Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Mide kanseri sigara ve alkolü seviyor…

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre dünyada her yıl yaklaşık 900 bin kişiye mide kanseri tanısı konuluyor ve bu rakam yeni tanı konan kanserlerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor…

Beslenme tarzının fast fooda dönüştüğü, sofra başında yenen yemeklerin yerini ayaküstü sohbetlerle yenen abur cuburlara bıraktığı bu dönemde giderek artış gösteren mide kanseriyle ilgili merak edilenleri Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji Uzmanı Dr. Özgür Bahadır’la konuştuk…

Mide kanserinin dünyada erkeklerde 2’inci kadınlarda 4’inci sırada en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahadır; ‘Türkiye’de ise tüm kanserler içinde erkeklerde ve kadınlarda 2’inci en sık görülen kanserdir. Türkiye’de saptanan kanserlerin erkeklerde yüzde 7.4, kadınlarda yüzde 6’sı mide kanseridir.’ açıklamasında bulundu.

MİDE KANSERİNDEN KORUNMAK İSTİYORSANIZ…
• Midenizde Helikobakter pilori bakterisi varsa mutlaka tedavi ettirin. Bu bakteri Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen bakteri olarak kabul edilmiştir.

• Mide kanseri sigara ve alkolü sever. Bunlardan uzak durun. Mide kanserinin sigara kullanımı ile ilişkisi de yüzde 95’in üzerindedir. Kullanım süresinin artışı ve sigara miktarı ile mide kanseri arasında doğrudan bir ilişki vardır.

• Karbonhidratların, turşuların, tuzlanmış et ve balıkların mide kanseri riskini artırdığı; süt, taze sebzeler, C vitamininden zengin besinlerin mide kanseri riskini azalttığı görülmüştür. Bu nedenle riski artıran besinleri sofranızdan kaldırın.

• Yağ oranı aşırı düşük ya da aşırı yüksek olması kanseri gelişiminde risk faktörüdür.

• Mangalda pişirilmiş gıdaları aşırı tüketmeyin.

• Tütsülenmiş gıdalardan uzak durun ve tuzu hayatınızdan çıkarın. Diyette en çok suçlananlar tuzlu ve tütsülenmiş gıdalardır. Neon ve nitrat bileşikleri mide kanseri gelişiminde önemli ajanlar olarak görülür.

• Taze sebze ve meyve tüketimini artırın.

• Ailenizde mide-bağırsak kanseri olan yakınınız varsa Gastroenteroloji uzmanına kontrol olun.

Mide kanseri, insanlardaki en saldırgan tümörlerden biridir ve erken evrede teşhis edildiği zaman izlenen 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90-100 iken, ileri evre tümörlerde bu oran yüzde 15-25’lere kadar geriler. Erken tanıda en önemli yöntemlerden biri doğru yapılan Gastroskopi işlemidir. Gastroskopik inceleme, mide kanseri tanısı koymada en önemli yöntemdir. Gastroskopik inceleme sırasında midenin bütün bölümleri dikkatle gözden geçirilir. Özellikle yeni başlayan yakınmalar nedeniyle başvuran hastalarda 40 veya 45 yaş üstü olgular mutlaka dikkatle incelenmelidir.

En az hasta yaşı kadar önemli olan bir diğer durumda, şiddetle mide kanserine işaret eden ve mutlaka ileri tetkikini zorunlu kılan muayenede karında kitlenin ele gelmesi, 45 yaşından büyük olmak, yutma güçlüğü, ağrılı yutma, devam eden kusma, kilo kaybı, mide ülseri öyküsü, gastrit öyküsü, demir eksikliği anemisi, gastrointestinal kanama ve sarılık alarm bulgu ve belirtileridir. Reflü belirtileri de çoğu zaman mide kanserinin belirtileriyle karıştırılabilir ve mide kanseri olanlar reflü hastası olarak takip edilerek, tanı koymada gecikme yaşanabilir.

www.ukraynahaber.com.ua

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]