Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Karya Tur ile birlikte Ukrayna destinasyonu da batabilir

Merkezi Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bulunan ve Türkiye’ye, Ukrayna’nın yanı sıra; Slovakya, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerden turist getiren Karya Tur faaliyetlerini durduğunu açıkladı. Yöneticileri Türk olan ve dışarıdan bakıldığında Türk şirketi izlenimi veren Karya Tur aslında Ukrayna mevzuatlarına göre kurulmuş Ukraynalı bir tur operatörü.

Türkiye’ye turist gönderen ülkeler liginde ilk 10’da olan, Ukrayna’da bir tur operatörü batarsa tıpkı suya düşen taşın etkisi gibi hadise halka halka yayılır. İlk dalgalar söz konusu operatörden paket alan acenteleri, o şirketin yolcularını taşıyan havayolu şirketini, o konukları ağırlayan otelleri, ulaşımını sağlan şirketleri, turistin alış veriş yaptığı hediyelik eşya dükkânlarını, otele ekmek satan fırına kadar daha nicelerine ulaşır.

Karya Tur’un batışı ile birilikte ilk olarak, Antalya’da bulunan yaklaşık 3 bin 900 turist etkilendi. Bu sayının içerisinde Alanya’da kalan turistler yok.

Otellerin büyük bir kısmı gerek Turizm Bakanlığının baskısı gerekse sorumluluk bilinci ile parasını tahsil edemeyeceği bilse de turistlere misafir gibi davranarak olayı hissettirmemesi takdire şayan. Fakat kendini bilmez yüzde 3’lük bir kısım ise zaten son yılların en dolu sezonu daha karlı kapatmak uğruna “bir oda bir odadır” anlayışıyla Karya Tur’dan gelen müşterilerini otelin kapısına koydu.

Düşünün bir yıl boyunca tatil hayali ile çalışıyorsunuz. Para biriktirip ailenizle dillerden düşmeyen bir ülkeye tatile gidiyorsunuz. Paranızı da ödemişsiniz ve otel yöneticisi tatiliniz ortasında gelip sizi kapıya koyuyor. Neymiş; “Şirket sizin paranızı ödemedi ya ver kredi kartını ya da kapı dışarı.” Bu doğru bir davranış değil.

Otel kapısında kala kalıyorsunuz neden tur şirketiniz minibüslerin parasını vermedi ve ortalıkta kimse yok veya hava limanında kalıyorsunuz uçak yok. Bu bir rezalet bir şirketin ticari başarısızlığından öte bir rezalet. Olağanüstü durumlarda olağanüstü anlayış gerekiyor. Eğer bu tavır devam ederse ne olur? Misafirperverliği övünen ülkemiz binlerce insanın gönlü kırıp-döküp memleketine gönderir.

Muhatap bulamayan turist, derdini Ukrayna basınına anlatır. Ukrayna basını bu olayları öyle işler ki neticede bir destinasyon birkaç “çürük elma” nedeniyle batar gider.

Burada Ukraynalı turiste tanrı misafir gözü ile bakıp ağırlayan otellere teşekkür ederken az da olsa bırak Türk insanını insanlığa sığmayacak bir şekilde ülkene misafir olmuş insanları kapı dışarı atanlara da, meşhur Nasrettin Hoca’nın “bindiği dalı kestiği” nüktesini hatırlatırım.

Karya Tur’un, Türkiye’ye getirdiği toplam turistin yüzde 70’ini Ukraynalı turistler oluşturuyor. Bu durum ise en başta ülkemize 2008 yılında 730 bin turist göndermiş Ukrayna’yı etkiliyor.  Her ne kadar geçtiğimiz yıl Ukrayna’nın dünyadaki mali krizden etkilenmesi nedeniyle turist sayısı 530 bine gerilese de bu yılki beklendiler yaklaşık 575 binleri gösteriyor. Türkiye’nin, Ukraynalı turisti ülkemize çekebilmek harcadığı tanıtım bütçesi ise yaklaşık 4 milyon doları buluyor.

Bir kaç sorumsuz otel Ukraynalı turisti kapıdan dışarıya atarken bilinç(siz)li bir destinasyonu batırdığının farkında değil. Harcanan onca emeğin turizm adına kazanılan onca kalbin kırıldığının da farkında değil. Sayıları yüzde 3’ü bile bulmayan söz konusu oteller, günü, hatta sezonu kurtarma derdine koskoca bir destinasyonu feda ediyor.

Bu olay nedeniyle Ukrayna’da kapı arkasında; “Tatil için Türkiye destinasyonundan vazgeçelim” laflarının edildiğini de bilmekte fayda var.

“Ukrayna bizden vazgeçemez” diyenlere ise Ukrayna’ya bağlı olan ve bir zamanlar bütün Sovyetlerin turistini ağırlayan Kırım’ı hatırlatırım.

Şimdilerde her ne kadar Kırım hizmet ve fiyat endeksi ile Türkiye ile rekabet edemese de yarın bu durum tersine dönebilir. O zaman Türkiye’nin yanı başında yeni bir turizm cenneti doğabilir. Kırım’da Türk inşaat şirketleri şimdiden çok sayıda lüks otel ve tatil köyü inşa etti bile.

Türk halkına neredeyse tamamıyla ön yargısız bakışa sahip olan Ukrayna, Türkiye turizmi için çok yeni ve verimli bir ülke. Krizin en şiddetli döneminde dahi 530 binin üzerinde turist gelen bir ülkeden bahsediyoruz. 46 milyon nüfuslu Ukrayna’da insanlar ikiye ayılır; “Türkiye gitmiş olanlar, gidecek olanlar” Türkiye onlar için de cennet bir ülke.

Öte yandan Macaristan’dan gelen turistler sıkıntı yaşamadı çünkü tatil sigortaları vardı ve sigorta şirketi bir şekilde turistleri zor durumda bırakmadı. Ukraynalı turistin sıkıntı yaşamasının temelinde Ukrayna’da tatil sigortası müessesesinin henüz tesis edilmemesinden kaynaklanıyor. Eğer tatil sigortası olsaydı turistlerin zararını sigorta şirketi tazmin edecekti. Belki Ukrayna bu yaşananlardan ders alır ve tatil sigortası uygulamasını başlatır.

Hâlihazırda durumun hassasiyetinin farkında olan; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Alanya Kaymakamlığı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), TÜRSAB, Kiev Kültür ve Tanıtma Ataşeliği, Ukrayna’daki diğer tur operatörleri hep birlikte krizi koordineli bir şekilde yönetiyor.

Buna örnek olarak Karya Tur’un batışı ile hava limanlarında kalan turistler ülkelerine başka tur operatörlerinin boş koltuklarından faydalanıyor. Bu turistleri pekâlâ THY de taşıyabilir.

Peki, Karya Tur’dan bu yıl için tatil paketi almış parasını üstelik parasını ödemiş ve henüz gelmemiş turistler ne olacak? Türkiye’nin bu turizm sezonunun karşısındaki önemli sorunlardan birisi olan bu sorunun cevabını sezon sonunda alacağız. [email protected]

Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]