Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AnalizHaberler

[HABER ANALİZ] Görevden alınan savcıların yaptıkları hep doğru çıktı

Demokrasi tarihimiz açısından kritik öneme sahip soruşturmaları yürüten savcılar, yıllardır ya meslekten çıkarılma ya da dosyadan el çektirmeyle gündeme geldi.

Son olarak KCK soruşturması kapsamında MİT mensuplarını ifadeye çağıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, dosyadan alındı. Tüm bu örneklere baktığımızda, ortak sonuç şu: Bu savcıların yazdığı iddianameler, yaptıkları işlemler her defasında mahkeme heyetlerince uygun bulundu. Sanıklar tutuklandı ya da mahkum oldu. Yani tarih, görevden alınan savcıları hep haklı çıkardı.

Nisan 2010’da aynı adliyede görevli Balyoz davası savcıları Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk, 25’i general bir grup asker hakkında mahkemeden yakalama kararı çıkarttığı için aynı uygulamaya maruz kalmıştı. Dönemin Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, iki savcıya Balyoz dosyasından el çektirdi. Bu savcıların ortak noktası, CMK’nın verdiği yetki kapsamında görevlerini yapması. Savcıların ‘görev ve yetki’lerini düzenleyen CMK’nın 161’inci maddesinin ilk cümlesi şöyle: “Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya emrindeki adlî kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir.”

Bununla birlikte CMK’nın 250’nci maddesi de istisnaları belirtip bunların dışındaki kişilerin “terör, darbe” gibi devletin güvenliğine ilişkin suçlarda doğrudan yargılanabileceğini düzenliyor. Savcıların, tüm bu yasal düzenlemelerle verilen yetkiye göre, ellerindeki delillerle hakimlerden yakalama, ev araması kararı talep etmesine ve bunların kabul edilmesine rağmen yaşananların yasal zeminde karşılığı yok. Sonuçta, MİT mensuplarının ifadeye çağrılması yasal bir durumdu. Gelmedikleri için savcı, Hakan Fidan dışındaki 4 MİT’çi için yakalama talep etti. Mahkeme, bu talebi kabul etti. Bu karar işleme konuldu. Yani, mahkeme kararını uygulayan bir savcı var ortada. Ama buna rağmen soruşturmadan alındı. Bu tür olağanüstü müdahaleler soruşturmalara zarar verici nitelikte. Uzun zaman çalışmış, dosyaya emek vermiş savcı alınarak yeni savcı atanması süreci uzatıyor. Şüphelilerin daha çok tutuklu kalmasına neden oluyor. Yeni gelen savcı, dosyaya hemen hâkim olamıyor ve bir dizi eksiklik baş gösteriyor. Nihayetinde hukuka güven azalıyor. Ama bütün bu olumsuzluklara rağmen tarih, görevden alınan savcıları haklı çıkarıyor. Savcı Sacit Kayasu’nun meslekten çıkarılmasına neden olan 12 Eylül darbe iddianamesi, 12 yıl sonra tekrar hazırlanarak mahkeme tarafından kabul edildi. Darbeci generaller 4 Nisan 2012’de mahkeme önüne çıkacak. Ferhat Sarıkaya’nın meslekten çıkarılmasına neden olan iddianameye göre yargılama yapıldı. Ve talebi doğrultusunda sanıklar 6 yıl sonra 39’ar yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Balyoz davası savcılarının Nisan 2010’da yakalama kararı çıkardığı 25 general de 11 Şubat 2011’de İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. Savcıların görevden alınmasına neden olan generaller şu an tutuklu yargılanıyor.

BÜŞRA ERDAL | ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]