Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AFAD’dan flaş Suriyeli raporu

Hükümetin, eğitimli Suriyelilerin vatandaşlığa alınacağı açıklamasını AFAD raporu boşa çıkardı. 3 milyon kayıtlı Suriyeli’nin 2 milyon 955 binin okuma yazma bilmeyen, ilk ve ortaokul ile lise mezunu olduğu ortaya çıktı. Suriyelilerin yarısının kaydı olmadığı belirlendi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “Yarar gördüğümüz Suriyelileri Türk vatandaşlığına alacağız” açıklamasına rağmen AFAD’ın raporu farklı bir tablo ortaya koydu. Hükümetin, “sadece eğitimli Suriyelileri” vatandaş yapma planının altı boş çıktı.

Sadece 40 bini üniversiteli

Türkiye’de 3 milyon kayıtlı Suriyelinin sadece 40 bini üniversite mezunu. 4 bini yüksek lisans, 270’i ise doktora sahibi. Geriye kalan 2 milyon 955 bini okuma yazma bilmeyenler, ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarııydı oluşuyor.

100 SURİYELİDEN 55’İ KAYITSIZ

Türkiye’deki Suriyelilerden sorumlu Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) rakamları kara tabloyu ortaya koydu. AFAD’ın 2013 yılında yayımladığı ilk ve tek Suriye raporuna göre Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılardan kamp dışında kalan her 100 Suriyeliden 55’inin kaydı yok. Şehirlerdeki Suriyelilerin sadece yüzde 45’inin AFAD kaydı bulunuyor.

KESİN SAYI BİLİNMİYOR

Vatandaşlık verilmesi halinde güvenlik riski doğacağı uyarısını yapanları haklı çıkaran ifadeler AFAD raporunda da yer aldı. Raporda, “Kamp dışında yaşayan Suriyeli sığınmacıların yaklaşık yüzde 31’inin, diğer bir deyişle, üçte birinin hiçbir kaydı yoktur. Daha önce değinildiği gibi kamp dışında yaşayan toplam sığınmacıların kesin sayısı bilinmemektedir. Bu nedenle, hiçbir kaydı olmayan Suriyeli sığınmacıların oranının yukarıda verilen orandan daha yüksek olduğu düşünülmektedir” denildi.

Eğitim durumu içler acısı

Rapora göre Suriyelilerin eğitim durumu da iç açıcı değil. Kamplarda yaşayan Suriyeli sığınmacıların yüzde 12’si okuma-yazma bilmezken, kamp dışında bu oran yüzde 19 okur yazar değil. Her 100 Suriyeliden 10’u ise okuma yazma bilse dahi herhangi bir okuldan mezun olmamış.

495 BİN ÇOCUK OKUL DIŞI

2016 yılının Mart ayı verilerine göre de eğitimli Suriyeli tablosu değişmedi. Buna göre Türkiye’de 900 bin okul çağındaki Suriyeli çocuğun 495 bini okula gidemiyor.

ÇOĞUNLUK İLKOKUL MEZUNU

Resmi rapora göre Türkiye’deki Suriyelilerin çoğunluğunu ilkokul mezunları oluşturuyor. Şehirlerde yaşayan sığınmacıların yüzde 61’i ilkokul ve ilkokulu bitirmedi. Orta okul mezunları ise ikinci büyük grubu teşkil ediyor. Her 100 Suriyeliden 19’u orta okul diploması taşıyor. Suriyelilerin yüzde 19’unu ise lise mezunları oluşturuyor. Yüzde 99’u oluşturan ilkokul, orta okul lise mezunu Suriyelilerden geriye kalan yüzde 1’lik kısım ise üniversite diploması bulunan Suriyeliler olarak kayıtlarda yer  alıyor.

HASAN BOZKURT – ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]