Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Neden matematik?

“Niçin bu anlamsız sembolleri öğreniyoruz? Bu denklemleri çözmenin bana ne türlü bir faydası olabilir? Bu garip şeyler ileride ne işime yarayacak? Zaten hepsini iki günde unutacağım” Bu tür ifadeler derslerde öğrencilerin kendilerine ve arkadaşlarına en çok sorduğu soruların başında gelmektedir. Konunun bütün dersler için genelleştirilebileceğini eklemekle beraber  matematiğin bu sorgulamadan en çok nasibini alan derslerden biri olduğunu bu yazının okurlarının büyük bir kısmı hararetle destekleyecektir. Hatta bunu yazanın bir matematikçi olduğunu da göz önünde bulundururlarsa “Demek matematikçiler arasında da bu saçmalığın farkında olan makul insanlar var” diye mutlu bile olabilirler. Eğer siz de bu okuyucu türündenseniz, hevesinizi kursağınızda bırakmak istemem ama benim amacım bu sorulara cevap vererek sizlere “İyi ki matematik varmış(!)” dedirtmek.

Elbette ki bakkaldan ekmek alırken satıcı bize “Eğer bana trigonometrik formülleri söylemezsen sana ekmek yok” demeyecek.  Tabi ki yıllar önce bir ofise girmek için koruma görevlisinin bana bir trigonometrik formül sormasından bahsedip moralinizi bozmayacağım. Matematikten anladığınız sayılar ve dört işlemse bu kadarı günlük hayatta para üstü ve zaman hesabı yapabilmeniz için yetecektir. Hatta bunları dahi yap(a)mamanız için hesap makinesi denen insan sağlığına zararlı araçlar da mevcuttur. Fakat geniş muhakeme kapasitesi, olayları analiz edebilme ve ona göre strateji belirleyebilme yeteneği, ki bunlar eğitimli ve eğitimsiz insan arasındaki en çarpıcı farklardır, ancak yararsız olduğunu düşündüğümüz dersler yardımıyla kazanılır. Derslerin fonksiyonu beyni olgunlaştırmak ve kullanıma hazır hale gelmesi için eğitmektir. Unutulmaları onların doğalarının gereğidir.

Matematik öğretimi yukarıdaki niteliklerin kazandırılması için yüzyıllardır kullanılan en etkili araçlardan biridir. Sosyal bir varlık olan insanın konuşma dilini kullanabilme gelişimine katkısının sözel derslerden daha fazla olduğu ise iddialı olmakla beraber bir gerçektir. Çünkü matemetik öğretiminin bir diğer amacı insana doğru düşünmeyi, düşünerek konuşmayı ve konuşurken mantıklı olmayı öğretmektir. Örneğin bir öğrenciye üçgeni tanımlaması sorulduğunda “Üç noktanın birleştirilmesiyle oluşan şekil üçgendir” cevabına öğretmen hemen itiraz edecektir ve “Ya bu üç nokta bir doğru üzerindeyse?” diyecektir. Maalesef öğrenci bununla tatmin olursa hata yapacaktır, çünkü ancak noktaları doğruyla birleştirmesi gerektiğini de ilave ederse tanım kusursuz olacaktır. Matematik dersinde bir öğrenci bütün tanımları ve teoremleri tek bir unutulmadık ayrıntı kalmadan, bütün ihtimalleri düşünerek analiz edip ifade edebiliyorsa, aynı nitelikleri hayata da yansıtacaktır. Eğer matematiği doğru anlarsanız, her alanda doğru ve mantıklı düşünür meselelere öngörülü yaklaşır ve ayrıntıları atlamadan hareket edersiniz. Üstelik okulda öğrendiklerinizi de hatırlamanıza gerek kalmaz.

Matemetiğe bir başka bakış açısını ise bu aşamada belirtmeyi bir borç biliyorum. Bir dersin anlaşılmamasındaki en büyük sebep motivasyon eksikliğidir. Bir ders, hele matematik asla “ilerde lazım olacak, üniversite giriş sınavında sorulacak” gibi neden niçinli düşüncelerle öğrenilemez, o dersin vermek istediği yetenekler elde edilemez. Yukarı paragraflarda ifade edilen düşünceler de öğrenci seviyesindeki birini matematik öğrenmeye motive etmez. Toparlayacak olursak matematik motivasyonsuz öğrenilmez, neden öğreneyim diye sorarak da öğrenilmez, motivasyon ise neden diye sorarak elde edilir! Peki o zaman neden matematik?

Bu kısır döngünün tek bir çıkışı var: “Neden” diye sormamak! Hiç hayatınızda lezzetli bir yemek yerken “Ben bunu neden yiyorum” diye düşündünüz mü? Ya sinemaya ya da eğlenceye giderken? Bilet, yol gibi masraf ve zahmetlerden ise bahsetmeyeceğim. Evet, matematik bir yaşam tarzıdır, bir zevktir, onunla ilgilenmenin vereceği zevk motivasyonun ta kendisidir. Ayrıca bu zevk masrafsız ve zahmetsizdir. Hazımsızlık yapmaz, trafikte bekletmez, gelir düzeyinizle ilgilenmez. En güzeli ise bu zevki satın almak mümkün değildir…

Cem Giray

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]