Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Gref’ten özeleştiri: Rusya küresel ekonomide kaybediyor

Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank’ın başkanı German Gref ülke ekonomisinin hammadde ihracatına bağımlı hale geldiğini, küresel ekonomide kaybettiğini söyledi.

Gaydar Forum tarafından düzenlenen oturumda konuşan Gref, “Bir soru var: Biz küresel ekonomide kaybediyor muyuz, kazanıyor muyuz? Cevap: kaybediyoruz. Son dönemde kazandıklarımızın önemli bir kısmı hammadde ihracatına dayalı. Bunun dışındaki pozisyonlarımızı kaybediyoruz.” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın tek rekabet gücünün hammadde kaynaklı olduğunu savunan Gref, “Biz küresel rekabet alanında başarılı olamazsak, küresel ekonomik oyuncu olma gücümüz çok üzücü bir durumda olacak…” uyarısı yaptı.

Ekonomik açıdan güçlü olan ülkelerin küresel ekonomi açısından da rekabet avantajı yakaladığını ifade eden Sberbank Başkanı, “Küresel ekonomide rekabeti güçlü olan kazanır… Dünya ekonomisinin önemli sorunlarından biri uçurumun artması. Bir tarafta günde 1 dolar kazanamayanlar, diğer taraf da günde 10 milyon dolar kazananlar var. Küreselleşme sonucunda zayıf olan daha fazla zayıf, kazanan daha fazla kazanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin ardından anlayış değişikliğine gidemediği eleştirisi getiren Gref, “Hayal edebiliyor musunuz, kuralları bilmeyen bir hokey takımımızı yurt dışına karşılaşmaya gönderiyoruz… DTÖ’de yaptığımız da bu… Bakanlara kaç saat DTÖ kuralları ile meşgul olduklarını sormak gerekiyor. 47 bin sayfalık bir doküman. Temel veriler 600 sayfa. Ben DTÖ kuralları ile ilgili 1 saatten fazla ayırdıklarını düşünmüyorum.” dedi.

Rusya yönetiminin ülkenin DTÖ’ye üye olduğunu henüz anlamadığını iddia eden Gref, “Onlar ticari organizasyonun kurallarını bilmiyor. Biz DTÖ üyesi olduğumuzu neden hala düşünmüyoruz. Çünkü aklımızda hala DTÖ üyeliği içinde değiliz. Soru burada mantık olarak nerede olduğumuzu düşünmemizle ilgili. Her şey oradan başlıyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’da insan kaynaklarının gelişimine ihtiyaç olduğunu savunan Gref, ancak bu ortamda Rusya ekonomisinin rekabet edilebilir bir seviyeye çıkabileceğini kaydetti. Gref’e göre 2010-2012 yılları dikkate alındığında Rusya’nın mali piyasaları uluslar arası alanda kısmen rekabet edebilir bir seviyeye yükseldi. Bunda da en çok paya Sberbank sahip.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]