Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna 20 yılda çatışmadan yaşanacağını kanıtladı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de inşasına 1994 yılında başlanan ülkenin ilk minareli camisi hizmete açıldı. Yaklaşık 3 bin kişilik ‘Ar-Rahma’ camisi görkemli bir törenle kapılarını cemaata açtı.

Cami açılışında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın İnsani Sosyal ve Politik alanlarında Temsilcisi Anna German: “Kiev’de bu caminin açılışı vesilesiyle Kiev ve Ukrayna’daki bütün Müslümanları kutluyorum. Bugün karşılaştığınız olay, Ukrayna’nın ve Ukrayna Anayasası’nın insan haklarını ve vicdan özgürlüğünü güvence altına aldığının bir işaretidir. Bu bizim demokratik devletimizin büyük bir başarısıdır.” dedi.

Anna German, Ukrayna’nın bağımsızlığının 20 yılı içerisinde; dini ihtilaflar olmadan, hoşgörü ve toleransla, farklı kültürlere saygıyla, dinle ve yüksek ahlaklı değerlerle çatışmadan yaşanabildiğini ispatladığını söyledi.

German sözlerini şu şekilde tamamladı; “Ben bu evde (cami) huzur, Ukrayna’daki ve tüm dünyadaki evlerde barış istiyorum”

Açılışta Ukrayna Kültür Bakanı Mihail Kulinyak ise: “Tüm samimiyetimle Ukrayna Müslümanları Ruhani İdaresi’ni tebrik ediyorum. Kiev’deki caminin resmi açılışı vesilesiyle devletimize ve her bireyine; iyilik, mutluluk, sağlık, esenlik ve başarı diliyorum.” şeklinde konuştu.

CİHAD KAVRAMI YANLIŞ ANLAŞILIYOR
Çeçenistan Müftüsü Sultan Hacı Mirzayev ise; “Bu sadece bizim için değil, bütün Müslümanlar için büyük bir gün. Ve bizim için gerçekten çok önemli. Günümüzde gençler birçok kavram gibi ‘cihad’ kavramını da yanlış anlıyor. Birlikte ve hoşgörüyle yaşamalıyız. Ben bu cami inşaatına zemin hazırlayan Ukrayna devletine ve katkıda bulunan herkese Çeçenistan Cumhurbaşkanı ve kendi adımdan teşekkür ediyorum.” dedi.
Müftü Mirzayev konuşması sonrasında Çeçenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’un gönderdiği Kur’an-ı Kerimi Müftü Tamim’e takdim etti. Tamim ise; “Bir Müslüman için en güzel hediye Kur’an’dır” şeklinde cevap verdi.

Müslüman ülkelerin liderlerinin gönderdikleri mesajların okundu. Tataristan’dan gelen heyet cumhurbaşkanının mesajını okuduktan sonra Kazan’daki caminin resminin işlendiği bir halıyı hediye etti.
Cami avlusundaki açılış merasiminin akabinde heyet cami içerisinde incelemelerde bulundu.
İlahilerle renklenen açılışta davetliler müftüye beraberinde getirdikleri hediyeleri takdim etti.
Yaklaşık 60 bin Müslüman’ın olduğu Kiev’de cami açılışı devlet kanalı tarafından bütün ülkede canlı yayınlandı.

CAMİ BAĞIMSIZLIĞININ 20’İNCİ YILINDA BİTTİ
Cami Kiev’in tarihi Şikavitsa Tepesi’nde eskiden Tatarların yaşadığı bölgede inşa edildi. Caminin inşa edildiği bölgede bir Müslüman mezarlığı bulunduğu için günümüzde de ‘Tatar Yeri’ olarak biliniyor.

Bölgede ilk cami inşaatı girişimi 1887 yılında olmuştu. Girişimler sonucunda 1913 yılında caminin temeli atılmıştı. Ekim devrimi ve Sovyetlerin kuruluşu nedeniyle cami projesine engel olundu. 1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığı ile birlikte Kiev’de bir cami inşası tekrar gündeme geldi. Hâlihazırdaki caminin bitmesi Ukrayna’nın bağımsızlığının 20’inci yılına nasip oldu.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]