Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Ukrayna’da AB yanlıları eylemlerini sürdürüyor

Ukrayna’da hükümetin, Rusya’nın baskıları üzerine Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasını askıya almasına yönelik eylemler devam ediyor.

21 Kasım’da alınan kararın ardından başkent Kiev’de eylemlere başlayan AB yanlısı protestocular, Ukrayna Başbakanlık binası, Avrupa Meydanı ve Turuncu Devrim’in yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nda eylemlerini aralıksız sürüyor.

Pazar günü sayıları 100 bini aşan eylemcilerin sayısı hafta içi mesaisinin başlamasıyla birlikte oldukça düştü. Olayların nabzı ve mitinge katılanların sayısı oldukça düştü.

Başbakanlık önündeki eyleme katılan Mıkola Bonder, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada; “Biz, Vilnius’ta AB ile yola devam etme kararı almalıydık. Türkiye, Belçika, Almanya, Fransa, Romanya gibi ülkeler AB içinde yer alırken Kiev neden dışarıda kalsın. Biz Kiev’in Avrupa içinde olması için çabalıyoruz.” dedi.

Eylem için ülkenin batısında ki Lviv şehrinden gelen Bogdan Guysak ise Cihan’a; “Ukrayna hükümeti Avrupa Birliği istikametinden Rusya’ya döndü. Hayat standartlarımız Rusya’daki gibi olacak. Rusya’nın şehirlerinden buranın farkı yok. Ama biz Avrupa’yı istiyoruz. Avrupa standartlarını istiyoruz. Ben kendim ve gelecekte benim çocuklarım Avrupa’da eğitim almasını istiyorum. Ben inanıyorum ki her şey güzel olacak. Bizim ülkemiz de düzelecek.” diye konuştu.

Havaların soğuduğu Kiev’de zaman zaman sıcaklığın sıfırın altına düşmesi eylemcileri zorluyor. Eylemciler, Avrupa Meydanı’nda kurulan çadır kent yanındaki odun yanan variller sayesinde ısınıyor. Varillerden soba yapan eylemciler odun ateşinde bekleyişlerini sürdürürken bir taraftan da “Rusya’yı istemiyoruz. Biz geriye değil ileriye gitmek istiyoruz.” diyor.

Eylemcilerin bir kısmının ise askeri kamuflaj giymesi ve maket tabanca göstermesi dikkat çekti.

Milli kıyafetlerle eyleme iştirak İvan Zavabaha ise Cihan’a; “Sovyetler Birliğinde yaşadığımız, Rusya ile yoldaşlık yapmamız yeter artık. Sovyet bize; soykırımı, açlık, sefalet ve savaş getirdi. Yeter artık. Biz Avrupa halkıyız Avrupa ile yola devam etmeyiz. Rusya’nın Moğollardan farkı yok.” şeklinde konuştu.

Kurdukları çadır kentte imza kampanyası da başlatan eylemciler Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’ten tekrardan AB ile ortaklık anlaşması sürecinin başlatılması istiyor.

Başkent Kiev’deki eylemlerin Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 28-29 Kasım’da düzenlenecek, Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı Zirvesi tamamlanana kadar devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan mahkeme eylemlerin ülke geneline yayılmasının önünü almak için; Lugansk, Çerkasiy, Odesa ve Dinipropetrovsk gibi birçok bölgede her türlü sokak gösterileri ve eylemleri 2014’ün Ocak ayı ortalarına kadar yasakladı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]