Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AzeriDonetskFoto GaleriGündem

Ukrayna’dan sınır dışı edilen Azerbaycanlı blogger hapiste işkence gördü

Zelenkıy’nin, Bakü ziyareti öncesi Azerbaycanlı muhalif kaçırılarak Bakü’ye teslim edildi.

Ukrayna’dan, Bakü’ye sınır dışı edilen Azerbaycanlı blogger Elvin İsayev’in hükümeti eleştirdiği için hapishane işkence gördüğü iddia edildi.

Azerbaycan Devlet Göç İdaresi, 14 Aralık’ta Elvin İsayev’in 12 Aralık’ta Ukrayna’da “göçmenlik yasalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle sınır dışı edildiğini duyurdu.

Azerbaycan yetkilileri İsayev’in şu anda Bakü’de bir gözaltı merkezinde tutulduğu bildirdi.

Daha önce, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya vatandaşlığı iptal edilen Elvin İsayev’in Rusya’dan, Azerbaycan’a iadesini engellemişti.

Ukrayna Göç Hizmetleri sözcüsü ise İsayev’in sınır dışı edilmesine ilişkin bilgi vermedi.

12 Aralık’ta, İsayev’in Kıyiv’de kaybolduğu gün, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov uluslararası bir zirve için Ukrayna’nın başkentini ziyaret ediyordu. İsayev’in ailesi ve arkadaşları, Azerbaycanlı yetkililerin emriyle kaçırıldığına inanıyor.

İsayev’in sınır dışı edilmesinin haberi ise, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile görüşmek üzere 16-17 Aralık tarihlerinde resmi bir ziyaret için Bakü’ye gitmesinden iki gün önce geldi.

Azerbaycanlı bir göçmen ve muhalif YouTube kanalı AzerFreedom TV’nin kurucusu Kurban Mammadov, İsayev’in resmi olarak “Azerbaycan cumhurbaşkanına iftira ve aşağılama” ile suçlandığını söyledi.

Azerbaycan ceza hukukuna göre, bu suç iki ila beş yıl hapis cezası ile cezalandırılabilir.

İsayev’in YouTube kanalında 21 bin takipçisi vardı. Buna ek olarak, 48 binin üzerinde abonesi olan AzerFreedom kanalında çıkıyordu.

İsayev’in videolarında, Azerbaycan’ın elitlerini sert bir dille eleştirirken iktidardaki, Aliyevlerin yolsuzluk ve kayırmacılığını alay etmiş, birçok Azerbaycan vatandaşının işsizlik nedeniyle yurt dışına gitmek zorunda kaldığını, kötü sağlık koşulları, düşük emekli maaşları ve işsizliği eleştirmişti.

Yakalanmadan kayıt altına aldığı bir videoda Azerilere özgürlük mücadelesine devam etmelerini istemiş, ebeveynlerinden de yaşattıklarından dolayı özür dilemişti.

“SINIR DIŞI DEĞİL ADAM KAÇIRMA”
İsayev’in avukatı Olena Kononets, tutuklama şeklinin hukuksuz olduğunu belirterek, Türkiye’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hadisesine benzediğine söyledi.

Olena Kononets; “Sınır dışı edilme dediğimizde mahkemenin kararını kastediyoruz. Sadece kaçırıldı. Bir avukat olarak, Ukrayna makamlarının bunun olmasına nasıl izin verdiğine şaşırdım. Mahkemesiz hiç kimse iade edilemez. İsayev’in kaçırılması büyük bir politik skandal. Onu hapsetmek için değil, işkence, aşağılama ve fiziksel olarak yok etmek kaçırdılar.” dedi.

OLENA KONONETS HUKUKSUZLUĞA DİKKAT ÇEKTİ…  FOTOĞRAF: YUNUS ERDOGDU

ELHAN NURİYEV: İSAYEV; BİR, EVLAT, BABA
İsayev’in kaçırılarak sınır dışı edilmesi olayını değerlendiren Elhan Nuriyev, İsayev’in bir gazeteci ya da blogger olması bir yana bir evlat ve bir baba bir insan olması nedeniyle bu şekilde bir davranışı hak etmediğini söyledi.

ELHAN NURİYEV, MÜCADELELERİNİ SÜRDÜRECEKLERİNİ SÖYLEDİ… FOTOĞRAF: YUNUS ERDOGDU

İsayev’in milliyetçi bir kimliğ olduğuna vurgu yapan Elhan Nuriyev, Azerbaycan iktidarından İsayev’in incitilmemesini, işkence edilmemesini istedi. Bu hadiseyi bütün uluslar arası platformlarda gündeme getirmek için gayret sarf edeceklerini ifade eden Nuriyev, Avrupa Birliği’ndeki Azerbaycanlılara da seslenerek bunu ilgili kurumlara iletmelerini istedi.

“27 ARALIK’A KADAR UKRAYNA’DA VİZESİZ KALABİLİRDİ”
İsayev’in kuzeni Mircelil Gasanov, AİHM kararı sonrasında Rusya’nın sınır dışı edemediği İsayev’den ülkeyi terk etmesini istediğini bildirdi.

Gasanov kuzeni ile birlikte Ukrayna’ya gelme karar aldıktan sonra Belarus’ta Gomel şehrine gittiğini oradan da 28 Eylül’de otobüsle Kıyiv’e geçtiklerini belirtti.

İsayev’in Azerbaycan pasaportu ile 27 Aralık’a kadar 90 gün boyunca vizesiz Ukrayna’da kalma izni olduğuna dikkat çeken Gasanov, İsayev’in Avrupa ülkelerinden sığınma talebinde bulunmak için belge topladığını söyledi.

MİRCELİL GASANOV BASIN TOPLANTISINDA YAŞADIKLARINI ANLATTI… FOTOĞRAF: YUNUS ERDOGDU

Gasanov kuzeninin 12 Aralık’ta kaybolduğunu öğrendi. Onu aramak için Kıyiv’e geldi. Sonra bilinmeyen bir numaradan bir çağrı aldığını dile getiren Gasanov, arayan kişinin kendisine Elvin’in SSU (Ukrayna İstihbarat Teşkilatı) tarafından gözaltına alındığını söylediğini aktardı.

FİKRET HÜSEYNLİ, ELVİN TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ
Sürgündeki Azerbaycanlı gazeteci Fikret Hüseynli, blog yazarı Elvin’in tuzağa düşürüldüğüne inanıyor.

İsayev’in kendisiyle 3 Aralık’ta yardım ve tavsiye almak için temasa geçtiğini ifade eden Hüseynli, İsayev’e metro kullanmamasını, online yemek siparişi vermesini, başkentin dışına çıkması gibi çeşitli tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

Hüseynli, “Ukrayna’da kalmayı planlamıyordu ve Avrupa’ya gitmek ve oraya sığınma talebinde bulunmak istiyordu. Slovakya’ya vize almasına yardım edeceklerine dair kendisine söz verilmiş ancak, Azerbaycan vatandaşları Ukrayna’da ikamet etmeden Schengen vizelerini (Ukrayna’da) alamazlar.” diye konuştu.

FİKRET HUSEYNLİ… FOTOĞRAF: AÇIK KAYNAK

Hüseyinli de sınır dışı badiresi atlattı. Hollanda pasaportuna sahip olmasına rağmen 2018’de, Azerbaycan’a iade edilmek üzere Ukrayna’da tutuklandı. Hukuk mücadelesini kazanan Hollanda’ya geri dönmeyi başardı.

İSAYEV KİMDİR?
Azerbaycan’da doğan İsayev, yirmi yılı aşkın bir süredir Rusya’da yaşıyordu. 2001 yılında Rus vatandaşlığı aldı. Rus bir kadınla evlendi ve perakende mağazası işletti.

Ağustos 2019’da Azerbaycan makamları İsayev aleyhinde bir ceza davası açtı ve Bakü mahkemesi tutuklanma kararı çıkarttı.

Kısa süre sonra İsayev, yıllarca yaşadığı St. Petersburg’da tutuklandı ve Rus pasaportunun mahkeme tarafından iptal edilmesi sağlandı. Ancak Rus yetkililer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin “Kural 39” adlı geçici bir tedbir temelinde iadesinin durdurulması kararı nedeniyle Azerbaycan’a gönderemedi.

Rusya’da, Ukrayna’ın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki Rusya destekli silahlı militanlara gıda ve malzeme yardımı yaptığını gösteren video yayınlayan İsayev’in, buna rağmen Ukrayna’ya gelme riskini neden ve hangi motivasyonla aldığı bilinmiyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]