Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Kırım Tatar Sürgünü’nde hayatını kaybedenler Kiev’de anıldı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda yapılan mitingde Kırım Tatar Sürgünü’nde hayatını kaybedenler anıldı.

Anma merasimine, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukraynalı milletvekilleri, din adamları, Arap ülkelerinin temsilcileri, Türki halklar, farklı ülkelerden gelen Kırım Tatar sivil toplum örgütlerinin liderleri katıldı.

Sürgününün, 72. yıldönümünde gerçekleşen etkinlikte Ukraynalılar da ellerindeki, “Ben Kırım Tatarıyım” yazılı dövizlerle destek oldu.

“Kırım, vatan, millet” sloganları atan konuşmacılar, Rusya’nın Kırım işgaline son vermesini istedi. Meydanda yapılan açıklamalarda Kırım asıllı Jamala’nın Eurovision’dan zaferle dönmesine atıfta bulunularak bunun Avrupa ile dünyanın, Kırım Tatarlarını desteklediğinin işareti olduğu belirtildi.

Öte yandan farklı milletlerden insanlar, Kırım Tatarlarının organize ettiği, “Kalbinde bir ateş yak” eylemine yaktıkları mumlarla destek oldu. Katılımcılar, yaktıkları mumlarla İngilizce “no genocide” (Soykırımına hayır) ifadesinin yanı sıra, Ukrayna, Kırım Tatar sembolleri, hilal ile yıldız ve ’72’ rakamını yaptı.

Tarihe kara bir leke olarak düşen sürgün esnasında Rus-Sovyet rejimi tarafından Joseph Stalin’in emriyle sayıda Kırım Tatarı katledildi. Totaliter rejim, Kırım Tatarlarını 18 Mayıs 1944’te yük vagonlarıyla, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti başta olmak üzere Sibirya, Urallar ve değişik Orta Asya ülkelerine sürdü. Sürgüne gönderilen yaklaşık 423 bin Kırım Tatarının neredeyse yarısı yollarda; açlık, susuzluk, hastalıklar ve elverişsiz koşullar sebebiyle hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuldu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri ise hapisle ve sürgünle cezalandırıldı. Büyük kayıplar yaşayan Kırım Tatar halkı, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte yeniden vatanlarına dönmeye başladı. 1993 yılından bu tarafa 18 Mayıs sürgününün yıldönümü olarak anılıyor.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]