Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin, Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin arka planını anlattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in olaylar sırasında başkenti terk ederek yanlış yaptığını söyledi.

Uluslararası düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’ün Soçi’de düzenlediği toplantıda konuşan Putin, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılımı hakkında Rusya’nın çağdaş bir biçimde tartışmayı teklif ettiğini ancak tarafların kendilerinin dinlemek bile istemediğini belirtti.

Ukrayna’nın sivil savaşa ve kaosa sürüklendiğini, Ukrayna ile en başından beri AB’ye katılmaları ile alakalı birçok konuda tartışmak istediklerini belirten Putin, “Israrla, ama çağdaş bir şekilde elimizdeki delilleri ve argümanları kendilerine sunduk, muhtemel çıkabilecek problemleri onlara rapor olarak sunduk. Ama bizi dinlemek isteyen veya bizimle konuşmak isteyen hiç kimse olmadı. Ukrayna’nın karmaşık politikalarının, devleti bu duruma kadar sürükledi. Olaylar yüzünden bir sürü insan öldü, neden?” ifadelerini kullandı.

YANUKOVİÇ KİEV’İ TERK ETMEMELİYDİ

Ukrayna Eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile aralarında geçen telefon görüşmesinden bahseden Putin, Yanukoviç’in kendisini aradığını, “Şubat anlaşmasını imzaladım, olaylar biraz yatıştı, Harkov’a konferansa gitmeyi planlıyorum.” dediğini, ancak kendisinin çok kaygılandığını ve “Ülke bu durumdayken başkent bırakılıp gidilir mi?” diye sorduğunu belirten Putin, “Bence gidilebilir, imzalanmış belgeler var, Avrupa ülkelerinin Dışişleri Bakanları bu anlaşmalar için garanti verdi.” cevabını aldığını aktardı. Bu konuşmanın ardından Putin, her şeyin iyi olacağı konusunda şüphelerinin oluştuğunu söyledi.

Yanukoviç’ten Kiev’den güvenlik güçlerini çekmemesini istediğini kaydeden Putin, “Ancak o Harkov’a gitti ve Kiev’den tüm güvenlik güçlerinin çıkması talimatı verdi. Büyük performans! Sonra neden yaşandığını biliyoruz. Dışişleri bakanlarının imzasına rağmen, Yanukoviç Kiev’den çıkar çıkmaz hemen silah yoluyla hükümet binaları işgal edildi.” dedi. Rus lider olaylardan sonra Yanukoviç’in Rostov’a gelişine yardımcı oldukları bilgisini paylaştı.

SAVAŞ DURURSA, UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUR

Putin, Ukrayna’da savaşın durması ve güney doğu bölgeleri ile diyalog sürecinin düzenlenmesi halinde toprak bütünlüğünü koruyabileceğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğine saygılı olduğunu ifade eden Rus lider, “Ukrayna bir devlet ve tarihi bir gerçek. Biz egemenlik haklarına saygı duyuyoruz. Ancak bu Batılı ortakların desteği ile Kiev’de darbe gerçekleşip, Kırım halkı geleceğinden endişe duyması durumunda biz bu egemenliğe saygı duymayız. Biz Ukrayna-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi ve gelişmesini bekliyoruz.” temennisinde bulundu.

GAZPROM’A 268 DOLARDAN BORCUN HESAPLANMASI İÇİN BASKI YAPTIM

Ukrayna ile doğalgaz sorunun çözülmesi için çaba sarf ettiklerini ifade eden Rus lider, “Gazprom’a borcun bin metreküp için indirimli fiyat 268 dolardan hesaplamaları için baskı yaptım. Gazprom’dan borç için bin metreküp için 485 dolardan 5,3 milyar dolar yerine, 3,5 milyar dolarda anlaşmalarını istedim. Rusya ve Ukrayna aynı düşünceye sahip. Avrupa ise farklı. Bir centilmen kız arkadaşını restorana davet etse faturayı öder. Batıda ise herkes kendi hesabını öder. AB, Ukrayna’yı birliğe davet ediyor. O zaman Ukrayna’ya yardım etmeli…” eleştirisi getirdi.

Ukrayna ile gaz konusunda görüşmelerin önümüzdeki hafta içinde çözüleceğine dair umutlu olduğunu söyleyen Putin, “Anlaşmaya varamazsak, Ukrayna’nın borularımızdan gaz çekme gibi bir tehdidi söz konusu, işte o zaman bir kriz çıkabilir ve biz de bunu hiç istemeyiz” dedi.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]