Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Şirket

Krizde reklam yapan marka olmakta hızlı yol alır

Ukrayna’daki birçok Türk şirket sahibi neden reklamdan korkuyor bilinmez ama büyümenin yolu reklamdan geçiyor.

Küçük ve orta ölçekli şirketler reklamın büyüsünü keşfediyor. Bilirsiniz büyüklerin zaten reklamla arası her daim iyidir. Bugün büyümenin yolunun reklamdan geçtiği de bilinen bir gerçek.

Ukrayna’daki birçok Türk şirket sahibi neden reklamdan korkuyor bilinmez ama büyümenin yolu reklamdan geçiyor.

Az önce baktığınız ve tıklayarak buraya geldiğiniz reklam yeri küçüktü ama etkisi siz tıklayınca büyüdü. Eğer o küçük reklam sizin olsaydı; şuanda sizin sitenize bakılıyor olacaktı ya da sizin için özel olarak ücretsiz tasarladığımız özel tanıtım haber sayfanıza bakılıyor olacaktı.

Reklam artık sadece tanıtıma yaramıyor sizin siteniz ne kadar çok tıklanırsa, başka siteler sizin sitenizi link verirse google pagerank değeriniz de artar.

Başka derseniz: Alexa’da sitenizin hiti yükselir, müşterileriniz sitenize girdiğinde on milyonuncu site demez. Ürünlerinizi tanıtmış olurdunuz. Size iş kapısı aralayacak Çin’den-Amerika’ya kadar herkes sizi bilir, sizi bulur, sizi tanırdı.

Son günlerde insanların kahvaltıyı Muratbey Peynirleri ve Şahin Sucuk’la yapması, Nazo’yla kahve yudumlaması, üzerine Bolulu Hasan Usta’dan tatlı yemesi tesadüf değil.

Yetmiyor Ufo’yla ısınıyoruz, misafirlerimizi Karaca yemek takımıyla ağırlıyoruz. Bu sözler size tanıdık geliyor mu? “Isıt hayatı” “Halis muhlis Türk sucuğu (made in Kayseri)” “Var mı Nazo gibisi” aşina olduğumuz bu reklam sloganları reklamların gözdesi.

Ekonomik dalgalanmalarda ilk reklam sektörü etkilenir. Çünkü firmalar öncelikli olarak reklam gelirlerinden kısmaya başlar. Ama sektörde öyle bir kesim var ki, son dönemdeki reklamlar ile resmen atağa geçti. Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) adı verilen bu firmalar geçtiğimiz yıllara oranla reklam harcamalarını iki kat artırdı. Bunda yazılı ve görsel medyanın reklam ücretlerinde yüzde 70’ye varan indirimler yapması önemli bir etken oldu. Ama daha da önemlisi küçük ölçekli bu firmaların piyasanın durduğu ve önlemler aldığı bu dönemi bir fırsat olarak düşünüp markalaşma yönünde önemli adımlar atıyor olması.

Ufo, Alf, Şahin Sucukları, Özsüt, Nazo, Karaca, Bolulu Hasan Usta, Zavoli, Pronet ve Muratbey Peynirleri şu dönem en çok reklam bütçesi ayıran KOBİ’ler arasında yer alıyor. Reklam giderlerini iki katına çıkan bu firmalar bırakın personel çıkarımlarını yeni dükkânlar açıyor, yeni ürünler piyasaya sunuyor ve ısrarla krizden etkilenmediklerini vurguluyor.

Geçtiğimiz kış mevsiminde büyük atağa geçen UFO Işıklı Isıtma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Yeşil, geçen yıla oranla reklam bütçelerini iki katına çıkardıklarını anlatıyor. “Reklam verdikçe markamız hem güçleniyor, hem de güven kazanıyor.” diyen Yeşil’e göre UFO, krizin patladığı yıl reklamlarına 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış.

REKLAMIN FAYDASINI HEP GÖRDÜK
Erkan Gürgönül (Bolulu Hasan Usta Süt Tatlıları Üretim Müdürü): “Kriz bizi etkilemedi. Bırakın personel çıkarmayı son bir ayda üç tane dükkân açtık. Reklam bütçelerinde ciddi düşüşler olunca bunu bir fırsat bildik. Çünkü ne zaman reklam yapsak faydasını gördük. Son 4-5 yıldır reklam veriyoruz ve her verdiğimiz reklam sonrası daha güçlü bir marka olduğumuzu ve büyüdüğümüzü hissettik. Firmalar yeni yatırımları durdurmasına rağmen biz ambalajlarımızı yeniledik. Artık bütün ürünlerimizin kendine özgü ambalajları olacak.”

İLK PASTIRMA REKLAMINI BİZ YAPTIK
Salih Fazlıoğlu (Şahin Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı): “Ürünlerimiz genelde kış mevsiminde yenildiği için reklamlarımıza ağırlık verdik. Ama bu sene mayıs sonuna kadar devam edeceğiz. Yaptığımız reklamların yanında ürün kalitemiz var ki bu kadar çok satıyoruz. Aksi halde müşteri reklamı seyreder, ürünü alır, beğenmezse ikinci sefer almaz. Pastırma ve sucuğu küçük spotlar halinde ve slogan şeklinde tanıttık. Geçen yılki bütçemiz bu yılki bütçenin dörtte biriydi. Ama bu yıl 3,5 milyon doları bulacak gibi.”

Eğer siz de hem fiyatınıza hem de kalitenize güveniyorsanız, tanıtım ve reklama ihtiyacınız varsa bizimle irtibata geçiniz.

Tel: +380 636 656 525 / e-posta: [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]