Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İsmet Yılmaz, Meclis Başkanı seçildi: İşte tur sonuçları

TBMM’nin 26. Başkanı 258 oy alarak AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, oldu. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise 182 oy aldı. 547 milletvekilinin oy kullandığı son turda 29 oy boş, 78 oy ise geçersiz çıktı. Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz, sonuçların açıklamasının ardından Genel Kurul’da teşekkür konuşması yaptı.

İlk iki turda da Meclis’te grubu bulunan partiler kendi adaylarına oy vermişti ve adaylar partilerinin Meclis’teki sandalyeleri kadar oy almışlardı. İlk turda ise HDP ve MHP, kendi sandalyelerinden birer fazla oy alırken, CHP ise iki fire vermişti.

Üçüncü turda da benzer bir durum yaşandı ve milletvekilleri, partilerinin destekledikleri adaylara oy verdi. 548 milletvekilinin oy kullandığı 3. tur oylamada İsmet Yılmaz 259, Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat ise 78 oy aldı.

Bu sonuçla üçüncü turda seçilmek için yeterli olan en az 276 geçerli oya hiçbir aday ulaşamadı. Bunun üzerine en çok oyu alan iki aday olan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal, dördüncü turda Meclis Başkanlığı için yarıştı.

Bu turda ise 258 oy alan İsmet Yılmaz, partisinin oylarıyla Meclis Başkanı seçilmiş oldu. Toplamda sandalye sayısı 256’dan fazla olan ancak tek bir aday üzerinde ittifak edemeyen muhalefetin oyları, dördüncü turda dağılmış oldu.

Meclis’te 132 sandalyesi bulunan CHP’nin desteklediği Deniz Baykal, üçüncü turda 129 oy almıştı. Dördüncü turda ise Baykal 182 oy aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada kendi adaylarının dördüncü tura kalmaması halinde geçersiz oy kullanacaklarını açıklamıştı. MHP’li milletvekilleri, dördüncü turda geçersiz oy kullandı. Oy kutularından 78 geçersiz oy çıktı.

Çıkan sonuca göre de HDP milletvekillerinin bir kısmı, CHP adayı Deniz Baykal’a oy vermiş oldu. Sonuçta iki gün süren seçimin ardından ise TBMM’nin yeni Başkanı, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla seçilen İsmet Yılmaz oldu.

1. TUR OYLAMA

TBMM Başkanlığı için AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı. Baykal, Meclis Geçici Başkanlığı yaptığı için oy kullanamadı. 545 üye oy kullandı. 2 oy boş çıktı. Yapılan ilk tur oylamada adayların oy dağılımı şöyle oluştu:

İsmet Yılmaz: 256

Deniz Baykal: 125

Ekmeleddin İhsanoğlu: 81

Dengir Mir Mehmet Fırat: 81

2. TUR OYLAMA

İkinci tur oylama ise Baykal oylarını üç artırarak 128’e yükseltti. Yine de CHP’de 3 fire olduğu görüldü. İki turda HDP ve MHP’nin adaylarının oyları ise 81’den 80’e düştü. AKP’nin adayı İsmet Yılmaz ise ikinci turda da 256 oy aldı. İkinci turda bir oy da geçersiz sayıldı.

İsmet Yılmaz: 256

Deniz Baykal: 128

Ekmeleddin İhsanoğlu: 80

Dengir Mir Mehmet Fırat: 80

3. TUR OYLAMA

Üye tam sayısının salt çoğunluğunun arandığı 3. turda hiçbir aday yeterli oy olan 276’yı alamadığı için Meclis Başkanı seçilemedi.

İsmet Yılmaz: 259

Deniz Baykal: 129

Ekmeleddin İhsanoğlu: 80

Dengir Mir Mehmet Fırat: 78

4. TUR OYLAMA

Dördüncü turda ise üçüncü turda en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yarıştı.

İsmet Yılmaz: 258

Deniz Baykal: 182

MECLİS BAŞKANI İSMET YILMAZ

İlk iki turunda yeterli oyu alan çıkmadığından dolayı TBMM Başkanı seçilemediği için gerçekleştirilen üçüncü turda da TBMM Başkanı belirlenemedi. Dördüncü turda AKP’nin adayı İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçildi.

CHP’DEN MHP MİLLETVEKİLLERİNE ALKIŞLI PROTESTO

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından CHP milletvekilleri MHP milletvekillerine doğru dönerek alkışla protesto ettiler.

İSMET YILMAZ TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI

TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanlığı için yapılan 4’üncü oylamada, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz  258 oy alarak TBMM Başkanı seçildi. Sonuçların açıklanmamasından sonra kısa bir teşekkür konuşması yapan Yılmaz, yeni bir Anayasanın gerekliliğine ve kuvvet ayrılığına vurgu yaparak, “Milletimiz TBMM’den  öncelikle yeni bir Anayasa beklemektedir. Kuvvetler ayrılığı güçler kavgası değil Cumhurbaşkanı’nın koordinasyonunda medeni bir işbirliğidir” dedi.

Görevini tarafsızlıkla yapacağına vurgu yapan Yılmaz, “Bu yüce Meclis’e başkan seçerek omuzlarıma yüklediğiniz göre sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Milletvekili arkadaşlarımın öncelikle şunu bilmesini isterim Meclis Başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde Anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde tam bir tarafsızlıkla yüce Meclis’e hizmet etmeye çalışacağımı huzurlarınızda ifade etmek isterim. Şimdiden destekleriniz ve uyarılarınız için teşekkür ederim. Bu Meclis istiklal savaşını yöneten Başkomutanı tayin eden devleti ve milleti kuran gazi Meclisidir. Milli iradenin en somut göründüğü yerdir” diye konuştu.

“KUM SAATİ İŞLEMEYE BAŞLADI”

Yılmaz, “Burası demokrasinin kalbidir. Yasama organı iyi çalıştıkça halkın sorunlarına çözüm buldukça halkın geleceğe dönük umutları artacaktır. Bize düşen Meclis’in itibarını en yüksekte tutmaktır. Bunu da bizden bekleneni yaparak gerçekleştirebiliriz. Yapacak çok işimiz var. Vaktimiz az. Kum saati işlemeye başladı. Bu da bize Meclis’in her anını değerlendirmemiz bir dakikasını bile boşa harcamamız gerektiğini göstermektedir. Meclisimiz her sorunun çözüm adresidir” dedi.

“MİLLETİMİZ TBMM’DEN  ÖNCELİKLE YENİ BİR ANAYASA BEKLEMEKTEDİR”

Yeni bir Anayasanın yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Milletimiz 25. Dönem TBMM’den  öncelikle yeni bir Anayasa beklemektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik ve demokratik seviye yeni bir Anayasayı zorunlu kılmaktadır. Yeni Anayasanın gerektiği noktasında toplumda aslında çok geniş bir mutabakat da mevcuttur. Yeni bir Anayasayı birlikte yapmamız gerekir. İyi işleyen demokrasi içinde, Anayasadan, beklenen toplumsal siyasal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Yeni Anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir Anayasa yapılabilir” diye konuştu.

“KUVVETLER AYRILIĞI GÜÇLER KAVGASI DEĞİL CUMHURBAŞKANI’NIN KOORDİNASYONUNDA MEDENİ BİR İŞBİRLİĞİDİR”

Kuvvetler ayrılığı vurgusu yapan Yılmaz, “Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Kuvvetler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası değildir. Kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanı’nın koordinasyonunda, belli devlet yetkilerinin kullanılmasından ibaret bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliğidir” dedi.

“ÇOĞULCULUK HERKESİN KENDİ KİMLİĞİYLE TOPLUMSAL YAŞAMA KATILMASIYLA MÜMKÜNDÜR”

Yılmaz, “Bize düşen farklı dünya görüşlerini ve yaşam biçimlerini bir arada ve zenginlik olarak görmektir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliğiyle toplumsal yaşama katılmasıyla mümkündür. Bu konuda ihtiyaç duyduğumuz şey, kendi kültürel değerlerimize bu gözle bakmaktır. Evrensel değerleri benimseyen, farklılıklarını barış içinde yaşatabilen bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz. Bir kez daha şahsıma gösterilen itimatta teşekkür ediyor, yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclis’i saygıyla selamlıyorum” diyerek Meclis’te bulunan milletvekilleri ile tokalaştı.

İSMET YILMAZ KİMDİR?

İsmet Yılmaz 10 Aralık 1961 tarihinde Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Makina bölümünü ve 1987 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1990 yılında İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesinde Master derecesini “Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi” alanında yaptı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim dalında, Özel Hukuk alanında Yüksek Lisansını tamamladı. 20 yıl kamuda ve özel şirketlerde Denizcilik sektöründe Mühendis ve Müşavir Avukat olarak hizmet verdi. 31 Aralık 2002 ile 8 Mayıs 2007 tarihleri arasında Denizcilik Müsteşarlığında Müsteşar olarak görev yaptı. 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı. 31 Ekim 2007 tarihinden itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı. AK Parti’den 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM’ye girerek Vecdi Gönül’ün yerine Milli Savunma Bakanlığı’na atandı. 7 Haziran’da yapılan milletvekili seçimlerinde 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM’ye tekrar girdi. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]