Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Davutoğlu, Alman bakanın ağzının payını verdi!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 5 günlük Almanya gezisi kapsamında Berlin’de görüştüğü Almanya Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Frederich’in, Türkleri hedef alan Neonazi cinayetleri soruşturması konusunda sarf ettiği, “Biz tüm teröristlere karşı mücadele ediyoruz. Irkçılarla da İslamcı teröristlerle de mücadele ediyoruz.” sözlerine sert tepki gösterdi.

Alınan bilgilere göre Alman bakanın söz konusu ifadelerini duyar duymaz “Bir dakika!” diyerek müdahale eden Davutoğlu, “Irkçı cinayetleri işleyenler Hıristiyan olmasına rağmen ben konuşmamın hiçbir yerinde ‘Hıristiyan terörist’ demedim. Siz de İslamcı terörist ifadesini kullanamazsınız. Bir dinin mensupları arasında yanlış yapanlar olabilir, ama bu dini itham edemezsiniz. Bu kadar olay yaşanmış, Alman ırkçılar diyor muyuz? Irkçı cinayet, Neonazi terör örgütü deriz ama Hıristiyan terör örgütü demeyiz. Bu tavır 11 Eylül’den kalan bir hastalık. Siz de İslamcı terörist tabirini kullanamazsınız.” dedi. Alman bakanın “El Kaide diyebiliriz ama…” sözleri karşısında ise Bakan Davutoğlu, “Evet, El Kaide ya da Bader-Meinhoff terörist grubu deriz ama, İslamcı ya da Hıristiyan terör örgütü olmaz.” şeklinde cevap verdi.

Berlin’deki görüşme öncesi başta Hamburg, Frankfurt ve Münih olmak üzere değişik şehirlerde 8 Türk, 1 Yunan göçmeni katleden, 68’i Türk olmak üzere 88 göçmeni ölüm listesine alan ırkçı Neonazi çetelerinin kurbanı olan Türklerin yakınlarıyla görüşen Bakan Davutoğlu, cuma akşamı da Almanya Dışişleri Bakanı <p>k ile konuyu ele aldı. Konunun sonuna kadar araştırılmasını isteyen Davutoğlu, ırkçı cinayetlere dair Almanya ve Türkiye’nin birlikte çalışması üzerinde durarak, “Kurbanların aileleri desteğimizi hissetsinler.” dedi. Alman Federal İçişleri Bakanı ise eyalet içişleri bakanlarını toplayıp bir değerlendirme yapacakları ve bu kapsamda Alman polisinin işleyiş prosedürünü değiştirmeleri gerekebileceği mesajını verdi.

Davutoğlu görüşmede Neonazi saldırılarının kurbanlarının aile ve yakınlarının soruşturma sürecinde son 10 yıldır Alman yetkililerinin yanlış tavırları yüzünden yaşadıkları sıkıntıları da gündeme getirdi. Bakan Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu ailelerin karşılaştıkları ithamları, suçlamaları, maddi manevi sıkıntıları anlamak mümkün değil. Yakınını kaybetmenin ötesinde, bu cinayetlerin faili olma iddiası ile yıllarca itham edilmek, sorgulanmak kabul edilebilir değil. 11 yaşındaki bir çocuktan 10 kez DNA testi için numune alınıyor ve babasının katili olmakla suçlanıyor. Ya da ‘kocanız sizi aldatıyordu, siz de bu yüzden kocanızı öldürdünüz’ diye bir Türk kadını defalarca sorguya çekiliyor. Ama nedense kimsenin aklına Neonaziler gelmiyor. Hep ‘tek tip Türk vardır’ mantığı ile Türklerin kendi babalarını, çocuklarını, kardeşlerini öldürebileceği anlayışı ile hareket edilmiş. Bunlar yetmiyormuş gibi bir emniyet görevlisi ailelere ‘Bu cinayetler konusunda elimiz kolumuz bağlı.’ diyebiliyor. Bu zihniyet mutlaka değişmeli. Bu insanların yaşadıkları acılar tazmin edilmeli ve kendilerine her türlü güvence verilmeli. Biz Türkiye olarak bu ailelerin çocuklarına burs vereceğiz ve her türlü maddi-manevi destekte bulunacağız.”

Alman İçişleri Bakanı’na benzer karanlık olaylar konusunda Türkiye’nin tecrübesinden de bahseden Bakan Davutoğlu, “Biz Türkiye’de faili meçhullerin üzerine gittik, sonunda kimilerinin kendilerini devletin üzerine koyarak yetkilerini aştıkları ortaya çıktı. Devlet içinde bazılarının kendilerini devlet yerine koyduklarını gördük.” dedi.

Bülent Keneş – Berlin – Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]