Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Obama’dan, Erdoğan’a çok ağır sözler!

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’de basına özgürlüğü ve iktidarın artan dikta eğilimine karşı, ‘‘sıkıntılar olduğu sır değil’’ diyerek sert dille eleştirdi.

Washington’da gerçekleşen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin sonunda konuşan ABD Başkanı, Erdoğan’ı daha önce hiç olmadığı sertlikte eleştirdi. Obama’nın eleştirisinde basın hürriyeti ile Türkiye’de demokratik rejime yönelik artan tehdit üzerine olduğu dikkat çekti. Obama,  basına karşı artan baskının Türkiye’nin ilerlemek istediği yolda ”sıkıntı” verdiğini belirtti. Obama, Erdoğan’a yönelik en ağır ifadesi ile, ”Demokrasi vaadi ile göreve geldi” sözleri oldu.

Bir gazetecinin Erdoğan’ın artan diktatör eğilimleri hakkında sorusu üzerine Başkan Obama, “Türkiye’nin basına karşı almış olduğu yaklaşım ilerlemek istediği yolda çok rahatsız edici olduğunu düşünüyorum’’ dedi.
Obama, Türkiye’de basına karşı devam eden baskılardan duyduğu rahatsızlığı da Erdoğan’a ‘‘doğrudan’’ söylediğini vurguladı.

Kendisinin din hürriyeti, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ile demokrasiye güçlü şekilde inandığını belirten Obama, “Demokrasi vaadi ile göreve geldi. Türkiye tarihsel derin İslami inancıyla modernizeyi birlikte yaşamış, açıklıktan yana ülke olma mirasını arttırarak sürdürmelidir’’ diye konuştu.
Başkan Obama, Erdoğan’ı, ‘‘Bilgiyi baskı altına alma (insanların bilgi edinme hakkı) ve demokratik tartışmayı yok etme’’ konusunda açıkça uyardı.

Uluslararası ve bölgesel konularda Türkiye’nin ABD için kritik partner olma özelliğini devam ettirdiğini belirten Obama, Ankara ile işbirliğinin kendileri için ‘‘hassas’’ olduğunun altını çizdi.

ABD BASINI: KORUMALARIN YOL AÇTIĞI KAOS ERDOĞAN’IN KONUŞMASININ ÖNÜNE GEÇTİ

Önceki gün Erdoğan’ın Brookings Enstitüsü düşünce kuruluşundaki konuşması öncesinde korumaların çıkardığı kaos ABD medyasında geniş yankı uyandırdı. CNN’den ABC televizyon kanalına, Yahoo News’den Washington Post, Chicago Tribune, Foreign Policy, Hufftington Post, Politico’ya kadar yazılı ve görsel basında konu detaylı bir şekilde kamuoyuna ulaştırıldı.

CNN, Brookings Enstitüsü başkanının gazeteci Adem Yavuz Aslan’ı Erdoğan’ın korumalarının engelini aşarak konuşmanın yapılacağı salona aldırdığına dikkat çekti. CNN, ”Ancak Aslan’ı korumalar içeride de taciz etmeyi sürdürdü. Erdoğan’ın korumalarından Aslan’ı Enstitünün güvenlik güçleri kordu. Ancak yine de Adem Yavuz Aslan’ı Erdoğan’ın korumaları güç kullanarak dışarı attı” ifadelerine yer verdi.

Bir diğer ünlü medya kuruluşu Bloomberg ise, Türkiye’de gazetecilere karşı artan baskı ve gazetelere el konulmasının Washington-Ankara ilişkilerini gerdiğini belirterek, Obama hükümetinin Erdoğan konusunda sûkût-u hâyal kırıklılığına düştüğünü yazdı.

Bloomberg, geçen ay Atlantic de Josh Earnest’in Obama ile yaptığı mülakata da atıfda bulunarak Başkan’ın Erdoğan için ‘‘beceriksiz’’ ve ‘‘otoriter’’ olduğu yönündeki sözleri sarf ettiğine dikkat çekti.

Chicago Tribune ise Erdoğan’a Başkan Obama’nın fazla kredi verdiğini savunarak, ‘‘ABD, Türkiye’nin diktatörünü bu kadar nasıl yanlış tanıyabilir’’ diye eleştirdi.

Foreign Policy dergisi ise, Erdoğan için, ‘‘ABD’nin en yakın müttefiği ancak IŞİD ile mücadele de IŞİD kadar kötü’’ diye ağır eleştiride bulundu. Dergi, web sayfasından da Erdoğan’ın korumalarının basına saldırılmasına Brookings Enstitüsü’nün Erdoğan’ın burada yapacağı konuşmayı iptal etme tehdidi ile önlemeye çalıştığını yazdı. Ünlü dergi, korumaların yol açtığı şiddet ve kaosun Erdoğan’ın düşünce kuruluşunda yaptığı  konuşmanın önüne geçtiğini ifade etti.

Yahoo News ise yayınladığı haberde, Türkiye’de basına karşı devam eden baskılar ile Brookings’in önünde yaşanan şiddet olaylarından sonra Beyaz Saray’ın Başkan Obama’dan Erdoğan ile resmi olarak görüşmemesi ve haddini bildirmesi yolunda telkinde bulunduğunu yazdı.

SEZAİ KALAYCI | NEW YORK – ZAMAN AMERİKA


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]