Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] 7 yıl hapse çarptırılan Timoşenko temyize gidecek

Rusya ile yaptığı doğalgaz alım anlaşmalarında görevini kötüye kullanmaktan yargılanan Ukrayna eski Başbakanı Yuliya Timoşenko hakkında verilen 7 yıl hapis cezasına itiraz edecek.

Karara itiraz eden Batkivşina (Anavatan) Partisi lideri Timoşenko, Ukrayna mahkemelerinde temyize gideceklerini eş zamanlı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne de başvuracaklarını açıkladı.

Başkent Kiev’de görülen davada yargıç Rodion Kireev, Timoşenko’nun serbest kaldıktan sonra da üç yıl boyunca devlet makamlarında çalışamayacağına hükmetti.

Mahkeme Timoşenko’nun başbakanlık yaptığı dönemde görevini kötüye kullandığına ve Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’ın Rusya ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Ukrayna’yı 188 milyon dolar zarara uğrattığına karar verdi.

İPAD’İ ELİNDEN DÜŞMEDİ
Mahkemede eşi ve kızı ile teselli bulan Timoşenko elinde i pad’ini düşürmedi. Yuliya Timoşenko İpad’de kendisi hakkında basında çıkan haberleri takip etti. Hakimin kararı okumasıyla da hiç mi hiç ilgilenmedi.

Hakim mahkemeye ara verdiğinde ise eski Başbakan basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Mahkeme esnasında hakim Kireev kararı okurken Timoşenko sık sık ayağa kalkarak sözünü bölmeye çalıştı. Hakimle birlikte eş zamanlı konuşarak çeşitli açıklamalar yaptı. Hakim bu duruma ise müdahale etmedi, duymazlıktan geldi.

Timoşenko söyleyecekleri bittikten sonra kendiliğinden yerine oturdu.

Timoşenko’nun ısrarla ‘üşüyorum klimayı kapatın’ demesine rağmen Hakim Kireev duruşma salonundaki klimaları da kapattırmadı.

MAHKEME ÇEVRESİNE BİN 500 KİŞİLİK ÖZEL HAREKATÇI KONUŞLANDI
Duruşmanın görüldüğü Peçersk Mahkemesi önünde emniyet düzeni sağlamak için normalde 100 kişiyi yedekte 100 kişiyi ise nöbette tutuyordu. Gelen terör saldırısı ihbarları üzerine mahkemeyi koruyan güvenlik mensuplarının sayısı büyük çoğunluğu özel harekâtçılardan oluşan takviye ekiplerle bin 500 kişiye çıkartıldı.

TİMOŞENKO’NUN DESTEKÇİLERİ HREŞATİK’TE YÜRÜDÜ
Üç bine yakın Timoşenko’nun destekçisi caddede yürüyerek trafik akışına engel oldu. Bunu üzerine polis yürüyüşe katılanlardan bazılarını gözaltına aldı.
Öte yandan Kiev Bölge İdare Mahkemesi 11-12 Ekim günlerinde başkent Kiev’in merkezindeki bütün toplu eylemleri ve etkinlikleri yasakladı.

Mahkeme kararı açıklandıktan sonra AİHM’de adını temize çıkartacağını söyleyen Timoşenko mücadele edeceğini ve Avrupa mahkemesinde adalet bulacağından emin olduğunu ifade etti.
Avrupa Komisyonu’ndan da, Yuliya Timoşenko’nun durumunun temyize başvurulduktan sonra çözüleceği yönünde açıklamalar geldi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Timoşenko’nun mahkeme kararı konusunda: “Temyiz başvurusu henüz yapılmadı yani süreç hala devam ediyor. Şahsen bu süreci takip edeceğim ve biz hala çözümün bulunacağına inanıyoruz” dedi. Fule, ülkedeki demokratik durumun, Ukrayna ile AB arasındaki ortaklık anlaşmasının geleceğini de etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Ayrıca bu konuda bugün Avrupa Komisyonu’ndan resmi bir açıklama da yapılacak.

‘MAHKEME KARARI TAM BİR SAÇMALIK’
Timoşenko’nun avukatı Yuriy Suhov ise mahkemenin kararını en yakın zamanda temyize taşıyacaklarını açıkladı.

Suhov; “Peçersk Mahkemesinin kararı tam bir saçmalık ve iptal edilmeli” dedi.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]