Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

‘Renklerin Ortak Dili’ Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın iftarında buluştu

Dinler ve kültürler arası diyalog çalışmalarıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, geleneksel iftar yemeğinde yine farklı dinlerin temsilcilerini bir araya getirdi. Gecede kardeşlik ve birlik mesajları verildi. Programda konuşan Vakıf Başkanı Mustafa Yeşil, Türkiye’de yüzlerce yıldır farklı renklerin bir arada yaşamayı başardığını, bu kültürün barış, huzur ve kaynaşmanın mayası olduğunu söyledi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın geleneksel ‘diyalog iftar yemeği’ önceki akşam semavi dinlerin temsilcilerinin de katılımıyla İstanbul Conrad Otel’de gerçekleştirildi. ‘Renklerin Ortak Dili’ sloganıyla düzenlenen programda farklılıklara rağmen birlik vurgusu yapıldı. Kur’an, Tevrat ve İncil’den ayetlerin okunduğu gecede semavi din temsilcileri ve kanaat önderleri dinlerin birleştirici özelliğine dikkat çekti.

Yemeğe ‘Renklerin Ortak Dili’ adlı kısa film damgasını vurdu. Türkiye’nin renklerini temsil eden aralarında Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Rum Fener Patriği Bartholomeus, Türk Musevileri Hahambaşısı İshak Haleva, Başpiskopos Aram Ateşyan, Fethullah Gülen Hocaefendi, Mehmet Kırkıncı Hocaefendi, yazar Ömer Tuğrul İnançer ve Edirne Roman Dernekleri Başkanı Erdinç Çekiç’in bulunduğu dini kanaat önderleri ile aydınlar barış ve hoşgörü mesajları verdi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, programda yaptığı konuşmada bu coğrafyada yüzlerce yıldır farklı renklerin bir arada yaşamayı başardığını, bu kültürün barış, huzur ve kaynaşmanın mayası olduğunu söyledi. Geleceğin aydınlık dünyasını muhabbetle şahlanmış sevgi kahramanlarının kuracağını ifade eden Yeşil, “Biz muhabbet fedailerinin düşmanlığa vaktimiz yok.” dedi. Bugünlerde farklılıkları ayrılık vesilesi yapma gayretleri, gücü hakkın yerine oturtma anlayışı, itham, iftira ve önyargıyla karalama kampanyalarının arttığına dikkat çeken Yeşil, şöyle devam etti: “İnsan olma ortak paydası yeterken, insanımızı paydasız ve payandasız bırakma planları, işimizin ne kadar zor olduğunu ve ne kadar sabır istediğini ifade etmekte. Farklı renklerin sevgiyle kaynaşarak hayata katılması gerekiyor.” Yeşil, vakfın onursal başkanı Fethullah Gülen’in bu esasların toplumda anlaşılması için çaba gösterdiğinin altını çizdi.

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da vakfın insanların din, dil ve kimliklerini sorgulamadan çok güzel işler yaptığını vurgulayarak, “Ramazan geniş ufuklu bir empati ayı. Kendimizi çaresizlerin, açların, yoksulların yerine koyarız. Türkiye son yıllarda bu yardımlaşmanın en güzel örneklerini sergiliyor. Ümit ediyorum ki dünya bu iftar sofrasından örnek alarak dayanışma için adımlar atar.” diye konuştu.

İftara, Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva, Türkiye Katolik ruhani reisleri sözcüsü Georges Marovitch, Süryani Kadim Ortodoks Cemaati ruhani lideri Yusuf Çetin, işadamı Fettah Tamince, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Mehmet Altan, Ali Bulaç, Fehmi Koru, Salih Memecan, Ergun Babahan, Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül, akademisyenler Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Doç. Dr. Ferhat Kentel ile sanat, siyaset, spor ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Ünlülerden kardeşlik mesajı

Hakan Şükür: Ramazan ayının bizlere verdiği çok şeyler var. Hayata daha mülayim bakabiliyoruz. Daha anlayışlı, daha hoşgörülü olabiliyoruz. Farklı düşüncelere sahip olsak da dostça, kardeşçe bu masalar etrafında birleşmeye devam edeceğiz. Renklerin ortak dili de bu olsa gerek.

Gönül Yazar: Bir Müslüman olarak böyle bir ortamda bulunmak çok hoşuma gitti. Müslümanlık kimsenin tekelinde değil. Yıllardır geliyorum vakfın iftar programlarına. Bu gece de farklı dinlerin temsilcileri aramızda. Hepimiz renk kardeşiyiz, Allah’ımız bir.

Selami Şahin: Böyle anlamlı bir gecede iftar yapmak bence bir onurdur. Hataylıyım, hümanist doğdum. Topraklarımızda bütün dinler, bütün mezhepler var ama hepimiz bir bütünüz. Dil, din ayrımı yapmam. Allah’a inancın varsa, yarattığı tüm peygamberlere, tüm dinlere inanmak lazım.

İbrahim Sadri: Hepimiz bu ülkenin bir arada yaşama ihtimalini daha yükseğe çıkarmak, bu ihtimali hakikate dönüştürmek için ne yapılacaksa yapmaya hazır olduğumuzu göstermek için bir araya gelmiş gibiyiz. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bu birlikteliği sağlayacak en önemli sivil toplum dinamiklerinden biri. Bu akşam da ülkemizin kardeşliği ve birliği adına önemli bir adım atıldı.

Hakan Peker: Harika bir mozaik var, arkadaşlarımı gördüm, burada olmak çok keyifli, davet edildiğim için çok mutluyum.

Anjelika Akbar: İnsanların dinlerine, dillerine bakmaksızın bir arada olmak ve sevgiyi, birliği, özlerini hatırlamaktan daha önemli bir şey olabilir mi dünyada? Ramazan ayının, insan alışmış olduğu, düşünce ya da duygu silsilesinden farklı bir seviyeye çıkarttığını düşünüyorum. Ramazan’ı doğru anlamak çok önemli. İnsanın bu dünyada sadece bedeni ihtiyaçlarını değil, asıl önemli olan manevi hayatını hatırlamak için müthiş bir şanstır Ramazan.

Serdar Gökhan: Ben başlangıcından beri vakfın iftar programlarına katılıyorum, sevdiğim insanlarla bir araya geliyorum. Bu gece de çok güzel bir atmosfer var.

 

CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]