Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Norveç polisi: Ölü sayısı 87’ye yükseldi

İskandinavya ülkelerinden Norveç, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez ciddi bir saldırıya uğradı. Başkent Oslo’da dün başbakanlık dahil hükümet binalarının bulunduğu bölgede bombalı saldırı düzenlendi. 7 kişinin hayatını kaybettiği bu saldırının ardından da iktidar partisinin gençlik kolları toplantısını basan silahlı bir kişi, en az 10 kişiyi öldürdü.

Dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri olan Norveç, dün çifte saldırı ile sarsıldı. İskandinav ülkesinin başkenti Oslo’da önce hükümet binalarının da bulunduğu bölgede bombalı bir saldırı gerçekleştirildi. Kentte büyük bir panik havasının yaşanmasına yol açan olayda, başbakanlık dahil bazı kamu binalarında büyük hasar meydana geldi. En az 7 kişi hayatını kaybederken, 10’u ağır olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Bombalı saldırıdan iki saat sonra da silahlı bir kişi, iktidardaki İşçi Partisi’nin gençlik kollarının Oslo yakınındaki bir adada düzenlediği toplantıyı basarak 10 kişiyi öldürdü. Polis, iki olayın birbiriyle bağlantılı olduğunu açıkladı.

Oslo’yu kalın bir duman tabakasının altında bırakan patlamada, Başbakan Jens Stoltenberg’in makamının da bulunduğu 17 katlı hükümet binası ve yakınlarındaki diğer bakanlık binalarının çoğunun camları kırıldı, Petrol Bakanlığı’nda yangın çıktı. Ülkenin en büyük bulvar gazetesinin de bulunduğu birçok bina ağır hasar gördü. Stoltenberg’in patlama sırasında makamında olmadığı belirtildi. Patlamanın ardından çevredeki tüm binalar muhtemel saldırılara karşı boşaltıldı, şehir merkezine çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı, birçok bölgeye asker konuşlandırıldı. Oslo’daki havaalanı da bomba ihbarı üzerine uçuşlara kapatıldı. Saldırıda 7 kişinin öldüğü açıklanırken tahrip olan binalarda mahsur kalanlar olabileceği belirtiliyor, bu sebeple ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Olay yerinde parçalanmış bir otomobil enkazı bulunurken, saldırının bomba yüklü bir araçla düzenlenmiş olabileceği tahmin ediliyor. Resmi tatil olması sebebiyle çok sayıda kişinin kenti terk etmesinin, muhtemel can kayıplarını önlediği yorumu yapılıyor.

NORVEÇLİ GENÇLERE YAYLIM ATEŞİ

Norveç’in patlamanın şokunu yaşadığı saatlerde ise Oslo’nun güneyindeki Utoeya’daki gençlik kampından saldırı haberi geldi. Görgü tanıklarına göre bombalı saldırıdan sonra güvenliği sağlamak üzere toplantıya geldiğini söyleyen polis üniformalı bir kişi, güvenlik kontrolü yapacağı iddiasıyla gençleri bir araya topladıktan sonra rastgele ateş açtı. Can pazarının yaşandığı olayda gençlerin panik içinde çalılıklara veya denize doğru kaçmaya çalıştığı aktarıldı. Norveç polisi, gençlik kampına düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısını 9-10 olarak açıkladı. Görgü tanıkları ise saldırıda 20-25 çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti. Saldırgan, güvenlik güçlerinin adaya düzenlediği operasyonla canlı ele geçirilirken, failin 30 yaşlarında bir Norveçli olduğu açıklandı. Adada yapılan aramalarda da patlayıcılar ele geçirildi. Utoeya’daki söz konusu toplantıya Başbakan Stoltenberg’in de katılmasının planlandığı öğrenildi. Saldırıları kimin ne amaçla düzenlediği bilinmiyor. Henüz olayı üstlenen bir grup olmadı. NATO üyesi Norveç, Afganistan’da operasyona destek vermesi dolayısıyla daha önce El Kaide örgütü tarafından zaman zaman tehdit edilmişti. Ancak saldırının, aşırı sağcı gruplarca da düzenlenmiş olabileceği konuşuluyor.

Olayların ardından hükümetini acil olarak toplayan Stoltenberg, çok büyük bir saldırı ile karşı karşıya olduklarını ifade ederken, Oslo sakinlerinden toplu halde dolaşmamalarını ve evlerine gitmelerini istedi. Muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi’nden Geir Bekkevold de olayın, “Norveç’te İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu” belirtti.

Dünya telin etti

Oslo’daki bombalı ve silahlı saldırılar, ABD, Avrupa Birliği, NATO ve birçok ülke tarafından şiddetle kınandı. Norveçlilere başsağlığı dileyen ABD Başkanı Barack Obama, “Norveçlilerle beraberiz, mümkün olan yardımı sağlayacağız.” dedi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, şiddet eylemlerini ”korkunç” olarak nitelerken, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, en sert dille saldırıları kınadığını ve şoke olduğunu belirtti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek ise Norveç’in dünyanın en istikrarsız bölgelerinde barışa hizmet ettiğini, en son hak ettiği şeyin topraklarında bir terör saldırısı olduğunu ifade etti.

Demokrasimizi yok edemeyecekler

Norveç’in 11 Eylül’ü olarak adlandırılan saldırıların ardından geç saatlerde kameraların karşısına geçen Başbakan Jens Stoltenberg, sağduyulu bir açıklama yaptı. Saldırıları “korkakça” olarak nitelendiren Stoltenberg, bombalı ve silahlı saldırıların demokrasilerini tahrip edemeyeceğini bildirdi. Stoltenberg, “Bize saldıranlara bir mesajım var. Bu, tüm Norveç’in mesajıdır: Demokrasimizi ve daha iyi bir dünya taahhüdümüzü yok edemeyeceksiniz. Biz küçük ve onurlu bir milletiz. Kimse bizi sessizliğe mahkûm edemez.” ifadelerini kullandı. Saldırıları kimin düzenlemiş olabileceği yönündeki sorulara da spekülasyonda bulunmak istemediği karşılığını verdi. Daha önce ciddi bir terör saldırısının hedefi olmayan Norveç, açık ve barışçıl toplumu ile biliniyor. Nobel Barış Ödülleri’ni veren Norveç, siyasi liderlerin ve önde gelen işadamlarının koruma ordusu olmadan özgürce sokaklarında yürüyebildiği ender ülkelerden biri.

Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]