Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İzmirli Aytaş Tarım, Pakistan’dan ethonal alıp Ukrayna’ya satacak

Pakistan’ın Lahor şehrine iş ve inceleme gezisi düzenleyen Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için destek istedi. Pakistan Türkiye İşadamları Derneği (PTBA)’nin evsahipliğindeki geziye 29 işadamı katıldı. Görüşmelerde, yatırım dâhil önemli ticari bağlantılar yapıldı.

İzmirli Aytaş Tarım gezi sırasında yaptığı iş bağlantıları ile Pakistan’dan ethonal ithal edip işledikten sonra Tunus, Libya ve Ukrayna’ya ihraç edecek.

Tarımdan inşaata, akaryakıttan lojistiğe, gıdadan tekstile kadar birçok farklı sektörden temsilcilerin bulunduğu ESİDEF heyeti, Pencap Bölgesi Başbakanı Mian Muhammed Shbaz tarafından da ağırlandı.

Heyet, gezi süresince başbakanlık yetkilileriyle birlikte hareket etti. Türk delegasyonuyla devlet misafirhanesinde akşam yemeğinde görüşen Başbakan Shbaz, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının, tarihte yaşananlar neticesinde bugünlere geldiğini kaydetti.

Shbaz,

“En son geçen yıl ülkemizdeki sel felaketinin Kurban Bayramı’na gelmesine aldırmayan Türk kardeşlerim, bayramlarını burada geçirmiş ve bütün ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışmıştır. Karşılıklı oluşan bu dostluk bağlarını, maalesef ticarete yansıtamadık. Bunun için sizleri, ülkeye PTBA ile gelen ilk ticari heyet olarak çok önemsiyoruz. Burada bulunacağınız sürede yapacağınız görüşmelerin, her iki ülke ekonomisine katma değer olarak geri dönmesini bekliyorum. Unutmayın ki biz sizinle iki kalp, bir can gibiyiz.” dedi.

ESİDEF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Resul Seçilmiş ise ziyaret ve ikili görüşmelerde EXPO 2020 adaylığı için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Seçilmiş, “İzmir için oy istedik. Başbakan Mian Muhammed Shbaz, bizim için çalışacağını söyledi.” açıklamasında bulundu.

Geziyi değerlendiren Seçilmiş, iki ülke arasında potansiyel ticari işbirliği için sağlam bir zemin olmasına rağmen bunun ticarete yansımadığını kaydetti. Pakistan’da yıllar önce Pak-Türk okullarıyla oluşan krediyi, şimdi de Pak-Türk İşadamları Derneği ile ticarete dönüştürmek istediklerini belirterek,

“Geçen temmuz ayında bir heyetle ağırlamış olduğumuz PTBA üyelerine iade-i ziyarette bulunmak için gittik. Karşımıza çıkan tablo, ülkenin başbakanından milyar dolarlık ciroları yöneten holding sahiplerine kadar Türklerle ticaret için hiçbir fedakârlıktan kaçmayacaklarını gösterdi. İkili iş görüşmelerinde, fabrika ve arazi ziyaretlerinde edindiğimiz bilgi ve birikim, bu ülkeyle yapacak çok işimiz olduğunu ortaya koydu. Heyet olarak tüm sektörlerde muhataplarla görüşmelerimiz ve somut adım atan üyelerimiz oldu.” şeklinde konuştu.

Türk heyeti, 17 bin 500 üyeli Lahor Ticaret ve Sanayi Odası’nda ikili görüşmelere de katıldı. Oda Başkanı Irfan Qaiser Sheikh, ticaretin karşılıklı ziyaretlerle artacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye ile Pakistan arasındaki toplam ticaret 900 milyon dolar civarındadır ve bu da potansiyeli yansıtmamaktadır. Şu anda burada bulunmanız, bizim için tarihî bir adımdır. Pakistan’a yatırım yapmanızı ve burada Türkiye’den gelecek ürünler için bir ihracat bölgesi oluşturmanızı istiyoruz. Böylelikle hem ülkemize hem de ülkenize kalıcı faydalar sağlamış olacaksınız.”

SONUÇLANAN GÖRÜŞMELERDEN BAZILARI
Organizasyona İzmir’den katılan Ünalan Susam Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Ünalan, Qalitiy Brands Company ile yaptığı anlaşmayla susam ithal edip İzmir’de işleyecek.

Manisa’dan katılan Sabuncuoğlu Deri, günlük 10 bin küçükbaş hayvan kesilen devlet mezbahasındaki derileri, ülkede kuracağı 4 milyon dolarlık yatırımla boyamaya hazır hale gelene kadar işleyecek.

İzmirli Termodinamik. Gatkin Engineering Sales Service Company ile bayilik sözleşmesi imzaladı. Türkiye’den yıllık 500 bin dolarlık ürün gönderecek.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]