Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Kiev’i çevreleyen ormanda kaç kişi öldürüldü?

Başkent Kıyiv’i çevreleyen ormanda sadece Bıkovnya Köyü çevresinde Stalin’in Komünist rejimi benimsetmek için katlettiği insan sayısının 120 bin olduğu iddia ediliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Komünist rejim tarafından 1936-1941 yılları arasında Kıyiv çevresinde ormana götürülüp katledilen Polonya vatandaşlarının anıtını ziyaret etti.

Başkent Kıyiv’i çevreleyen ormanda sadece Bıkovnya Köyü çevresinde Stalin’in Komünist rejimi benimsetmek için katlettiği insan sayısının 120 bin olduğu iddia ediliyor.

Orman içerisinde Bıkovnyanski Kabirleri adında oluşturulan anıt parkında, Polonya vatandaşlarının yoğun şekilde katledildiği bölümde gerçekleşen anma törenine Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve Polonyalı meslektaşı ile birlikte geldi.

TOTALİTER REJİMLER ELEŞTİRİLDİ
Yanukoviç burada yaptığı konuşmada, Ukrayna halkının Polonya halkının acısını paylaştığını dile getirdi. Yanukoviç; “İki kardeş halk uzlaşma yolunu seçip, anlayış ve iyi komşuluğun ortak tarihinin yeni sayfalarını açıyor. Biz ileride de bu kutsal görevde işbirliğini sürdürmeliyiz. Totaliter rejimi kınayıp, buna benzer trajedilerin gelecekte yaşanmasının önünü almalıyız. Biz, özgürlük, barış ve insanlığın özündeki sevgi de birleşmeliyiz.” dedi.

Totaliter rejimleri sert bir dille eleştiren Bronislaw Komorowski ise tarihin artık siyasi kurbanlarla yüzleşmesi gerektiğini ifade etti.

Komorowski; “Biz sadece geçmişte yaşanan acıları hatırlamak için gelmedik. Ülkelerimizin Avrupa Birliği çerçevesinde özgürlükleri nasıl geliştirebileceğini de düşünmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Stalin rejimi döneminde Sovyetler Birliği’nin değişik şehirlerindeki infaz kamplarından getirilen topraklar kapsüller içerisinde infaz edilenlerin yakınları tarafından ileride anıt dikilmesi planlana zeminine yerleştirildi. Komorowski, Bıkovnyanski Kabirleri alanında Polonya’nın anıt dikmesi için yer verilmesinden dolayı yetkililere teşekkür etti.

İki ülke lideri bölgedeki anıtlara Ukrayna ve Polonya bayraklarının renklerindeki çiçeklerden oluşan çelenk bıraktı. Daha sonra etkinliğe katılanlar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Etkinlik akabinde rejim kurbanlarının yakınları bir süre ormanda geçmişlerini andı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların ortaya çıkardığı toplu mezar hakkında UkraynaHaber.com’a bilgi veren Müze Müdürü Vladimir Bezpalenko, “Bu toplu mezarın fotoğraflarının Alman basınında yer almasıyla Stalin’in yaptığı katliam gün yüzüne çıktı. Sırf rejimin karşıtı oldukları gerekçesiyle 1936-1941 yıllarında ormanda ve cezaevlerinde infaz edilen on binlerce üst üste bu alana gömüldü. Tanınmamaları için üzerlerine kireç dökülerek bırakılan insanların cesetleriyle doldu. Bölgede infaz edilen kişilerin mezar taşları ise olayın görgü tanığı ağaçlar oldu. Kurulan komisyon tarafından kimliği tespit edilen 6 bin 753 kişinin anısı ise üzerleri işlemeli bezlerden kuşak yapılan ve hayatını kaybedenlerin portreleriyle donatılan ağaçlarda yaşatılıyor” dedi.

Yunus Erdoğdu – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]