Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Gazprom’un karı yüzde 11,9 düştü

Rus enerji devi Gazprom 2012’nin ilk üç çeyreği için 813,7 milyar ruble (26,8 milyar dolar) kar açıkladı. Gaz satışlarında yaşanan gerileme nedeni ile şirketin karı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 oranında düştü. Şirketin gelirleri ise aynı dönemde yüzde 2 oranında artarak 3,5 trilyon rubleye yükseldi.

Gazprom’un mali performansı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Analistler şirketin 3,3 trilyon ruble gelir elde etmesi ve 807,8 milyar ruble de kazanç sağlayacağını öngörüyordu.

Şirketin net doğalgaz satışları ilk dokuz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında gerileyerek 1,8 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

Avrupa ve diğer ülkelere satış ruble kuru düzenlemesi nedeni ile yüzde 4 oranında artış gösterirken, net doğalgaz satış miktarı yüzde 3 oranında ya da 3,4 milyar metreküp daha az gerçekleşti.

Eski Sovyetler Birliği ülkelerine doğalgaz satış rakamları ise yüzde 16 oranında gerileyerek 385,6 milyar rubleye düştü. Doğalgaz satış miktarları ise yüzde 23 ya da 14,6 milyar metreküp daha az yapıldı.

Gazprom’un borçları ise yine ilk üç çeyreklik dönemde yüzde 12 artarak 1,15 trilyon rubleye yükseldi. Borçların artışında uzun dönemli alışların artması ve nakit satışların azalması etkili oldu.

2011’in ilk çeyreğinde aşırı soğuk geçen kış ve petrol fiyatlarındaki artışın yansımaları geçen yılın gelirlerinde rekor artışa imkan sağlamıştı. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gerilim de Rus doğalgazına olan talebi artırmıştı.

2012’de ise Avrupa ülkelerinin depolama kapasitelerinde önemli oranda artış sağlanırken, ücretlendirmeler de fiyatların düşük olduğu dönemlerde yapıldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da koşullar 2011 öncesi döneme dönerken, petrol fiyatlarındaki gerileme de gelirleri olumsuz etkiledi.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]