Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Libya’da Kaddafi rejimi sona erdi

Libya’nın başkenti Trablus’un muhalifler tarafından ele geçirilmesi, ülkenin büyük bölümünü sevince boğdu.

09:08 – Kaddafi’nin karargahı önünde çatışma

El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Bab el Aziziye karargahı önünde muhaliflerle askerler arasında çatışma çıktığını duyurdu.

09:03 – Kaddafi’nin karargahından çıkan tank ateş açtı

El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin karargahından çıkan bir tankın, Trablus’taki bir bölgeyi hedef aldığını duyurdu. El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Bab el Aziziye karargahı önünde muhaliflerle askerler arasında çatışma çıktığını duyurdu.

08:37 – Trablus’ta çatışmalar sürüyor

Libya’nın başkenti Trablus’ta isyancılarla Kaddafi yanlıları arasındaki çatışmaların devam ettiği bildirildi. Muammer Kaddafi’nin Bab el Azizeye’deki karargahının çevresinden şiddetli çatışma sesleri geldiği, şehrin güney bölgesinden de silah sesleri duyulduğu belirtiliyor. Muhalif güçler adına konuşan bir sözcü, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, Kaddafi güçlerinin hâlâ şehrin yüzde 15-20’sini kontrol ettiğini söyledi.

06:17 – Misrata’da halk sokaklara döküldü

Libya’nın başkenti Trablus’un muhalifler tarafından ele geçirilmesi, ülkenin kuzeybatısında bulunan liman kenti Misrata’daki Kaddafi karşıtlarını sevince boğdu. Sokaklara dökülen Misratalılar, uzun araç konvoyları oluşturarak muhaliflerin başarısını kutladı. Havai fişeklerin fırlatıldığı kentin caddelerinde meşaleler yakıldı, Muammer Kaddafi karşıtı sloganlar atıldı. Silahlı muhalifler, havaya ateş açarak kutlama yaptı. Ülkenin üçüncü büyük kenti Misrata’dan yola çıkan 200 kadar gösterici, botlarla Trablus’a ulaşmış, kentteki muhaliflere silah ve cephane desteğinde bulunmuştu.

06:02 – Obama: Kaddafi rejimi çöküyor

ABD Başkanı Barack Obama, Libya’da Kaddafi yönetiminin çökme belirtileri gösterdiğini söyledi. Daha fazla kayıpları önlemek için Libya liderine yönetimi bırakma yönünde çağrı yapan Obama, Libya’daki son olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, “Kaddafi ve onun rejimi, iktidarının sona erdiğini kabul etmeli ve kan dökmeyi durdurmalıdır. Kaddafi Libya’yı daha fazla yönetemeyeceğinin farkına varmalı ve yönetimi bırakmalıdır” dedi. Obama açıklamasında, “Libya’da demokrasiye barışçıl geçişi desteklemek ve Libya halkını korumak için uluslararası toplumdaki müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğini” kaydetti.

04:58 – Yeşil Meydan’da sevinç gösterileri

Libya’nın başkenti Trablus’un büyük kısmını ele geçiren muhalifler, şehrin merkezindeki Yeşil Meydan’a ulaştı. Meydanda silahına sarılan yüzlerce muhalif, havaya ateş açarak ve uzun araç konvoylarıyla birlikte coşkulu kutlamalar yapıyor. Göstericiler, burada asılı bulunan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin posterine de ateş ediyor.

100’den fazla askeri esir alınan Kaddafi, Bab el Aziziye’de bulunan karargahından henüz teslim olmadı. El Cezire televizyonu, başkentte Libya liderine bağlı askeri birliklerin tüm silahlarını muhalif gruplara teslim ettiğini bildirdi. Haberde, Muammer Kaddafi’nin oğlu Muhammed Kaddafi’nin evi çevresinden silah seslerinin geldiği belirtildi. Muhalif gruplar, Muhammed Kaddafi’nin tutuklandığını iddia ediyor. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Muammer Kaddafi’nin diğer oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin tutuklandığını doğrulamıştı. Yeşil Meydan, muhaliflerin Trablus’u ele geçirmelerinden önce Muammer Kaddafi’yi destekleyen kitlelerin gösterilerine ev sahipliği yapıyordu.

04:22 – Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam tutuklandı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin tutuklandığını doğruladı. Savcı Luis Moreno-Ocampo, yabancı bir haber ajansına yaptığı açıklamada, “Seyfülislam Libya’da ele geçirildi. Değişik kaynaklardan bunu doğrulayan bilgiler elde ettik” dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin en büyük oğlu Muhammed Kaddafi de, telefonla bağlandığı El Cezire televizyonuna, başkent Trablus’taki evinin etrafının sarıldığını ve dışarı çıkamadığını bildirdi. Muhaliflerin kendisini ev hapsinde tuttuğunu belirten Muhammed Kaddafi, “Silahlı kişiler evimin etrafında. Ben içerideyim. Benim güvenliğimi garanti altına alacaklarını söylüyorlar. Evimi işgal ediyorlar. Şu anda evimin içinden silah sesleri geliyor” dediği ve bağlantının kesildiği öğrenildi. Bu arada, muhaliflerin Devlet Radyo binasını ele geçirdiği belirtiliyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]