Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’da FOTO

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan resmi temalarını Hoca Ahmet Yesevi’nin diyarı Türkistan şehrinden başladı. 

Dün akşam Ata uçağı ile Kazakistan’ın güneyindeki Çimkent şehrine gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile birlikte bugün helikopter ile Türkistan şehrine geldi. Gül ve Nazarbayev Türkistan’da birlikte açılışa ve temel atma törenine katıldı.

İki cumhurbaşkanı Türkistan’da ilk olarak Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak -Türk Üniversitesini ziyaret etti. Gül ve Nazarbayev üniversite bünyesinde yeni kurulan Tıp Fakültesi ve hastane açılışını birlikte gerçekleştirdi. İki lider üniversitenin bünyesinde açılacak kütüphanenin temelini attı.

Daha sonra cumhurbaşkanları, üniversite öğrenci ve öğretim üyelerine hitap etti. İlk olarak kürsüye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Abdullah Gül’ün ziyaretinden dolayı son derece memnun olduğunun altını çizdi. Dil, tarih ve din olarak aynı duyguları paylaştıklarını belirten Nazarbayev, Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.

Türkiye ile kader birliği yaptıklarını ifade eden Nursultan Nazarabyev, iki ülke ilişkilerinin gelişmesi konusunda Abdullah Gül’ün gösterdiği performansın takdire şayan olduğunu belirtti.

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin istenen düzeyde henüz eğitim veremediğine vurgu yapan Kazak lider, eğitimin kalitesinin yükseltilmesi için iki cumhurbaşkanı olarak ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Daha sonra kürsüye gelen Abdullah Gül ise Nazarbayev’e teşekkür ederek Kazak liderin Türk dünyasının aksakalı olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı olarak Kazakistan’a 3. kez geldiğini ifade eden Abdullah Gül, Kazakistan’ın çok kısa sürede Orta Asya’nın parlayan yıldızı haline geldiğini söyledi.

Türkistan’ın Türk dünyası için son derece önemli bir yere sahip olduğunu belirten Abdullah Gül, Türkiye olarak her zaman Kazakistan’ın yanında olduklarını söyledi.

Gül’e üniversite tarafından fahri doktora unvanı verildi. Kazak lidere ise aksal cübbesi giydirildi. Daha son iki lider Türkistan’da bulunan Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesini ziyaret etti.

Türk ve Kazak bayrakları ile süslenen Türkistan yollarına Abdullah Gül ve Nazarbayev’in resimlerinin asılması dikkat çekti. Türkistan temaslarını tamamlayan Gül, başkent Astana’ya hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ü Astana havalimanında Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, Spor ve Turizm Bakanı Temirhan Dosmuhammetov, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Bağdat Ambrayev ve Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı.

Konaklayacağı Astana Rixos President Otel’de Ahıska Türklerini kabul edecek Abdullah Gül, daha sonra Türk işadamları ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi temaslarına yarın başlayacak. Gül, Akorda Sarayı’nda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya gelecek.

DOĞAN YILDIZ – HÜSEYİN GÜNGÖR

ASTANA / TÜRKİSTAN

(CİHAN)

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]