Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

12 Eylül’de babası öldürülen Kiev’deki eğitim gönüllüsü ‘Evet’ oyu verdi FOTO GALERİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşayan, 12 Eylül darbesi mağdurlarından, Turgay Koca darbeye giden süreçte halkın üzerine rastgele açılan ateş neticesinde, kaybettiği babasının hatırı için yurtdışına çıkarken “evet” oyu kullandığını söyledi.

Babasını bir kör kurşunla kaybeden öğretmen Turgay Koca, 12 Eylül darbesinin üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen halen acıyı yüreğinde hissettiğini belirtti. Cihan’a özel açıklamalarda bulunan Koca, başka çocukların da yetim kalmaması için Kiev’e gelirken havalimanında oyunu “evet” yönünde kullandığını belirtti.

Sibirya ve Ukrayna’da öğretmenlik yapan Koca, babası Eşref Koca’nın da Kastamonu’nun Çatalzeytin Beldesi’nin, Arıca Köyü’nün öğretmeni olduğunu ve 28 yaşında memleketi Artvin’in Şavşat İlçesinde yıllık iznini kullandığı 23 Temmuz 1979’da inşaat malzemesi almak için evden ayrıldığını ve bir daha geriye dönemediğini bildirdi.

Bir miting sonrasında, darbeye zemin hazırlamak için çıkarılan olaylarda halkın üzerine ateş açan kimselerce 4 kişi ile birlikte babasının da öldürüldüğünü kaydeden Koca, yaşanan talihsiz olayların tamamen ülke genelinde bir kaos ortamı oluşturup darbeye zemin hazırlamak için çıkarılan provokasyonlar olduğunu ifade etti. Koca, babası ile aynı dönemde öldürülen onlarca faili meçhullerin darbecilere yaradığını ifade etti.

Babasının vefat ettiğinde 28 yaşındaki annesinin 4 çocukla dul kaldığını anlatan Koca; “Babamdan geriye elimizde sadece birkaç kare fotoğraf ve aşağıdan gelir omuz omuza, çiğdem de karışmış güle nergize, benden selam olsun o vefasıza, baba bayramınız mübarek ola, duvara yaslandım sigara içem, yağlı kurşun gelir ben nere kaçam, kanadım yoktur ki havaya uçam, kirve bayramınız mübarek ola… türküsünün ses kaydı kaldı. Ben de diyorum baba sen kanatlandın artık uçtun gittin ve bu bayram inşallah ‘evet’ oyları ile gerçekten bayramımız mübarek olacak” dedi.

17 yıldır yurtdışında olduğunu ve ülkesine dışarıdan bakınca hadiselerin daha net görüldüğünü ifade eden Turgay Koca, “Darbecilere yargı yolu açan bu referandumda ‘evet’ diyelim ki darbeciler bir daha darbeye teşebbüs dahi edemesinler. Geçmişte, Türkiye’ye bu ve benzer acıları yaşatanlar hesabını versinler. Ve bir daha bu ülkede faili meçhuller yaşanmasın” diye konuştu.

HAKKÂRİ’DE İKİ HAFTA ÖNCE YEĞENİM ŞÜPHELİ BİR ŞEKİLDE ŞEHİT DÜŞTÜ

12 Eylül döneminde babasını yitiren Turgay Koca, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde askerlik yapan yeğeninin de iki hafta önce nöbet tutarken şehit düştüğünü belirtti.

Yeğenin şehit oluşunun basında, “Şüpheli asker ölümleri hız kesmiyor” şeklinde yer aldığına işaret eden Koca, yetkililerin bu tür ölümler karşısında, ‘kaza kurşunu veya mayına basma sonucu yaşamını yitirdi’ gibi klişe açıklamalar yapmakla yetindiğini kaydetti.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]