Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Ukraynalılar açlıktan ölenler için mum yaktı

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ( SSCB) döneminde yaşanan açlık yıllarında hayatını kaybeden milyonlarca Ukraynalı yakılan mumlarla hatırlandı. 78 yıl önce Stalin döneminde açlıktan hayatını kaybedenlerin anısına yakılan milyonlarca mum, karanlık geceyi ışıldattı. Holodomor olarak adlandırılan açlıktan ölenler için ülkenin bütün kiliselerinde ayinler düzenlenirken ülkedeki Holodomor anıtlarına gece boyu gelen kişiler geçmişlerinin ruhuna bir mum yaktı.

Törende açlıktan ölen çocukları temsil eden kız heykeline, çömlek içerisinde buğday, çiçek ve mum koyuldu. Renkli cam kavanozlar içerisinde yanan mumlar renkli görüntüler oluşturdu.

Kilise hayatını kaybedenler için ayin yaparken birçok kişide müzeleri ziyaret etti.

“SÜRGÜNE GÖNDERMESELERDİ HAYATTA OLMAZDIM”

Sibirya’da sürgünde dünyaya gelen Yuliya Vasilovna, Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na yaptığı açıklamada “Anıtlara geldim kendi soyadımı taşıyan akrabalarımın hepsinin öldüğünü gördüm. Holodomor hadisesinden 3 yıl önce dedemleri zengin oldukları için sürgüne göndermişlerdi. Ben bundan dolayı yaşıyorum. Memleketimden 5 bin kilometre uzaklıktaki Murmansk Şehri’nde sürgünde doğdum. Belki sürgüne göndermeselerdi ben şimdi hayatta dahi olamayacaktım” dedi.

KOKRTUĞUM İÇİN PİŞMANIM

Donetsk Bölgesi’nde dünyaya gelen ve Kiev’de yaşayan Tatyana İvanovna ise anneannesinin bir günde 5 çocuğunun 4’ünü birden açlıktan dolayı kaybettiğini geriye sadece annesinin hayatta kaldığını söyledi.

Baba tarafının ise mallarına el konularak sürgüne gönderildiğini ifade eden Tatyana İvanovna, “Komünist rejim istediği gibi davranıyordu. Dedem atını vermişti ama eğerini vermediği için evin arkasına götürülüp infaz edilmişti. Anneannem anlatırdı ben korktuğum için ilgilenmezdim. Ben şimdi utanıyorum. Zamanında bu gerçeklerin üzerine gitmediğim için anlatıldığında dahi dinlemediğim için. Çok pişmanım büyüklerimin ruhundan özür diliyorum üzerime düşenleri yapmadığım için.” diye konuştu.

HOLODOMOR NEDİR?

Ukrayna, 2003 yılında Birleşmiş Milletlerin Genel Kurul toplantısında 1932-1933 yılları arasında, Sovyet Rusya’sı yönetiminde yapılan bu olayın soykırım olarak nitelenmesini istemişti. Ukrayna’nın bu girişimini BM’ye üye ülkelerden üçte birisi desteklerken Türkiye, Ukrayna’nın bu talebine destek vermedi.

Diğer taraftan Ukrayna halkının yaşadığı “açlık felaketi” Amerika, Kanada, Estonya, Arjantin, Avustralya, İtalya, Macaristan, Lituanya, Gürcistan ve Polonya meclislerinde “soykırım” olarak kabul edildi.

“1932-1933 yıllarında Stalin’in emriyle oluşturulan suni kıtlık nedeniyle yaklaşık 500 gün içinde 3 ila 10 milyon arasında insan hayatını kaybetti.

Stalin, 1932 yılında ürününü merkezi yönetime vermekte direnen Ukraynalılara karşı bir komisyon kurdu. Ukrayna’da Stalin hükümetinin kararlarını uygulamaya koyan komisyon, çiftçiler tarafından üretilen ürünlerin merkezi yönetimden saklandığı gerekçesiyle harekete geçti. Halkın elinde bulunan un, buğday, et, patates, ekilecek tohum dâhil olmak üzere bütün tarım ürünleri toplandı. İnsan eliyle sürdürülen iki yıllık kıtlık sürecinde tarlalar ekilemedi.

Milyonlarca insanın açlık ve sefaletten öldüğü 1932-1933 yıllarında her geçen dakika içinde 17 kişi, her geçen gün içindeyse 25 bin insan hayatını kaybetti. Stalin’in bu politikası sadece Ukrayna’da değil, bütün SSCB Kafkaslar ve Kazakistan gibi birçok ülkede baş gösterdi. Başta Ukrayna ve Kazakistan’da olmak üzere sayısız insan açlıktan hayatını kaybetti.

Tarihçiler bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı olaylardan o dönemdeki Stalin yönetimini sorumlu tutarken, bir kısmı ise açlığın sadece Ukrayna’da değil, SSCB’nin genelinde yaşandığını savunuyor.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]