Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İsrail, PKK’ya açıktan destek olacak, TBMM ne dedi?

İsrail’in, Mavi Marmara baskını dolayısıyla özür dilemediği için Ankara’nın açıkladığı tedbir paketine karşı misilleme hazırlığında olduğu iddia edildi.

İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail’in şahin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’yi sert önlemlerle ‘cezalandırmak’ istiyor. Bu çerçevede İsrail, Yahudi lobisinin güçlü olduğu ABD’de Ermenilerle işbirliği içine girecek ve terör örgütü PKK’ya askerî yardım teklifinde bulunacak. Lieberman’ın planları arasında, ‘işbirliği yapmak ve mümkün olan her alanda destek vermek için’ PKK’nın Avrupa’daki elebaşıları ile görüşmek de var.

Yedioth Ahronoth, İsrail Dışişleri Bakanlığ’ının üst düzey isimlerinin, konuyla ilgili bugün Lieberman’la yapacakları toplantıya hazırlık için önceki gün bir araya geldiklerini yazdı. Gazeteye göre bugünkü toplantıda, ‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son tehditlerine ve Ankara’nın Kudüs ile diplomatik bağların düzeyini düşürme kararına İsrail’in vereceği cevap’ konuşulacak. Perşembe günkü toplantının ardından gazeteye bilgi veren kaynaklar, Türkiye’nin aslında İsrail’in özür dilemesiyle ilgilenmediğini ve Ankara’nın İslam dünyasındaki imajını yükseltmek için İsrail yönetimi ile çatışmayı tercih ettiğini ileri sürdü. Lieberman’ın da bu yüzden özür dilemek için formüller aramanın gereksiz olduğunu, onun yerine İsrail’in Türkiye’yi cezalandıracak girişimlere odaklanması gerektiğini düşünüyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın da Türklere karşı kullanılmak üzere bir diplomasi ve güvenlik formülü üzerinde ilerlemeye karar verdiği belirtiliyor. Atılacak ilk adımın İsrail ordusunun bütün emekli mensuplarının Türkiye’ye gitmesini önlemek için bir seyahat yasağı çıkarılması olacağı aktarılıyor. Ancak bu tavsiye sert bir tavsiye olacak ve İsraillilerin de Türkiye bağlantılı uçuşlar yapmaktan vazgeçmesi istenecek.

İsrail’in planladığı bir diğer adım ise Ermenilerle işbirliğini kolaylaştıracak adımlar olacak. Bu ay içerisinde ABD’ye gidecek olan Lieberman’ın, Ermeni lobisi temsilcileriyle bir araya gelmesi ve Kongre’de Türkiye karşıtı işbirliği yapma teklifinde bulunması bekleniyor. Atılacak bu adım, sözde Ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasına İsrail’in yardım edeceği anlamına da geliyor. Ayrıca Ağrı Dağı konusunda Türkiye ve Ermenistan arasındaki tartışmada İsrail, Ermenistan’ı destekleyecek.

Yedioth Ahronoth, Türkiye’yi “cezalandırmak” için PKK ile de işbirliğinin yapılacağını ileri sürüyor. Haberde, “Lieberman, Kürt isyancı grubu PKK liderleri ile Avrupa’da toplantıları düzenlemeyi planlıyor. Amacı, onlarla ‘işbirliğini yapmak ve onları mümkün olan her alanda güçlendirmek’. Bu toplantılarda Kürtler, İsrail’den eğitim ve silah biçiminde askerî yardım isteyebilir, böyle bir adım gerçekleşirse büyük bir Türkiye karşıtı pozisyon olur.” ifadelerine yer veriliyor.

İsrail, Türkiye’ye karşı azınlık kartını da açacak. İsrail’in dünya genelinde misyonlarında Türkiye’nin azınlıklara karşı “gayri meşru” adımlarıyla mücadele için bir kampanya başlatacağı kaydediliyor. Habere göre şahin Dışişleri Bakanı Lieberman, “Erdoğan’dan, İsrail ile uğraşmanın acısını çıkartacak bir bedel alacağız. Türkiye bize saygı ve nezaket gösterse iyi olur.” şeklinde sözler sarf etti.

Zaman

Çiçek’ten, ‘PKK’ya yardım ederiz’ diyen Lieberman’a jet cevap

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde 12.’si düzenlenen ‘Tarihi Evler, Havuç, Güveç Festivali’ne katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ülkede son zamanlarda yaşanılan olaylara dikkat çekerek, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

TBMM Başkanı Çiçek, İsrail Dışişleri Bakanı’nın PKK ve Ermeni lobisi ile işbirliği konusundaki söylemlerini sert dille eleştirdi.

Çiçek, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’ın basına yansıyan ‘Türkiye’ye karşı bölücü terör örgütünü kullanma planları’nı tam bir sorumsuzluk örneği olarak niteledi.

Çiçek, “Tarih duygusundan yoksun, sorumsuz ve sorunlu açıklamalardır. Bu açıklamalar tarihi ilişkilere gölge düşürür.” dedi.

(CİHAN)

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]