Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

Hataylı karoserciler rotayı Ukrayna’ya çevirdi

Suriye’de yaşanan sıkıntılardan dolayı sınır ticareti durma noktasına gelen ve ihracat pazarlarını çeşitlendirme arayışındaki Hataylı işadamları Ukrayna pazarını inceliyor.

Kiev’e bir iş ziyareti düzenleyen Antakya Karoserciler Odası Başkanı Zeki Keser başkanlığındaki heyet Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD)’ni ziyaret etti. Derneğin yönetim kurulu üyelerin yanı sıra Mersin Demirciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Yelkovan’ın hazır bulundu toplantıda TUİD Yönetim Kurulu Başkanvekili Burak Pehlivan, Ukrayna ekonomisi hakkında kısa bir sunum yaptı. Antakyalı işadamları kendi sektörleriyle ilgili TUİD yönetim kurulu üyelerinden Ukrayna pazarı hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

2015 TİCARET HACMİ HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR

Ukrayna ile Türkiye’nin dış ticaret hacminin 2011 yılında 6,5 milyar dolara ulaştığını belirten Burak Pehlivan, bu rakamın yalnızca 1,7 milyar dolarlık bölümünün Türkiye’nin ihracatı olduğunu ifade etti. Pehlivan, “Türkiye gibi çok farklı ürün kalemlerinde üretim yapma gücüne sahip, güçlü bir hafif sanayiye sahip bir ülkenin Ukrayna’ya ihracat potansiyelinin çok daha yüksek olması gerekir. Bu gibi heyet ziyaretleri, fuarlar gibi etkinlikler ile bu potansiyelin realize olmasının kolaylaşacaktır. Antakyalı işadamlarının bu zor zamanlarda böyle bir vizyon ortaya koymalarının takdire şayan.” dedi.

THY’nin Türkiye’den, Ukrayna’ya haftalık 50 olan sefer sayısının kısa vadede 100’e çıkarılmasının gündemde olduğunu ifade eden Pehlivan, sene sonuna kadar Ukrayna ve Türkiye arasında Serbest Ticaret Antlaşması’nın imzalanmasının da öngörüldüğünü belirtti. Pehlivan sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüm bunlar iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin daha da gelişmesi ve ticaret hacminin hızla artması için bize ümit veriyor, Antakya, Mersin ve Türkiye’nin daha birçok şehrinden gelen işadamları heyetleri de bu makro gelişmeler ışığında 2015 yılı için Ukrayna ile Türkiye arasında koyulan 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.”

SURİYE KRİZİ HATAY’I VURDU

Antakya Karoserciler Odası Başkanı Zeki Keser, bölgeden ithalat ve ihracat yapmak için olanakları incelemek için geldikleri ülkede TUİD’e kendilerine gösterilen sıcak konukseverlikten dolayı teşekkür etti.

Suriye’de yaşananlardan dolayı hem Hatay’dan bu ülkeye yapılan ihracatın durduğunu hem de Suriye üzerinden daha güneyde yer alan Arap ülkelerine yapılan transit ticarette büyük zorluklar yaşandığını belirten Zeki Keser, transit ticarette çözüm olarak Mersin üzerinden deniz yoluyla TIR’ların Mısır’a, oradan ise bölge ülkelerine aktarılma ulaşım seçeneğinin bu gün kullanıldığını ancak bunun hem zaman hem de maliyet olarak kendilerine olumsuz yansıdığını ifade etti. Dernek ve Hayatlı işadamları olarak yaşananlar doğrultusunda farklı vizyon arayışlarına girdiklerini kaydeden Zeki Keser, ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını, bu yüzden ise yönlerini kuzeye Ukrayna gibi ülkelere çevirdiklerini söyledi.

TÜRKİYE, UKRAYNA İLE ARAP ÜLKELERİ ARASINDA KÖPRÜ

Kısa süre önce Suriye’nin başkenti Şam’da bulunduğunu bildiren Mersin Demirciler Derneği Başkanı Sabit Yelkovan ise Suriye’nin ekonomik olarak kendisine gelmesinin, iç savaş kısa sürede sonuçlansa bile zaman alacağını ifade etti. Bölge sanayicisinin ve esnafının ticari kaybının yalnız bölgeye değil, Türkiye ekonomisini de etkilemeye devam edeceğini belirten Yelkovan, “Bu nedenle yeni pazarlar arayışına giriyoruz. Ukrayna’nın Arap ülkeleriyle ticaretinde Türkiye, özellikle Mersin ve Hatay gibi şehirleriyle köprü görevi görebilir.” diye konuştu.

Ziyaret, TUİD Yönetim Kurulu Başkanvekili Burak Pehlivan, Antakya Karoserciler Derneği Başkanı Zeki Keser ve Mersin Demirciler Odası Başkanı Sabit Yelkovan arasında dernekler arasındaki işbirliği protokolünün imzalanması ise sona erdi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]