Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya’da düşen uçakta ölen 44 kişiden 8’i yabancı

Rusya’nın Karelya Cumhuriyeti’nde otobana çakılarak parçalanan ve yanan Tu-134 model uçakta bulunan 52 yolcudan 44’ü yaşamını yitirdi. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı hayatını kaybeden yolculardan 8’inin yabancı ülke vatandaşı olduğunu açıkladı. Türk yolcunun bulunmadığı yabancılar arasında bir İsveç, bir Hollanda, iki Ukrayna ve dört de Rusya-ABD çifte vatandaşlığına sahip yolcu yer alıyordu.

İKİ YARALININ DURUMU AĞIR

Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Sofya Malyavina 8 yaralı yolcunun hastaneye kaldırıldığını, altısının Moskova’ya hastaneye sevk edileceğini söyledi. 10 yaşındaki bir çocuğun ve diğer bir yolcunun durumlarının ağır olduğunu belirten yetkili, sağlık görevlilerinin yoğun bir çalışma sürdürdüğünü kaydetti.

RusAir havayolu şirketine ait Tu-134 model uçak Moskova’dan yerel saatle 22:30’da havalanmasının ardından kule ile irtibatı kesildi. Karelya Cumhuriyeti Petrozovosk havalimanına 1 kilometre mesafede otobana çakılan uçağın parçalandığı ve sonrasında da alev aldığı belirtiliyor.

PİLOTAJ HATASI İDDİASI

Bulunan iki kara kutuda ve olay yerinde incelemeler sürerken, yoğun sis kaplı alanın uçağın acil inişine engel olduğu gelen iddialar arasında. Rus haber ajansları konutlara yakın bir alanda düşen uçağın parçalarının tüm bölgeye yayıldığını aktardı.

Rusya Soruşturma Komisyonu insan hatası dahil olayın nedeni ile ilgili detaylı çalışma başlattıklarını açıkladı. Müfettişler uçağın planlanandan önce inişe geçtiği, ağaçlara ve elektrik hattına çarparak otobana çakıldığını belirledi. Uçağın çarpma anına kadar da kule ve iniş pistinde ışıklandırma dahil her şeyin normal çalıştığı ifade ediliyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığı üzerinde durulduğunu ve geçen yıl Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kacynski ve beraberindeki heyetin ölümüne neden olan kazaya çok benzediğini belirtti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le birlikte Paris’te temaslarda bulunan İvanov yaptığı değerlendirmede, pilotun kalın sis tabakası altında pisti bulamadığı ve yanlış bölgeye yöneldiğini kaydetti.

UÇAK 2009’DA KULLANIMDAN KALKMIŞ

Rusya’da çok kaza yapmaları ile ünlenen Tu-134 model uçak, 1980’de hizmete girdi ve 40 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdi. 2009’da kullanımdan kaldırılan uçağın, Mart 2011’de RusAir tarafından yeniden hizmete konduğu iddia ediliyor.

Tu-134’lerden hizmetten kaldırılması ile ilgili taleplere olumlu cevap vermelerinin mümkün olmadığını ifade
eden İvanov, “Uçuşları yasaklamak en kolay çözüm. Sonra neyle uçacaksınız?…” sorusu yöneltti. İvanov havayolu şirketlerinin Superjet siparişleri vermek için yeterli zaman ve paraları olmadığına da dikkat çekti.

Sovyetler Birliği döneminde 1967’de üretime başlayan Tu-134’lerden bugüne kadar 852 adet hizmete kondu. Şimdiya kadar Gürcü-Abhaz savaşı sırasında 1993’de bir uçağın yerde vurulması, 2004’de bir uçağın teröristlerce patlatılması dahil, toplam 28 uçak çeşitli kazalar nedeni ile servis dışında kaldı.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]