Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

Poroşenko: Rusya’ya bağlı kiliseler Ukrayna’da beşinci kol çalışmaları yapıyor

Ukrayna'daki kilise yapılanması darbe alan Rusya, Ukrayna kilisesinin otosefal (özerklik) zaferini kabullenemiyor.

Ukrayna’daki kilise yapılanması darbe alan Rusya, Ukrayna kilisesinin otosefal (özerklik) zaferini kabullenemiyor.Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Volın Bölgesi’nde yaptığı çalışma ziyaretinde, otosefal ve Ekümenik Fener Rum Patrikhanesinin verdiği Tomos (kararname) için ve Lutsk’taki Kutsal Üçlü Katedrali’nde Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin oluşumu nedeniyle gerçekleşen şükür ayinine katıldı.

Aziz Filaret tarafından yönetilen coşkulu ayin öncesi konuşan Poroşenko, Ukrayna kilisesinin tarihi Tomos kararı ile 333 yıllık Moskova boyunduruğundan çıktığını ve halihazırda bu kararın Volın’da sergilendiğini söyledi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos‘a, Ukrayna kiliseleri ve Ukrayna’da dua eden inançlı insanlara teşekkür eden Poroşenko, Ukrayna kilisesinin otosefal kazanması ile birlikte dünyada on beş yıldız gibi özerk on beş Ortodoks kilisesi olduğunu bunların içindeki en parlak yıldızlardan birinin de Ukrayna olduğunu söyledi.

MOSKOVA’NIN TALİMATLARINI DİNLEMEYİN

Poroşenko: “Birileri şimdi çığlık atıyor, biri bizim Tomos kazanmamızdan pek memnun değil. Birisi bu Tomos’un otosefalin eksikliğini arıyor. Onu bulamayacaksınız! Moskova’dan gelen talimatları dinlemeyin. Rus makamları ve Ukraynalıları öldüren orduya dua edilen kiliselere gitmeyin. Yurtdışından talimatlar alan kiliseler beşinci kol çalışmaları yürütüyor.. benim tavsiyem Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne gidin, tövbe ve istiğfar edin” dedi.

Ukrayna devletinin inşa sürecinin devam ettiğini ve kilisenin Ukrayna devletinin bağımsızlığı için manevi bir temel olduğunu vurgulayan Poroşenko, Volın’daki Moskova Patrikhanesi’ne bağlı sekiz kilisenin Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bünyesine katılma kararı verdiğini bu nedenle Moskova’nın endişeli olduğunu Ukrayna’nın güçlendiğini ifade etti.

Özellikle Aziz Filaret, Ekümenik Patrik Bartholomeos‘a, Tomos kararı otosefal vermesi teşekkür eden Poroşenko, çıkmaza giren pek çok kriz anını, bilgelik, azim, kararlılık ve sabır atlattıklarını belirtti.

Ayini yöneten Aziz Filaret ise: “Birleşeceğimize eminiz. Ukraynalılar için başka bir yol yok. Bugün doğuda bir savaş var ve bu nedenle bizimle birleşmek istemeyen kardeşlerimiz Moskova’nın gücünden beklenti içerisinde, ancak Moskova gücünü kaybedecek ve zaferi tüm uygar dünya ile birlikte Tanrı’nın yardımıyla Ukrayna kazanacak… “ diye konuştu.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

İhbar Hattımız 7/24 açık WhatsApp, Signal ve Viber: +380 63 665 65 25

Twitter DM açık: @erdogduy

Facebook ve Messenger: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Fotoğraf: Mihaylo Markviv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]