Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Rusya: Rubledeki düşüş ne anlama geliyor?

Ukrayna'ya tecavüz eden Rusya'nın para birimi ciddi değer kaybı yaşıyor.

Sene başında bir euro 76 ruble ederken, bugün 110 rubleye yükselmiş durumda. Dün bir ABD doları, kısa süreliğine de olsa eşik değer kabul edilen 100 rubleyi aştı.

Gerçek artık gün yüzüne çıkıyor: Neredeyse tamamen savaşın finansmanına adanmış bir ekonomide er ya da geç sert düşüş yaşanır. Kremlin işi sıkı tutuyor: Kremlin ülkeye para yağdırıyor. Devamlı silah üretiliyor sanayiye yatırım yapılıyor.

Rusya’ya panik hâkim değil. Banka önlerinde kuyruklar yok. 18 aydır süren savaş ve izolasyonun ardından, Ruslar kötü haberlere alıştı. Dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesinde yaşıyorlar. Batı’daki pek çoklarının beklentisinin aksine, ekonomi çökmedi.

Kremlin, ülkeyi tamamen kontrol altında tutmaya yetecek kaynaklara hâlâ sahip. Putin’in işine geliyor: Her şey yolunda. Daha değersiz ve çok ruble daha fazla sözleşmeli ve paralı asker istihdam edilmesine olanak sağlıyor. Zira askerlere ruble cinsinden ödeme yapılıyor. Ve devlet artık çok daha fazla rubleye sahip. Rus göçmenler için darbe anlamına geliyor.

Rusya’dan para kazanıp ülke dışında yaşamayı bir deneyin bakalım. Herkes geri dönüyor – ve sonra gelsin hemen ikinci seferberlik dalgası. Rusların Avrupa’dan ve dünyadan izole edilmesini kolaylaştırıyor. İnsanlar artık tatile gitmiyor ya da ‘dost olmayan ülkelerde’ hayatın nasıl olduğunu göremiyor. Kuşatılmış kalenin duvarları ruble kuruyla güçlendiriliyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]