Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimGündemVideo

VİDEO | Uzmanlar çocuk hakları ihlallerini çevrimçi konuştu

1925 yılında Cenevre’de gerçekleşen ‘Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’nda 54 ülkenin katılımıyla ve Cenevre Bildirgesi’nin kabul edilmesinden bu yana 1 Haziran Dünya Çocuk Gününü kutlanıyor.

Dünya Çocuk Günü münasebetiyle video konferans uygulaması, Zoom üzerinden, “Çocuklar – ulusun geleceği: çocuk haklarına saygı insanlığın mutlu geleceğinin garantisidir” konulu uluslararası ‘yuvarlak masa’ toplantısı yapıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv merkezli Uluslararası Kültür Merkezi “Syaivo” ile Kıyiv Belediyesi Şehir Aile Merkezi “Aile Evi” inisiyatifiyle gerçekleşen çevrimiçi ‘yuvarlak masa’ toplantısına; Sosyal Yardım Merkezi “İyilik Yolu”, sivil toplum kuruluşu “Dünya Barışı Kadın Federasyonu”, Devlet Bilim Kurumu “Eğitim Enstitüsü İçerik Modernizasyonu” ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Advocates of Silenced Turkey (AST) temsilcileri katıldı.

Yaklaşık iki saat süren çevrimiçi görüşmede; çocuk hakları, bu hakların ihlallerine karşı mücadele yöntemleri hakkında halkın bilinçlendirilmesi, çocukların yaşam koşulları, eğitim ve gelişim gibi konularda fikir teatisi yapıldı.

Kıyiv Belediyesi Şehir Aile Merkezi “Aile Evi” Müdürü Yuliya Nikolayçuk, katılımcılara Uluslararası Çocuk Günü’nün tarihçesi hakkında genel bilgi verdi ve ayrıca çocukların temel haklarının korunmasını güvence altına belgelere atıfta bulundu. Nikolayçuk, Ukrayna genelinde çocuk hakları konularında yaptıkları anketlerin sonuçlarına göre eğitim faaliyetlerinin şekillendirdiklerini belirtti.

Uluslararası Kültür Merkezi “Syaivo” Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi öğretim üyesi tarihçi Prof. Dr. Volodımır Serhiyçuk, çocuklara karşı duyarlı ve özenli davranışın insanlığın varlığı için hayati olduğunu vurguladı.

Dünya Barışı Kadın Federasyonu Başkanı Tetyana Kotsebi ise en başta ailenin çocuk haklarını koruması ve bu yönde yetiştirmesi, çocuğun daha fazla sosyalleşmesi için aile ortamının önemine vurgu yaptı.

Devlet Bilim Kurumu “Eğitim Enstitüsü İçerik Modernizasyonu” Dijital ve Eğitim-Bilim Sistemleri Bölümü araştırmacısı Halına Kolomoyets, “öğretmen-çocuk-ebeveyn” üçlüsüne dayalı eğitim ortamı oluşturulmasının önemi ve eğitim sürecini bu üçlüye göre uygun hale getirmesi gerektiği üzerinde durdu. Bağlı bulunduğu enstitünün, “Syaivo” ile birlikte organize ettikleri, resim, mektup, anneye şiir ve çevre konularında fotoğraf yarışmalarının çocukların duygusal zekâ gelişimine katkısını anlattı.

“OTİZMLİ ÇOCUKLARIN UZAKTAN EĞİTİMİ SON DERECE ACİL”
Sosyal Yardım Merkezi “İyilik Yolu” Yönetim Kurulu Başkanı Larısa Kozub ise küresel sağlık krizi ve karantina döneminde otizm ve spektrum bozuklukları olan çocuklar için uzaktan eğitim yapma nüansları hakkında bilgi verdi.
Özel eğitim ihtiyacı olan çocukların karantina gibi olağan dışı durumlarda haklarına saygı gösterilmesinin son derece önemli olduğunu bildiren Larısa Kozub, halihazırda vaziyetin üzücü olduğunu ve acilen çözüme kavuşturulması gereken konuların olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ MAHKÛMLARIN ÇOCUKLARI DA KONUŞULDU
New York’taki (ABD) Stony Brook Üniversitesi‘nde kadın ve cinsiyet konuları üzerinde çalışmalar yapan AST Sözcüsü Hafza Girdap, konuşmasında, Türkiye’deki siyasi mahkûmların çocuklarının elverişsiz hapishane koşullarında yaşadığı zorlukları ayrıntılarıyla aktardı.

Türkiye’de; gazetecilerin, eğitimcilerin ve aktivistlerin toplu şekilde hapsedilmesine yol açan olayları da özetle anlatan Girdap, çok sayıda Türk annenin bebekler de dahil olmak çocuklarıyla cezaevlerinde kaldığını söyledi.

Bilim insanı Girdap, AST olarak hazırladıkları raporlar, istatistiksel veriler ışığında, Türkiye’deki çocuk hakları ihlallerini resmetti. Çocuk Hakları Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne gibi uluslar arası belgelere atıfta bulunan Girdap, çocuk haklarını korumayı garanti altına alan belgelere rağmen, günümüzün medeni dünyasında çocuk haklarının acımasızca ihlal edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

ABD‘den katılan Girdap, özellikle, her çocuğun başta yaşam hakkı olmak üzere, makul yaşam koşulları, eğitim, uygun tıbbi bakım, fiziksel ve zihinsel gelişim hakkı gibi temel haklarının korunması için yapılaması gerekenlere dikkat çekti.

Çevrimiçi toplantıya moderatörlük yapan, “Syaivo” Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Oğuzhan da yetişkinler olarak çocuklara mutlu ve refah bir gelecek bırakmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını bu konuda işbirliği ve dayanışma çağrısında bulundu.

ULUSLARARASI ÇOCUK GÜNÜ
Uluslararası Çocuk Günü 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’ndan sonra ortaya çıktı. 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmişti. Dünya Çocuk Günü adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlıyor.

Bildirge esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konular üzerinde duruyor. Konferanstan sonra pek çok ülke, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek, çocuklara mutluluk getirmek ve çocuk konusunda teşvik etmek üzere bir günü Çocuk günü olarak belirlemişti. 1 Haziran tarihi, 21 ülkede olmak üzere, en yaygın Çocuk Günü’dür.

Çocuk Günü, Türkiye’de 23 Nisan’da kutlanmakta, 20 Kasım tarihinde ise Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

VİDEO | Syaivo ve Meridyen, Kıyiv’deki sağlık çalışanlarına yemek ve baklava ikram etti

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]