Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna siyasetinin anatomisi (2)

BÜYÜK SARSINTI “TURUNCU DEVRİM” VE SONRASI

Turuncu Devrim olarak adlandırılan 2004 sonu ve 2005 başındaki halkın baskısıyla gerçekleşen siyasi kırılma arifesinde Ukrayna siyasi düzleminden partiler ve politikacılar iki ana gruba ayrıldı.

Oligarşik sistemin oturması sonucu ülkenin önemli yer altı zenginlik kaynaklarını ve endüstriyel merkezlerine hâkim olan, Rus dev oligarşisi ile işbirliğinden büyük karlar uman yapı, komünist mirası savunan Komünist Parti ve çevresi, aynı zamanda Rusya yanlısı siyasetçiler bir tarafta, zamanın mevcut iktidarı Kuçma yönetimi çevresinde;

Avrupa ve genel olarak Batı dünyası ile daha hızlı entegrasyonu savunan, ABD ve Kanada diyasporası destekli, teorik olarak liberal ekonomi yanlısı, Anti-Rus yaklaşımlı, Ukrayna ulusalcısı yapılar sivrilen yeni politik sima, zamanın başbakanı Viktor Yuşçenko çevresinde, karşı tarafta toplandı.

2004 sonundaki başkanlık seçimlerine iki güçlü aday girdi, Viktor Yanukoviç ve Viktor Yuşçenko. İlk ve ikinci turda Yanukoviç’in kazandığı açıklandı. Ancak seçimde aşırı hile yapıldığı ve kolluk güçlerinin kullanıldığı gerekçesiyle tartışma çıktı. Yüz binlerce kişi Kiev’in Bağımsızlık (Nezalejnosti) Meydanı’nı ve devlet binalarını bloke ederek yönetimi saf dışı bıraktı.

Tekrarlanan seçimlerde Viktor Yuşçenko kazandı.

Turuncu Devrim sonrası geçen 5 yıllık dönemde turuncu yönetim ülkeyi yönetti.

Bu dönemden en çok akılda kalanlar:

Turuncular arasındaki iktidar çekişmeleri ve yetenekli birçok siyasetçinin yönetim dışında kalması.

Ülkeye hâkim olan nispi özgürlük.

Başkan Yuşçenko – Başbakan Timoşenko arasında müzmin kavga.

Ukrayna ve Rusya arasındaki siyasi gerginlik ve gaz krizleri.

2008’de başlayan dünya ekonomik krizi ile 2009’da başlayan Ukrayna ekonomik krizi.

YARIN: YANUKOVİÇ’İN İKTİDARA GELİŞİ

CEM O. BOYMAN | UKRAYNA HABER

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]