Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Merkel: Gülen yapılanmasını terör örgütü ilan etmemiz için daha çok kanıta ihtiyacımız var

Ortak basın toplantısı sırasında Erdoğan’ı protesto eden bir kişi dışarıya çıkarıldı. Çıkarılan kişinin Avrupa Postası Yayın Yönetmeni Adil Yiğit olduğu öğrenildi. Yiğit, “Gazetecilere Özgürlük’ yazar bir tişört giymişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel toplantıda, “PKK’nın aktiviteleri Almanya’da yasaktır. Daha önceki görüşmelerimizde bunu ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. (Gülen yapılanmasını) PKK ile aynı seviyede ele almamız için daha çok kanıta ihtiyacımız var. ” dedi.

Almanya’ya yaptığı üç günlük ziyaret kapsamında bugün başkent Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi.

İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Merkel, yarın tekrar görüşeceklerini açıkladı.

Basın toplantısında, iki lider özellikle Almanya’da yaşayan ve Türkiye tarafından Fethullah Gülen Yapılanması ile bağlantısı olduğu öne sürülen kişiler ile Türkiye’deki tutuklu Alman vatandaşlarının durumu üzerinde durdu.

BBC’nin haberine göre, Erdoğan, Almanya’nın PKK ve Fethullah Gülen Yapılanması ile daha etkin mücadele etmesi gerektiği görüşünü dile getirdiğini belirtti.

Erdoğan, “Binlerce PKK terör örgütü mensubu Almanya’da bulunuyor. FETÖ’ye gelince yine, yüzlerce mensubu buralarda bulunuyor. Burada gerek istihbarat teşkilatımızın gerek Alman istihbaratının müşterek çalışmalarıyla, birbirimize olan özgüvenle, nerede kimi yakalıyorsak, teslim etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır. PKK’yı terör örgütü kabul eden bir Almanya’nın bunu yapmaktan daha kolay bir şeyi olamaz” dedi.

MERKEL: DAHA ÇOK KANITA İHTİYACIMIZ VAR

Ancak Erdoğan’ın bu talebi Merkel’den beklediği karşılığı bulmadı.

Merkel, Fethullah Gülen Yapılanması’nın “terör örgütü” olarak kabul edebilecekleri bir noktada olmadıklarını söyledi.

PKK’nın ve tüm faaliyetlerinin Almanya’da yasaklanmış olduğunu anımsatan Merkel, “(Fethullah Gülen Yapılanması) konusunda Türkiye’nin savlarını ciddiye alıyoruz, ancak PKK ile aynı seviyede ele almamız için daha çok bilgi ve kanıda ihtiyacımız var. Almanya’da da aranan kişiler var, ancak bazılarının burada olup olmadığından bile emin değiliz” dedi.

Can Dündar sorusuna farklı yanıtlar

Basın toplantısına katılan bir Alman gazeteci, her iki lidere de 2016 yılında Almanya’ya yerleşen gazeteci Can Dündar’ın iade talebiyle ilgili son duruma yönelik bir soru sordu.

Merkel, “gazeteci” olarak tanımladığı Dündar konusunda Erdoğan ile uzlaşmazlık yaşadıklarını söyledi.

Merkel, “Dündar, bu basın toplantısına katılmama kararını kendisi vermiştir. (Erdoğan ile) bu konuda aramızda farklı görüşler olduğunu teyit edebilirim” dedi.

Erdoğan ise Dündar’ın “ajan ve mahkum” olarak tanımladı ve bu kişinin iadesini istemenin “en doğal hakkımız” olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Can Dündar’ın bir ajan olduğunu ve devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu ve bunun 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini herhâlde biliyorsunuz. Aradaki bir boşluğu fırsat bilerek Almanya’ya gelmiştir. Türk yargısına göre mahkumdur ve ajandır. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş kişinin iadesini isteriz. Böyle bir şey benim başıma gelse ben veririm, hiç bakmam” dedi.

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “MİT TIR’ları” haberi nedeniyle bir yıla yakın bir süre tutuklu kalan ve daha sonra hapis cezasına çarptırılan Dündar, 2016 yılından bu yana Almanya’da bulunuyor.

Alman basınında bugün Dündar’ın Merkel ile Erdoğan’ın basın toplantısına akredite olduğu ve Erdoğan’ın da gelmesi durumunda açıklamayı boykot edeceği yönünde haberler yayınlandı.

Dündar ise bu konunun Türkiye ile Almanya arasında bir diplomatik kriz yaratabileceği yönündeki işaretler, gazetecinin haber olmaması gerektiğine dair görüşü ve Erdoğan’a “sorulardan kaçma bahanesi” vermek istememesi gerekçesiyle basın toplantısına katılmayacağını açıkladı.

TOPLANTI SIRASINDA BİR KİŞİ DIŞARIYA ÇIKARILDI

Ortak basın toplantısı sırasında Erdoğan’ı protesto eden bir kişi dışarıya çıkarıldı. Çıkarılan kişinin Avrupa Postası Yayın Yönetmeni Adil Yiğit olduğu öğrenildi. Yiğit, “Gazetecilere Özgürlük’ yazar bir tişört giymişti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]