Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Azerbaycan’da 2012’de 22 milyar dolarlık yatırım yapıldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2012 yılının ekonomik bilançosu 2013 yılında yapılması planlanan çalışmalarla ilgili Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ülkede geçtiğimiz yıl toplam 22 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.

Aliyev, 2012 yılının ülke ekonomisi adına gayet başarılı geçtiğini belirterek, yatırımlardaki büyük artışa dikkat çekti. Azeri lider, ülkesinde gerçekleştirilen sosyal projelerin, özellikle de Sovyetler döneminden kalan mevduatlar karşılığında vatandaşlara ödenen paraların enflasyonu düşük düzeylerde tutma hedefi açısından bazı zorlukları beraberinde getirdiğini aktardı. Bunun makroekonomik dengeler üzerinde baskılar oluşturduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev şöyle devam etti, “Geçtiğimiz yıl yatırım harcamalarında rekor düzeye ulaştık. Resmi istatistiklere göre, toplam yatırımlar 22 milyar doları aştı. Bunun yaklaşık 13 milyar dolarını yerli yatırımlar, 9 milyar dolarını ise yabancı yatırımlar oluşturuyor. Bu, çok iyi bir rakam. Özellikle yerli yatırımların artık birkaç yıldır toplam yatırımın içerisinden daha büyük paya sahip olması sevindiricidir. Öte yandan, 9 milyar dolarlık yabancı yatırımın yapılmış olması Azerbaycan’ın yabancı yatırımcılar için güvenilir bir ortak ve cazip bir ülke olduğunun göstergesidir.”

YABANCI SERMAYE EKONOMİK REFORMLAR SAYESİNDE GELDİ
Cumhurbaşkanı Aliyev, yabancı sermayenin ülke ekonomisine kazandırılmasında gerçekleştirilen ekonomik reformların, yürütülen istikrarlı çalışmaların ve dünya ekonomisine entegrasyon politikalarının önemli etken olduğunu belirtti. İlham Aliyev, ülkeye gelen yabancı sermaye konusunda bir diğer etkenin de uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Azerbaycan için belirledikleri kredi notları olduğunu söyledi. Aliyev “Bildiğiniz üzere, dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları geçtiğimiz yıl Azerbaycan’ın kredi notunu yükseltti. Yaşanan küresel kriz koşullarında bunun çok ender görülen bir olay olduğunu söyleyebilirim. Zira çoğu gelişmiş ülkenin kredi notları değişik kuruluşlarca düşürüldü. Azerbaycan’ın kredi notunun yükseltilmesi gerçekleştirilen ekonomik reformların bir sonucudur” dedi.

TANAP BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Ülkesinin enerji politikası hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Projenin finansmanının büyük bölümünün kendileri tarafından sağlandığını ifade eden Aliyev ”TANAP projesinin ortaya atılması bizim için çok önemli bir adımdı. Kısa sürede TANAP dünyada çok büyük bir destek kazandı ben bundan çok memnunum. Dünyanın önde gelen ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar bizim bu konudaki girişimizi desteklediler. Şu an ortak ülkelerle bu projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili somut çalışmalar yapıyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesi ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak”dedi. Aliyev konuyla ilgili sözlerini şu şekilde tamamladı ”TANAP projesi, sonraki on yıllarda Azerbaycan ekonomisinin kalkınmasını ve diğer çıkarlarının gerçekleşmesinde önemli bir araç olacak. Bu projenin gerçekleştirilmesi için güçlü irademiz, teknik imkanlarımız, ayrıca önceki projelerden elde ettiğimiz mali imkanlarımız var.”

OSMAN UÇAK | BAKÜ – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]