaşları artıyor, aileler tepkili

Karamann’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyü yakınlarında bulunan Has Şekerler Linyit Kömür İşletmesi’nde meydana gelen su patlaması sonucu ocakta mahsur kalan 18 kişinin ailelerinin umutları tükenmeye başladı. Ocak başına gelen ailelerin gözyaşları içerisinde bekleyişi devam ediyor. Umutların her geçen saniye azaldığı madende bölge halkının kamu görevlileri ve işletme sahibine olan tepkileri de artmaya başladı.

15:39 – İstanbul Boğazı’ndaki gösteriler iptal

Ermenek’te meydana gelen maden ocağı kazası nedeniyle yurt genelindeki 29 Ekim kutlamalarına ilişkin bir iptal haberi de İstanbul’dan geldi. İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilmesi planlanan gösterilerin yapılmayacağı açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Belediyenin düzenlediği “Cumhuriyet Bayramı 91. Yıldönümü Kutlamaları Havai Fişek, Işık ve Lazer Gösterileri’ Karaman’da meydana gelen maden faciası nedeniyle iptal edildi.

15:19 – Ahtapot pompası indirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen ve dakikada yaklaşık 9 ton suyu tahliye eden ‘Ahtapot’un ana gövdesi ocak girişine indirildi. AFAD, TTK ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlileri tarafından indirilen aracın montaj çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Bu arada 4 motopompla sürdürülen su tahliyesi, Ahtapot’un montaj çalışması için durduruldu.

14:40 – Davutoğlu, Ermenek’e gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, incelemelerde bulunmak üzere maden kazasının yaşandığı Karaman’ın Ermenek ilçesine gitti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter, saat 14.15’te TRT yerleşkesindeki pisten havalandı. Davutoğlu’nun maden faciasında yaşanan kazaya ilişkin bölgede bulunan bakanlardan detaylı bilgi aldıktan sonra bir açıklama yapması bekleniyor.

14:18 – Mahsur madenci baba oldu

Karamann’ın Ermenek İlçesi’ndeki maden ocağındaki faciada 17 arkadaşıyla galeride mahsur kalan madenci 28 yaşındaki Hüseyin Gültekin kurtarılmayı beklerken, eşi Ayşe Gültekin de sezaryenle bir erkek bebek dünyaya getirdi.

13:50 – İzmir’den Ermenek’e 2 su tahliye aracı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin, dakikada 3 ton suyu tahliye edebilen ve 2 bin 400 metre uzunluğunda hortumlara sahip iki ‘hidrosap aracı’ iş kazasının meydana geldiği Ermenek’e gönderildi.

13:49 – Soma’dan Karaman’a 10 kişilik kurtarma ekibi

Manisa’nın Soma İlçesi’nde İMBAT Madencilik A.Ş.’de görevli 10 kişilik tahlisiye ekibi, maden kazasının meydana geldiği Karaman’ın Ermenek Ermenek ilçesinde, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 379 kişilik ekibin çabaları ve 62 araç ile yürütülen arama kurtarma çalışmaları kesintisiz sürdüğü belirtildi.

13:37 – 2014 yılında madenlerde en az 354 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre ise 29 Ekim 2014 itibariyle ((Ermenek’te henüz haber alınamayan18 madenci dahil değil) 2014 yılı içerisinde madencilik sektöründe hayatını kaybeden işçilerin sayısı 354. Hayatını kaybeden madencilerin 3’ü kamu madenlerinde çalışırken, 351’inin de özel madencilik şirketlerinde çalıştığı tespit edildi. Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs’ta meydana gelen göçükte 301 madenci hayatını kaybetmişti.

13:23 – Faciayı 2 savcı soruşturuyor

Karamann’da 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası ile ilgili kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülürken, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı yapmak üzere 3 savcı görevlendirdi.

12:41 – Bakan Yıldız: Umutlar yok oluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kömür madeninde mahsur kalan 18 işçi ile ilgili kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, ancak su düzeyinin işçilerin bulunduğu yerin üzerinde olduğu söyledi. Kömür madeninde mahsur kalan madencilerle ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yakındaki başka bir maden ocağının bahçesinde, bilgilendirme toplantısını yaptı. Bakanı Yıldız, giderek ümitlerinin yok olduğunu söyledi.

12:25 – Ermenek’e gitmek isteyen Somalı madenciler Uşak’ta durduruldu

Bu ay maaş alamadıkları için Soma’dan Ankara’ya yürümek üzere yola çıkan ancak Karaman’da meydana gelen maden kazası sebebiyle Ermenek’e gitmek isteyen madencilerin bulunduğu otobüsler, Uşak’ta polis tarafından durduruldu. Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Eynez Madenn Ocağı’nda çalışan işçiler, maaşlarını alamadıklarını söyleyerek, dün öğle saatlerinde Cengiz Topel Meydanı’nda buluşmuş ve seslerini duyurmak için Ankara’ya gitme kararı almıştı.

11:38 – Ankara’daki resepsiyon iptal, Erdoğan Ermenek’e gidiyor

Ermenek’teki elim kaza nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunun iptal edilmesine karar verdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu resepsiyonu bu akşam tümüyle iptal ediyoruz. Yapmayacağız. Çünkü kazadaki tüm ailelerin, kardeşlerimizin yürek acısının devam ettiği bir dönemde, biz böyle bir resepsiyon yapmayı değerlerimiz, geleneklerimiz açısından doğru bulmuyoruz. Onun için bu sene bu resepsiyonu yapmaktan vazgeçtik” diye konuştu. Kazayla ilgili gelişmeleri takip ettiğini ifade eden Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ardından kendisinin de Karaman’a gideceğini söyledi.

11:33 – 2 yıl önce de aynı sızıntı olmuş

Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Güneyyurt Beldesi’nde 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağının sahibi Has Şekerler Madencilik’in sahibi Saffet Uyar’ın, Soma’da 1 işçinin yaşamını yitirdiği 27 işçinin de yaralandığı, Kasım 2013’te kapatılan Uyar Madencilik’in sahibi Azim Uyar’ın amcasının oğlu olduğu ortaya çıktı. Bu arada, Saffet Uyar’ın yine, 2012 yılında aynı ocakta, benzer bir su sızmasının meydana gelmesi üzerine, kuzeni Azim Uyar’dan da yardım istediği ve tamir yoluna gittikleri ileri sürüldü.

11:25 – Su tahliye aracı ‘ahtapot’ kaza yaptı

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında meydana gelen faciada su tahliyesi için İstanbul’dan bölgeye giden ‘ahtapot’ adı verilen araçlardan biri kaza yaptı. Kazada 3 kişi yaralandı. Diğer ahtapotun ise bölgeye ulaştığı öğrenildi.

11:04 – Bakan Yıldız: Su seviyesi daha da yukarı çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağındaki su seviyesinin işçilerin bulunduğu seviyenin daha da üzerine çıktığını vurgulayarak, “Ne yazık ki böyle bir gerçek var. Aşağı kadar da indik. Tüm bakanlarımızla bir tespit de yaptık. Arkadaşlarımızla birlikte yol haritasını tazeledik. Ümit ediyoruz ki bir an önce bu suyun boşaltılmasını sağlamış oluruz” dedi.

10:52 – Cumhurbaşkanı ve Başbakan Karaman’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, su basmasıyla mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğü Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağına gelerek çalışmaları yerinde inceleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun öğleden sonra bölgede olması bekleniyor.

10:52 – Bakanlar çalışma bölgesini inceledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sabah saatlerinde sık sık maden ocağı girişindeki çalışma bölgelerini ziyaret edip yetkililerden bilgi ardı. Daha sonra suların tahliye edildiği direnaj pompalarının bulunduğu alanda incelemede bulunan bakanlar Yıldız ve Elvan, AFAD Koordinasyon Merkezi’ne girerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

10:43 – MHP’li Çetin: Yeni Türkiye’nin yukarısı KAÇ-AK saray, aşağısı ölüm madeni

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, “Madende mahsur kalan işçilerimizin canlarını tehdit eden suları tahliye çalışmalarını saatlerce başlatamayan acziyet görüntüsü, yurdumuzun öteki köşesinde konvoylarla geçiş yapan peşmergeyle pekiştiriliyor. AKP hükümeti ise açılışını Cumhuriyetin yıldönümüne denk getirdiği kaç-ak sarayında Lale Devri saltanatı sürüyor” dedi.

09:36 – Umutlar tükeniyor

Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağında dün öğle saatlerinde su baskınında galeri içinde mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Olayın duyulmasının hemen ardından bölgeye sevk edilen kurtarma ve tahlisiye ekipleri, devreye sokulan 4 motopompla ocakta su seviyesinin yükselmesini gece yarısından sonra durdurabildi ve tahliye işlemine başlandı. Mahsur kalan madenci yakınlarının bölgedeki endişeli bekleyişi ise sürüyor.

08:52 – Su azalma eğilimine geçti

AFAD, Karaman, Ermenek’te 379 kişilik ekibin üstün gayreti ve 2 uçak, 2 helikopter, 62 araç ve çok sayıda malzeme ile Başbakanlık AFAD koordinasyonunda yürütülen operasyon sonucunda madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiğinin tespit edildiğini açıkladı.

05:48 – Madenci yakını: Aşağıda iki oğlum var, hiçbir şey yapılmıyor

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madende iki oğlunun olduğunu belirten madenci yakını Şükrü Haznedar, “Allah’tan ümit kesilmez ama devlet buraya gelmiş, bomboş gelmiş, sadece gövde gösterisi” diyerek tepki gösterdi. Madende mahsur kalanlar arasında Ali ve Kerim Haznedar isimli iki oğlunun olduğunu ifade eden baba Şükrü Haznedar, “Saat 12.00’de olmuş olan olay, hani bir gram su çıkmış mı buradan? Halen daha çıkmıyor su. Vatandaşın gönlünü almak için başka bir şey değil. Varsa da gitti onlar, yoksa da gitti. Antalya’dan geldim, iki oğlum var, diyecek bir şey yok. Çıkardıkları yasaların arkasında durmuyorlar” dedi.

01:39 – Taner Yıldız: İşçilerin durumlarında bir değişiklik yok

Karaman’daki maden ocağında yaşanan su baskınıyla ilgili açıklama yapan Bakan Taner Yıldız, 18 işçinin maden ocağında bulunmasıyla alakalı durumlarında herhangi bir değişikliğin olmadığını söyledi.

01:33 – AFAD: Koordinasyon merkezi kuruldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), mobil koordinasyon merkezini bölgede konuşlandırdı. AFAD’dan yapılan açıklamada, ‘Acil durum müdahale çalışmalarının etkin yönetilmesine yardımcı olacak AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi de olay mahalline konuşlandı. Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21’i ambulans ve 9’u arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı’ denildi.

01:21 – Su seviyesi yükselmesi durdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 00.40 sıralarında yaptığı açıklamada zaman zaman değişkenlik gösterse de suyun yükselme seviyesinin durduğunu ve su tahliye çalışmalarının 3 vardiye halinde sabaha kadar devam edeceğini belirtti. 18 işçinin hala maden ocağında mahsur kaldığını ifade eden Bakan Yıldız, “Biz olabildiğince en hızlı şekilde suyun tahliyesini gerçekleştirmemiz lazım. 10 bin ton civarında 11 bin ton civarında su bulunuyor. Bu ciddi miktar var. Yakyaşık 180 ila 200 ton saatte tahliye edebilen en az üç pompa ile çalışıp diğer illerden gelen pompalarla bunu tahliye etmeye zorluyoruz. Her geçen zaman aleyhizime işliyor. İşçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun tahliye etmemiz gerek” dedi.

28.10.2014 SALI

23:58 – Madenci yakınlarından bakanlara tepki

Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar’ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek,  “Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor” diyen Bakan Elvan’a Fadime Haznedar, “Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz” diye ağladı. Bakan Elvan’ın, “Saat 18.00’den beri buradayız, yanınızdayız” sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, “Canımız yandıktan sonra ne olur?” dedi.

23:30 – Bakan Elvan plaket vermişti

Hasşekerler Maden’in sahibi Saffet Uyar’ın, kuzeni, aynı zamanda ortağı olduğu öne sürülen ve bazı televizyon kanallarında açıklama yapan Şahin Uyar’ın da Özşekerler Maden’in sahibi olduğu öğrenildi.  Ak Parti Ermenek eski ilçe Başkanı Şahin Uyar tarafından yaptırılan ‘Özel Taşeli Şahin-Soner Uyar’ adını taşıyan 3 katlı anaokulunun 19 Eylül Cuma günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından açılmıştı. Törende açılış kurdelesini kesen Bakan Elvan’ın, “Devletin yaptığı hizmetler kadar hayırsever vatandaşlarımızın da eğitime katkıları eğitim hizmetlerini daha da taçlandırıyor” diyerek Şahin Uyar’a teşekkür plaketi vermişti.

23:03 – Beşir Atalay: Belediyelere ‘kutlamaları iptal edin’ talimatı verdik

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Karaman Ermenek’te meydana gelen maden kazasından dolayı AK Partili belediyelere yarınki Cumhuriyet Bayramı törenlerine ilişkin kutlama ve eğlenceleri iptal etme talimatı verdiklerini söyledi. Ancak Cumhuriyet Bayramı’na ilişkin diğer tören ve resepsiyonlar hakkında alınan bir karar olmadığını vurguladı.

22:14 – İşçilerden Bakan Yıldız’a; Müfettişler gelmeden önce patrona haber veriyor

Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasının bulunduğu alanda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, işçiler tepki gösterdi. İşçiler, “Müfettişleriniz sağlıklı müfettiş değil. Denetime gelmeden önce patrona haber verip öle geliyor.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

21:36 – 277 Kişilik ekip çalışıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kömür ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin arama kurtarma çalışmalarının 277 kişilik ekiple devam ettiğini yazılı açıklamayla bildirdi. Olayın meydana geldiği ilk andan saat 18.00’e kadar 2’si yaralı, 15 işçinin kurtulduğu belirtilen açıklamada, “Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madende bulunan suyun tahliyesi için motopomplar çalışıyor” denildi.

21:29 – Madenden kurtulan işçi: Yemeği dışarıda yeseydik kimsenin burnu kanamayacaktı

Patlamadan sağ kurtulan iki işçi, Soma yasasından sonra şirket sahiplerinin işçilere büyük zorluklar çıkardığını ifade etti. İşçiler, yasa öncesinde öğle yemeklerinin dışarıda yenildiğini ancak bir haftadır şirketin işçilere öğle yemeği için dışarı çıkmayı yasakladığını aktarak, “Öğle yemeği için dışarı çıksaydık bir kişinin bile bugün burnu kanamayacaktı.” dedi.

21:01 – Taner Yıldız: Önceliğimiz işçilerin kurtarılması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bölgede bekleyen aileler için Kızılay’ın yiyecek ihtiyacını karşıladığını belirtirken, “Türkiye Kömür işletmelerin kurtarma ekipleri de yola çıktı. Bütün kurumlarımızla beraber buradayız. Bakanımızla milletvekillerimizle burada lojistik hizmetlerin karşılanması için buradayız. Öncelikli amacımız burada hangi sebepten kaynaklandığı daha sonraya bırakarak, işçilerimizin  kurtarılması, biran önce dışarı çıkarılmasıyla alakalı çaba ve gayretlerimizdir. Bununla alakalı da çalışmalar bütün buradaki ekiplerle birlikte devam ediyor” dedi.

19:16 – Faruk Çelik, Karaman’a gitti

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, iş müfettişleri, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olaydan sonra bölgeye hareket etti. Bakan Yardımcısı Etyemez, olayın yaşandığı Ermenek’e gerçekleştirdikleri yolculuğu sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan “Bakanımız Sn Faruk Çelik,İş TeftişKrl.Bşk. ve İş Müfettişleri birlikte Askeri helikopterle Karaman Ermenek yolundaydız” mesajı ile duyurdu.

19:06 – Madene 9 bin lira ceza uygulanmış, sahibi eski başkan

18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler

Madencilik Şirketi’ne ait linyit kömürü ocağına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu yıl 19- 20 Haziran tarihlerinde yapılan denetimde, ‘madenin kapatılmasını gerektirmeyen eksikliklerden’ dolayı 9 bin lira idari para cezası uygulandığı ortaya çıktı. Ermenek Cumhuriyet Savcılığı Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’ye ait kömür ocağında 18 işçinin mahsur kaldığı kazayla ilgili soruşturma başlattı. Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’nin sahibi Saffet Uyar’ın 1994 yılından 2009 yılına kadar üç dönem Güneyyurt Belediye Başkanlığı yaptığı, 2009 seçimlerinde yeniden aday olduğu ancak kazanamadığı belirtildi.

18:47 – AKOM: İstanbul itfaiyesi ve AFAD ile koordineli çalışılacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Karaman’ın Ermenek ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen olay nedeni ile alarma geçtiğini duyurdu. Bölgeye kurtarma ekipleri gönderdiğini bildiren AKOM, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul İtfaiyesi ve AFAD ile koordineli çalışılacağını kaydederek “Kurtarma çalışmaları için bölgeye  5’i dalgıç 25 personel  ile birlikte   10 km den su tahliyesi yapabilen  2 ahtapot, 2 hortum aracı,  4 adet buster pompa (ilave yüksekliğe su çekmek için) 2 motopomp, 5 dalgıç pompa, 1 adet  Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, 1 adet Bakım aracı, 1 adet İtfaiye ekipman taşıma aracı, 1 adet mobil büfe,  1 adet lojistik araç gönderildi” ifadelerini kullandı.

17:09 – Zamanla yarışılıyor

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki özel bir şirkete ait kömür ocağının suyla dolması sonucu mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

17:00 – Sağlık Bakanlığı: 21 ambulans ve 4 UMK ekibi var

Sağlık Bakanlığı, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek “Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Konya’da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

16:43 – Kömür ocağını su bastı: 18 işçi mahsur

Karaman’ın Ermenekİlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağı suyla doldu. Yeraltı su seviyesinin altındaki bölümde meydana gelen olayda ocaktaki 26 işçiden 8’i kendi çabalarıyla kurtulurken, 18 işçi mahsur kaldı. Bölgeye aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait tahlisiye ekibinin de bulunduğu çok sayıda kurtarma ve AFAD ekibiyle, suyu tahliye için ekipman gönderilirken, mahsur kalan işçileri kurtarmak için zamanla yarışılıyor.

16:32 – TTK tahliye ekibi Ermenek’e hareket etti

Karaman’ın Ermenek ilçesinde kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu mahsur kalan 19 işçiyi arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Merkez Tahlisiye İstasyonu’ndan 20 kişilik ekip gönderildi.

16:29 – AFAD: Ekipler bölgeye sevk edildi

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında yaşanan olay nedeni ile bölgeye arama kurtarma ekiplerini sevk ettiğini duyurdu. AFAD tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre AFAD Başkanı Fuat Oktay ve müdahale çalışmalarına katılan 206 kişilik ekip yerinden yönetmek üzere olay yerine hareket etti.

16:03 – Maden yetkilisi: Bu saatten sonra umutsuzuz

Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde meydana gelen maden kazası hakkında konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, 18 kişinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını vurgularken, “Kaçtıkları bir nokta var. Belki orada 2 saat dayanma şansları olabilir. Ondan sonra ulaşma ihtimali zor yani” diye konuştu.

15:52 – Vali Koca: Ermenek’te maden ocağındaki göçükte 19 işçi mahsur

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik’e ait madende, kömür ocağındaki suyun galeriyi basması sonucu ilk belirlemelere göre 19 işçinin mahsur kaldığı açıklandı. Karaman Valisi Murat Koca, ilk haberlere göre 25 işçinin kurtarıldığını 19 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Vali Koca, 50 metrelik bir bölümü suyun işgal ittiğini belirten Vali Koca, 19 işçiyi kurtarma ve yer altındaki suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

15:41 – Cumhurbaşkanı Erdoğan Vali’yi aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek’teki maden ocağindaki faciaya ilgili olarak Karaman Valisi Murat Koca ile bir telefon görüşmesi yaparak, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi aldı. Erdoğan, Vali Koca’dan mahsur kalan işçilerin kurtarabilmek için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

14:14 – Karaman’da maden ocağında göçük: Çok sayıda işçi mahsur

Karamann’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyü yakınlarındaki maden ocağında meydana gelen göçükte çok sayıda işçi mahsur kaldı. Öğle saatlerinde meydana gelen olayda işçiler çalıştığı ocakta henüz bilinmeyen nedenle göçük meydana geldi. Ocakta mahsur kalan işçileri kurtarmak için çalışma başlatıldı. Olay yerine kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

ZAMAN

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]