Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İsrail, Gazzeli mühendisi Hamas’a roket geliştirmekle suçluyor

Ukrayna’da bulunduğu sırada, Mossad ajanları tarafından gizlice kaçırılarak İsrail’e getirilen ve cezaevine konulan Gazzeli mühendis Dirar Ebu Sisi için iddianame hazırlandı.

İddianamede, 44 gündür Aşkelon’daki Şikma cezaevinde bulunan Ebu Sisi, “terör örgütüne üye olmak, cinayetlere teşebbüs ve daha uzun menzilli Kassam roketlerinin geliştirilmesinde Hamas’a yardım etmekle” suçlanıyor.

Ber Şeva Bölge Mahkemesi’ne savcılık tarafından sunulan iddianameye göre, Ebu Sisi, Ukrayna’daki bir askeri mühendislik akademisinde doktora yapmış ve bir Skud füzesi uzmanı ile çalışmış. Gazzeli mühendisin bu çalışmları sırasında füzelerin geliştirilmesi ve kontrol sistemleri üzerine bilgi sahibi olduğu da kaydedildi.

Ebu Sisi’nin 2002-2008 yılları arasında Hamas’ın bir komutanı olarak görev yaptığı, Hamas’ın askeri kanadının üst düzey komutanlarından Muhammed Deyf’in de aralarında bulunduğu komitenin üyesi olduğu öne sürüldü. Söz konusu komitenin 2002 yılından bu yana Hamas tarafından sivillere ve İsrail ordusunun araçlarına yönelik kullandığı roket ve füzeleri geliştirdiği de iddialar arasında.

Ebu Sisi’nin, roket menzillerinin 6 km’den 22 km’ye ulaştırılması çabalarında örgüte yardımcı olduğu ve menzili 37-45 kilometreye de çıkarabileceğini belirttiği kaydedildi.

İddianameye göre, Gazze’de İsrail ordusunun gerçekleştirdiği 2009’daki Dökme Kurşun operasyonunu takiben Ebu Sisi, Hamaslı komutanların eğitimi için bir askeri akademi kurulması için de görevlendirildi.

Ber Şeva’da mahkememe önüne çıkarılan Ebu Sisi ise daha önceki açıklamalarını yineleyerek, ne kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’le ilgili bir bilgisi ve ilgisi olduğunu belirtti ne de iddianamede dile getirilen suçlamaları kabul etti. Ebu Sisi, “İddianame, benim haksız yere tutuklanmama kılıf yaratma anlamındadır” dedi.

Gazze’deki tek elektrik santralının müdürlüğünü yapan 42 yaşındaki Gazzeli mühendis Dirar Ebu Sisi, Ukraynalı bir kadınla evli. Vatandaşlık almak için gittiği belirtilen Ukrayna’da kardeşiyle buluşmak üzere bindiği trende, 19 Şubat’ta ortadan yok olmuş; 3 hafta sonra, ailesinin ve bazı insan hakları örgütlerinin çabalarıyla İsrail’e kaçırıldığı ortaya çıkmış; İsrail de bunun üzerine, Ebu Sisi’nin cezaevinde olduğunu açıklamak durumunda kalmıştı. Ancak, soruşturmaya ilişkin ayrıntılar, yayın yasağına tabi tutulmuştu.

Zaman

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]