Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriYunus Erdoğdu

[YUNUS ERDODU’NUN İZLENİMLERİ] BM, Arakan için nihayet soykırım dedi

Zulüm 76 yıldır devam ediyor...

BM, Myanmar’da ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım suçu işledikleri gerekçesiyle UCM’de yargılanmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’da ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım suçu işledikleri gerekçesiyle UCM’de yargılanmasını istedi.

BM, Myanmar’ın Kaçin ve Şan eyaletinde işlenen insanlığa karşı suç ve savaş suçlarının araştırılması ve sorumluların soruşturulmasını talep etti.

Kuruluş, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey generalin Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığını bildirdi.

Bir yıl içerisinde 700 bin Rohingyalı baskıya maruz kaldı…

UKRAYNA HABER, KAMPLARA GİRMİŞTİ…

www.UkraynaHaber.com

Muhabirimiz Yunus Erdoğdu, 2012 yılında Myanmar’ın Arakan (Rakhine) bölgesindeki soykırımdan Bangladeş’e kaçan Rohingya Müslümanların Cox’s Bazar bölgesindeki sınır köylerine sığınan Arakanlıları görüntülemiş ve seslerini duyurmaya çalışmıştı.

Soykırımcı generallerin keskin nişancılara ateş emri verdiği sınır bölgesine kadar giden Erdoğdu, yaşanan trajediyi dünyaya duyurmuştu.

YUNUS ERDOĞDU’NUN ARAKAN İZLENİMLERİ…

Bangladeş’in Myanmar (Burma) sınırındaki Cox’s Bazar bölgesine mülteci geçişleri küçük guruplar halinde devam ediyor. Arakan (Rakhine) bölgesinden katliamdan kaçan Rohingya Müslümanlarını ise sınırın ötesinde ise açlık ve yokluk bekliyor.

Katliamdan kaçan Rohingya Müslümanlarının 1993’ten beri sığındığı Cow’s Bazar bölgesindeki kamplarda ümitsizlik ve çaresizlik hâkim. Rohingya Müslümanları, dış yardımlarla kamplar bölgesinde hayatta kalmaya çalışıyor. Cox Bazar’daki sadece bir kampta resmi rakamlara göre yaklaşık 6 bin ailenin fertlerinden oluşan 70 bin kişi yaşıyor. Bu sayı her geçen gün artıyor.

Yaz aylarında aralıksız yağan muson yağmurları da derme çatma barakalarda hayat mücadelesi veren Rohingya Müslümanları imkânsızlıklara alışmış durumda.

Sadece çocukların güldüğü kamplardaki derme çatma yerlerde insanlar sütünden faydalandıkları keçiler ile birlikte kalıyor. Elektrik ve medeniyetten iz yok.

Kısa bir süre önce yapılan gıda yardımı sırasında yaşanan arbede yaralandığını belirten kamp sakini Muhammed Abdurrahim yaralarını göstererek kamplara yardımların hakkıyla ulaşmadığını ve yardımların dağıtımlarının iyi şekilde organize edilemediğini belirtti. Abdurrahim, Türklerin pirinç dağıtımı sırasında ezilerek ölenlerin olduğunu ve yardımların kendilerinden zorla başkaların aldığını söyledi.

Kamptaki Dildar Begam adlı kadın ise Burma’da yaşadıklarını ve Bangladeş’e geçtiklerinde ise çektikleri sıkıntıları anlattı. Yaşadığı barakada çaresizliklerini anlatan Ziyas Minata adlı bir anne ise, yerlerin çamur olduğunu ve çatıların yağan yağmurları içeri akıttığını anlatsa da gözleri; “Yaşanan acı sözle anlatılamaz.” diyor.

Kucağında birkaç aylık bebeği olan Şayla İslam adlı kadın ise 15 metrekare alanda 3 aile birlikte yaşadıklarını ciddi manada erzak sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Türkiye ise yurt içindeki siyasi gündemi değiştirmek için ara ara kamplara adeta baskın yapar gibi; şeker, pirinç, yağ, patates gibi temel gıda malzemeleri dağıtıyor. Bu dağıtımları istemiyor kamptakiler. Çünkü gelişi güzel kaçak dağıtım anlarında yaşanan izdihamlarda can kaybı oluyor. Bu yardım dağıtımları çoğu zaman reklam için olduğu için derde derman da olmuyor.

Bangladeş ile Myanmar sınırındaki Cox’s Bazar bölgesindeki Ukhiya köyündeki Anondo Okulu yokluk ve çaresizliğe rağmen eğitim ve öğretime ara vermiyor. Myanmar’ın Arakan (Rakhine) bölgesinden zulüm ve katliamdan kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanlarına çocuklarının da baraka okul, sıra ve tahta gibi başlıca eğitim öğretim araçlarından mahrum.

Okulun beş sınıfının her yaştan öğrencisinin tek öğretmeni Rubina Akrev, “Eğitim-öğretimi yerde yapıyoruz. Şiddetli muson yağmurlarında okulun çatı ve binası yıkılıyor. Sıra ve tahtamız yok öğrencilerim yerde naylonlar üzerinde çalışıyor. 35 öğrencimden sadece 15 öğrencinin ayağına giyebileceği bir şeyleri var.” diyor.

İmkânsızlıklar içerisinde çalışan Rubina Akrev, aylık gelirinin sadece 25 dolar olduğunu söyledi. toprak damdan yapılmış damın önünde ayakkabıların fotoğrafını çektim. İçeride daha fazla öğrenci vardı. Çoğunun ayağına giyeceği naylon bir terliği bile yoktu. Kırtasiye malzemelerini, defter, kitabı, Hak getire…

Bangladeş güvenlik birimleri ise sınırlardaki güvenlik tedbirlerini arttırıyor daha fazla mülteci istemiyor. Bunun başlıca sebebi ise yerli halkın fakir ve yardıma muhtaç olması.

www.UkraynaHaber.com

Rohingyalıların ilk haber ajansı Kalaban Press Network’ün Genel Yayın Yönetmeni Tin Soe, Myanmar’ın Arakan bölgesinde 1942’den bu yana devam eden göçü konuştuk.

Görüştüğümüz dönemde Budistler tarafından 4 bin Rohingyalı Müslümanın öldürüldüğünü ve 8 bin kişiden de haber alınamadığını bildirdi.

Kendisi de etnik olarak Rohingyalı soyundan gelen Tin Soe, hâlihazırda en sıkıntılı bölgenin Myanmar ve Bangladeş’in sınırı Naf Nehri kenarı olduğunu belirtti.

Naf Nehri’nin Myanmar tarafındaki Maumgdaw ve nehirden 12 kilometre içerideki Bulhidaumg şehirlerinde sistematik bir şekilde Rohingya Müslümanlarının katlettiğini ifade eden Tin Soe, isteyenlerin Bangladeş’in Naf Nehri kenarındaki Teknap sınır kapısına giderek gerçeği görülebileceğini belirtti.

Bangladeş hükümetinin Myanmar’daki zulümden kaçan 500 binin üzerinde Rohingyalı Müslümanın insani ihtiyaçlarını bile karşılamaktan aciz olduğunu kaydeden Tin Soe, hükümetin sadece 29 bin kişiye kamplarda baktığını söyledi.

Tin Soe, sorunun çözümünün Birlemiş Milletler, Rohingya Müslümanları, Budistler ve Myanmar hükümetinin masa başında görüşmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Tin Soe, bölgede Budist ve Müslümanların birlikte barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini belirtti. Budist ve Müslümanlar arasında ilk olaylar 1942 yılında çıkmıştı.

Tin Soe, üniversitede öğrencilik yıllarında siyasi olaylara karıştığı için Myanmar’da aranmaya başlaması sonucunda 1979’da Bangladeş’e kaçmış.

Daha sonra siyasi partilerin basın sözcülüğünü yapan Tin Soe, Rohingyalılarla birlikte 2001’de Kalaban Press Network’ü kurmuş.

Dünyada yaklaşık 3 milyon kadar Rohingya Müslümanı bulunuyor ve bunlardan 1,5 milyonu Myanmar’da, 500 bini aşkını ise Bangladeş’te ve kalan 1 milyonun ise değişik ülkelerde dağınık halde yaşıyor.

İzlenim: Yunus Erdoğdu – Cox’s Bazar  | Bangladeş (2012)

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]