Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna ve Rusya Kırım’da ortak tatbikat yapıyor

Son dönemde ilişkileri iyileşme sürecinde giren Rusya ve Ukrayna 8 yıl aradan sonra Karadeniz’de yeniden ortak askeri tatbikat yapıyor.

Karadeniz havzasının iki önemli ülkesi olan Ukrayna ve Rusya, Farvater Mira 2011 (Barış Kanalı) adlı ortak tatbikatları devam ettirme kararı aldı.

Uzun bir aradan sonra başlayan tatbikat 23-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Tatbikata Rusya Karadeniz Filosu’nun yanı sıra Ukrayna’nın Deniz kuvvetleri katılacak.

Kriz bölgesinde uluslararası barış operasyonun gerçekleştirilmesini konu alan tatbikatta; taraflar ortak komuta merkezinin yönlendirilmesi, barış operasyonu planlanması ve silahlı güçlerin yönetilmesini uygulayacak.

Rus Karadeniz Filosu Kaptanı Vyaçeslav Truhaçev, tatbikatta yaklaşık olarak; 20 savaş gemisi ve yardımcı gemiler ile10 uçak ve helikopter ve 50 değişik askeri aracın kullanılacağını bildirdi.

Ukrayna Atlantik Konseyi Başkanı Tümgeneral Vadim Greçaninov tatbikata ilişkin yaptığı açıklamada; “Bu tür tatbikatlara Ukrayna askerinin çok ihtiyacı var. Paramız az ve büyük çaptaki tatbikatları yalnız başına yapmak çok güç. Yabancı ordular yeni silah, yeni yaklaşımlara sahip olduğu için ortak tatbikatlar Ukrayna için çok yararlı oluyor.” dedi.

Rusya ile şu anda var olan ılımlı ilişkilere atıfta bulunan, Tümgeneral Greçaninov’un, Ukrayna ordusunun jeopolitik sorunlara hazırlanması ve iki ülke ilişkilerinin orduda faydalı bir şekilde yansıtılmasını gerektiğini söyledi.

KIRIM SAKİNLERİ ENDİŞELİ
Öte yandan Kırım sakinleri yarımada etrafındaki yeniden tatbikatların başlatılması konusunda endişeli. Bununla beraber Rusya’nın Karadeniz filosundan yapılan açıklamada, tatbikatlar esnasında güvenlik konusunda azami derecede dikkat edileceği belirtildi.

Ortak Ukrayna-Rus tatbikatı ilk defa 1997’de yapıldı, iki sene bir (1999, 2001, 2003) düzenli şekilde devam etti.

“Turuncu devrim” ile ilişkilerin gerildiği uzun aradan sonra 2010 yılında dijital ortamda komuta kurabilme şeklinde tatbikatlar yapıldı. Dijital ortamdaki girişimler neticesinde Ukrayna ve Rusya savunma bakanları tarafından Karadeniz filosu ve Ukrayna Deniz Kuvvetlerin reel güçlerinin katılımıyla ‘Farvater Mira’ adındaki tatbikatların her yıl düzenli olarak yapılmasına karar verildi.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]