Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İlk akıllı Türk telefonu geliyor :)*

Yerli otomobil ve ilaç tartışmaları sürerken ilk adım telekomünikasyondan geldi. Turkcell, Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonunu üretmek için düğmeye bastı. Genel Müdür Süreyya Ciliv, İspanya’nın Barcelona kentindeki Dünya Mobil Kongresi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Ciliv, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Qualcomm Başkanı Enrico Salvatori’nin de katıldığı toplantıda, ‘Gebze’ kod adlı yerli akıllı telefonun bu yıl üretime başlayacağını duyurdu. Üretimin ilk aşaması Çin’de, ikinci aşaması Kocaeli Gebze’de gerçekleşecek.

Süreyya Ciliv, şirket olarak inovasyonun en büyük önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Ciliv, “Bugün bu yolculukta dev bir adım atıyoruz. Kod adı Gebze olan ürünü 450 Turkcell teknoloji mühendisi tasarladı.” dedi. Bu yıl içerisinde Türkiye’de üretimi başlayacak akıllı telefon ile her yıl 1 milyon adetlik satışla cari açığın azalmasında 500 milyon TL katkı yapması bekleniyor. Üretim aşamasıyla ilgili şirketin elektronik üretime girmeyeceğini belirten Ciliv, “Bunu buradaki iş ortakları ve yerel donanım üreticileri ile yapacağız. Bu isimlerin kim olacağı ilerde belli olacak.” açıklamasını yaptı. Mobil iletişim ve bilgi teknolojileri pazarının önümüzdeki yıllar için küresel ekonominin en önemli pazarı olacağını söyleyen Ciliv, Türkiye’nin de artık sadece ithal ederek değil üreterek bu büyük pazardan pay alması gerektiğine dikkat çekti.

Turkcell’in GSM şirketi olarak çıktığını ama kendilerini her zaman teknoloji şirketi şeklinde tanımladıklarını ifade eden Ciliv, şirketin bugün birçok yazılımı dışardan almak yerine Türkiye’de ürettiğini hatta ihraç ettiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl Turkcell’in en hızlı büyüyen telekomünikasyon firması olduğunu hatırlatan Ciliv, “Mobil finansta Turkcell Cüzdan’ı piyasaya sunduk. GSMA’da bunu anlatıyoruz.” dedi. Geçtiğimiz yıl GSMA’da en yenilikçi marka ödülünü alan marka bu sene Turkcell Cüzdan, Turkcell Finans ve Gencaver projeleri ile 3 dalda Türkiye’yi temsil ediyor. Üretilen cihazlarda yazılımın ürünün kapak değerinden daha fazla olduğunu dile getiren Bakan Binali Yıldırım ise, “Yani aklın teri alın terini geçti.” tabirini kullandı. 3G lisansları verilirken bu gerçeği dikkate alarak bazı ürünleri yerli mühendislerden temin etme şartı getirdiklerini hatırlatan Yıldırım, “Bugün Turkcell’in bu adımında bunun büyük katkısı var.” dedi. FATİH Projesi’nin de yerli üretimi teşvik ettiğini söyleyen Yıldırım, “Dünyanın bilinen markaları FATİH Projesi’nden sonra Türkiye’ye akın ediyor. Geçtiğimiz hafta Microsoft buradaydı, birkaç gün sonra Motorola gelecek.” dedi. Genel Ar-Ge teşviklerinin yanı sıra bilişimle ilgili Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi için özel bir kanun da çıkardıklarını hatırlatan Yıldırım, düzenleme kapsamında ocak ayında proje kabulleri başladığını açıkladı. Uzmanların değerlendirdiği projelerden kabul görenlere toplamda yıllık 300 milyon TL destek verilecek. Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori de anlaşmanın bölge ülkeleri için de önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

Toplantıda Qualcomm’a “Türki-ye’de var mısınız?” sorusunu yönelten Bakan Yıldırım, bir Qualcomm çalışanından gelen cevap üzerine tatmin olmayarak “İrtibat ofisiniz var yani.” dedi. Bu kez Qualcomm, Avrupa Başkanı Enrico Salvatori’ye dönerek, “Enrico, What is the next step in Turkey” (Türkiye’deki bir sonraki adımınız ne)?” diye sordu. Konuşmasına Türkiye ile ilgili övgülerle başlayan Enrico, “Türkiye’yi genel bir pazar olarak değil ortak olarak düşünüyoruz. Türkiye bizim için üs olacak” dedi. Bunun üzerine Bakan Yıldırım, Salvatori’ye “You say a lot, you say nothing (Çok şey söyledin, hiçbir şey söylemedin.)”  diye cevap verdi.

ARİFE KABİL, SERKAN ŞAHİN | BARCELONA – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]