Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündemVideo

VİDEO VE FOTO GALERİ | MİT, Erbil’e giden iki öğretmeni Ankara’ya kaçırdı

Türkiye vatandaşı öğretmenler Samet Güre ve Salih Fidan, Ukrayna’nın Lviv bölgesindeki Rava-Ruska şehrinde geçen hafta gözaltına alınmıştı.

Irak’ta öğretmenlik yapan ve yasal yollardan Ukrayna’ya gelen Türkiye vatandaşı öğretmenler, Samet Güre ve Salih Fidan, Erbil’e dönüş yolunda havalimanında zorla İstanbul uçağına bindirilerek kaçırıldı. Ankara’ya götürülen öğretmenler çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Başkent Kıyiv’e 51 gün önce gelen ve bir müddet burada kalan Samet Güre ve Salih Fidan daha sonra ülkenin batısındaki, Polonya sınırındaki Lviv bölgesindeki Rava-Ruska şehrine geçti.

İki öğretmenin, 31 Aralık yeni yıl kutlamaları öncesi insanların da bulunduğu bir caddede gezerken, “sınırını geçmeye yönelik yasadışı girişim” iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

“ŞEHİRDE YAKALAYIP SINIR KURGUSU YAPTILAR”

Kolluk kuvvetleri şehir içinde gözaltına aldıkları öğretmenleri ormanlık alana götürerek sınırı geçmeye çalışıyor izlenimi verecek şekilde fotoğraflarını çekti. Ormandan kaçarken gözaltına alınmış kurgusu yapılan öğretmenler üç gün burada hapiste tutuldu.

Hapishane koşullarının çok kötü olduğunu ifade eden öğretmenler, Lviv’den, Türkiye’ye giden uçağa da zorla bindirilmeye çalışıldı. Kendilerini tuvalete kilitleyerek uçağa binmekten kurtulan öğretmenler mahkemeye sevk edildi.

Mahkemeye çıkartılan ve mahkemede, Türkiye’ye dönmek istemedikleri için, Ukrayna’ya iltica ya da geldikleri Irak’ın Erbil şehrine dönme talebinde bulunan Samet Güre ve Salih Fidan’a, Ukraynalı yetkililer haklarındaki sınır ihlali dâhil bütün asılsız suçlamalarını kabul etmeleri halinde, ayrıca mahkemenin kendileri bulunmadan devam etmesi ve karar almasına da yetki vermeleri şartıyla. Erbil’e geri dönmeye izin verileceğini belirtildi.

Ukraynalı tercümanlar vasıtasıyla mahkemeyle uzlaşan ve bunun üzerine. Erbil’e geri dönüş için uçak bileti alan Güre ve Fidan 4 Ocak’ta Lviv’den Kıyiv’e geçti.

Kıyiv’den 23:15’te kalkacak Dubai aktarmalı Erbil uçağına binecekleri esnada, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği’nin devreye yeninden girmesiyle öğretmenler zorla, Türkiye uçaklarının kalktığı D2 çıkış kapısına götürüldü.

5 Ocak sabahı 09.50 İstanbul uçağına binmeye de itiraz etmeleri üzerine, uçuş görevlisinin “gitmek istemeyen yolcuyu almam” çıkışı üzerine bu uçağa da binmekten son anda kurtulan Güre ve Fidan daha sonra Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ukrayna Bürosu’na iltica talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) ile iltica için telefon üzerinden mülakatları devam ederken, Kıyiv Büyükelçiliği’nden gönderilen üç takım elbiseli emniyet görevlisinin talebi üzerine öğretmenlerin çevresinde güvenlik tedbirleri ve asker sayısı 15’e kadar arttırıldı.

BM’nin avukatlarına da bölgeye geçiş izni verilmedi. Bunun üzerine Güre ve Fidan durumlarını anlatan videolar çekerek medya ve sosyal medyadan yardım çağrısında bulundu.

Kaçırılmadan hemen önce UkraynaHaber.com’a 5 Ocak, 20:35 Kıyiv-İstanbul uçağına bindirilmeye çalıştıklarını ifade eden Güre’nin telefon iletişimi 20.16’da kesildi. 20.35’de kalması planlanan uçak ise yaşanan hadiseler nedeniyle 21.36’de tehir edildi.

Güre yayınladığı video da Türkiye’ye sınır dışı edilmek istenmediğini ve Türkiye’nin kendileri için tehlikeli olduğunu aktardı. Güre videoda, “Biz Erbil’e dönmek istiyoruz ya da Ukrayna’ya iltica etmeye hazırız.” şeklinde konuştu.

SUÇLARI BANKAYA PARA YATIRMAK

6 Ocak sabahı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Fidan ve Güre’nin Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildiği duyuruldu.

Açıklamada: “Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Ukrayna makamları ile görüşmesinin ardından teslim alınan Fidan ile Güre, Türkiye’ye getirildi.” denildi.

Ukrayna’dan kaçırılan iki öğretmenin işlemeleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunda devam ediyor.

Etkin pişmanlıktan yararlanan kişilerin ifadelerine göre yurt dışında öğretmenlik yapan Fidan ve Güre, 17-25 Aralık 2013’teki “büyük rüşvet ve yolsuzluk skandalı” akabinde, Bank Asya hesabına para yatırmış.

Bank Asya’ya 3 Şubat 2015 tarihinde el konulmuş, bankanın içi boşaltıldıktan sonra da kapatılmıştı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]