Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Kiev’de Hocalı soykırımı kurbanları anıldı

Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği’nde, Hocalı soykırımında hayatını kaybedenler anıldı.

Azerbaycan büyükelçiliği bünyesindeki Nahçıvan Konferans Salonu’nda düzenlenen anma merasimi bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Anma merasimine; Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği mensupları, dış misyon temsilcileri, GUAM Sekreterliği, SOCAR Ukrayna temsilcisi, Ukrayna Azerbaycanlıları Kongresi (UAK) üyeleri, Ukrayna Azerbaycanlı Gençler Birliği (UAGB), Azerbaycan Enstitüsü STK yetkilileri, akademisyenler, sanatçılar, Kiev üniversitelerindeki Azeri öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Merasimin açılış konuşması Azerbaycan’ın Ukrayna Büyükelçisi Eynulla Medetli yaptı. Büyükelçi Medetli; “Manevi değerlere önem veren bütün vatandaşlarımız için çok hüzünlü bir gün. Beşeri bir suç işlenmiştir. Bu suç bütün insanlığa karşı işlenmiştir. Gün gelecek Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde Ermeni işgalindeki Azerbaycan toprakları kurtulacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın.” dedi.

“HOCALI, ERMENİSTAN TARAFINDAN YAZILMIŞ KARA BİR SAYFADIR”

Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar
ise “Hocalı faciası yakın tarihimizin en karanlık sayfalarından birisidir. Hocalı insanlık tarihine, Ermenistan tarafından yazılmış kara bir sayfadır. Barış, huzur ve istikrar içinde kalkınmaya, iyi komşuluk ve işbirliği çerçevesinde ulaşma iradesinin yerini, intikam ve yok etme mantığının almasının doğurabileceği trajik sonuçların çok acı bir örneğidir.” şeklinde konuştu.

Türk milletinin sevinçte ve kederde her zaman Azerbaycanlı kardeşleriyle birlikte olduğunu ifade eden Büyükelçi Samsar, millet olarak bu insanlık dramının acını hissettiklerini Azerilerim acısının ortak acıları olduğunu söyledi.

Hocalıda şehit düşen her bir Azeri’nin Türk milleti için üzüntü kaynağı olduğunu ifade eden Samsar, gerek Hocalıda gerek başka yerlerde toprağın bağrına düşen bütün şehitlerin aziz hatırası önünde saygıyla eğildiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Hocalı şehitlerini anma merasiminde; UAGB Başkanı Anar Tairov, Ukrayna Azerbaycanlıları Birleşik Diasporası Temsilcisi Hikmet Cavadov, Azerbaycan Aksakallar Şurası Ukrayna Temsilci Firudin Memmedov, Ukrayna Gagauzlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tudora Arnaut ve Azeri diasporasından önde gelen isimler söz aldı.

Cihan Haber Ajansı’na özel konuşan Möhsün Kadiroğlu ise şunları söyledi; “Bundan 21 yıl önce Ermenilerin Hocalı’da yaptığı katliam bütün insanlığa yönelik işlenmiş bir insanlık suçudur. Artık zamanla bütün dünya kamuoyu da bunu anlamaya başladı. Ermenilerin yaptığı bu facia sıradan bir facia değil bir milletimize, bütün Türk dünyasına karşı uygulanmış bir soykırım siyasetidir.”

Salonda ünlü Azerbaycanlı ressam Rasim Seydimov tarafından çizilen Hocalı resimlerinin yanı sıra Azerbaycanlı çocukların gözüyle Hocalı katliamını anlatan resimler bir arada sergilendi.

Anma merasimi akabinde senaryosu Agil Abbas tarafından yazılan Hocalı katliamının anlatıldığı dönem filmlerinden, “Dolu’ gösterildi. 2012 yılı yapımı olan ‘Dolu’ filminin yönetmenliği Elhan Caferov müziğini ise ünlü Azeri besteci Polad Bülbüloğlu tarafından yapılmıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]