Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

TİM Başkanı Büyükekşi: Ukrayna’ya yüzde 40 artış gösterdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın faizleri indirilip munzam karşılık oranlarını artırmakta geç kaldığını söyledi.
İhracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Büyükekşi, Merkez Bankası’nın aralık-ocak aylarında aldığı önlemlere mart ayında yenilerini eklediğini hatırlattı. Merkez Bankası’nın 18 Eylül 2010’da TİM’e yaptığı ziyaretin ardından ekim ayından itibaren döviz rezervlerini artırmaya başladığını anlatan Büyükekşi şunları söyledi: “3 hafta kadar bu programa devam ettikten ve 3 milyar dolar aldıktan sonra kasım ve aralık ayında iki defa faiz indirimine gitti. Faizleri indirirken munzam karşılık oranlarını artırmaya başladı. Maalesef önlem almakta geç kaldı. Faizler indirilip munzam karşılık oranları artırılmaya başlayınca ilk başta TL değer kaybetti. Ancak mart ayında sadece munzam karşılık oranlarını artırınca dolaylı olarak politika faizlerini yukarı çekmiş oldu.”
Merkez Bankası’nın uyguladığı bu politika sebebiyle bankaların krediye yer açmak için bono portföylerini boşalttığını anlatan TİM Başkanı, bu portföyün yabancılar tarafından alındığının altını çizdi. Büyükekşi, “Türkiye’ye sıcak para girişi yeniden hız kazanıyor. Bu sebeple TL değer kazanmaya başladı. Munzam karşılıkları artırmanın yabancılara hiç bir maliyeti yok. Maliyeti üstlenen yerli bankalar. Bankaların yükü artınca piyasada faiz yükseliyor. Faiz artışı ile birlikte daha fazla sıcak para giriyor. Kasım ayından beri yaklaşık 9 milyar dolarlık sıcak para girişi oldu. Merkez Bankası Mart ayında faiz indirmeyerek büyük bir şansı kaçırdı. Merkez Bankası bu son hamlesi ile korkarız ki tekrar en başa dönmüş oldu. Önerimiz, Merkez Bankası’nın bu aşamadan sonra döviz alımlarını mutlaka artırmasıdır.” diye konuştu.

BURSA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR
Basın toplantısını yaptıkları Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Türkiye ile birlikte dünyaya örnek teşkil edecek bir güzellikle olduğunu belirten Büyükekşi, yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Eğitim sisteminin iş dünyasının ihtiyacına cevap verecek şekilde dizayn edilmesinin önemine vurgu yapan TİM başkanı şunları kaydetti: “Bir tarafta üst düzeyde eğitim görmüş üniversiteli işsiz ordusu. Diğer tarafta vasıflı eleman sıkıntısını bir türlü gideremeyen iş dünyamız var. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2008 yılında bu okulu hayata geçirmeye karar verdi. Bu okul, ülkemizin en önemli üretim ve ihracat sektörü haline gelen otomotiv endüstrisinin geleceği düşünülerek inşa edildi. Bu okuldan mezun olacak çocuklar çok şanslı. Çünkü uygulanan programlarla meslekî bilgi ve becerileri kazanacak. İş hayatına hazırlanacak. Yabancı dili en üst düzeyde öğrenecekler. Mezun olduklarında çok kolay iş bulacaklar. Bu okul başka sektörlerimize de örnek oldu. İMMİB İstanbul Tasarım Teknolojileri Meslek Lisesi ve Çelik İhracatçıları Birliğinin İskenderun ve Kocaeli’de tam donanımlı iki meslek lisesinin yapımına başlanıyor.”

OTOMOTİV SEKTÖRÜ BİZİ 2023 HEDEFİNE TAŞIYACAK
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, otomotiv sektörünün 2023 yılı ihracat hedefinin 75 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Otomotivin kilit sektörlerin birisi olduğunu vurgulayan Büyükekşi şöyle devam etti: “2023 yılında dünya otomotiv ticaretinin 1,1 trilyon dolardan 3,1 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Eğer biz 75 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirirsek dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,56’dan yüzde 2,40’a çıkaracağız. Geldiğimiz noktada, Türk markalı bir otomobili dünyaya armağan etmemizin vakti geldi. Bu yüzden bu sektörümüzü desteklememiz, bu sektörümüzün arkasında durmamız gerekiyor.”

EN FAZLA İHRACAAT YAPAN İL KOCAELİ
Mart ayı rakamlarına göre Kocaeli’nin ihracatının yüzde 57 olduğunu dile getiren TİM Başkanı şöyle devam etti: “Hatay’ın yüzde 41, Denizli’nin yüzde 39, İstanbul’un yüzde 27, Gaziantep’in yüzde 26, Ankara’nın yüzde 19, Sakarya’nın yüzde 18, İzmir’in yüzde 15 ve Manisa’nın ihracatı yüzde 14 arttı. Buna karşın Bursa’nın ihracatı ise yüzde 19 daraldığını görüyoruz. Kriz sonrasının rekor büyüme rakamları yakalanmıştır. Mart ayı ihracat rakamları kriz sonrasının en yüksek rakamları. Son 32 ayın da en yüksek rakamı. Sadece mart ayları göz önüne alındığında Cumhuriyet tarihinin en yüksek mart ayı rakamları. Bir rekordur. Mart ayında ihracatımız, 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 22,81 artışla 11 milyar 723 milyon dolar olurken, yılın ilk üç ayında yüzde 20,74 artışla 31 milyar 390 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 15,15 artışla 119 milyar 368 milyon dolarlık ihracat yapıldı.”
Mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 955 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörünü yaptığını aktaran Büyükekşi, “Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 430 milyon dolar ile ikinci sırada. Çelik sektörü 1 milyar 391 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz mart ayında 1 milyar 484 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,66 pay alırken, sanayinin payı 9 milyar 956 milyon dolar ihracat ile yüzde 84,93, madencilik ürünlerinin payı ise 282 milyon dolar ile yüzde 2,41 oldu.” Büyükekşi, mart ayında sektörler içinde en fazla ihracat artışını yüzde 92,77 ile tütün ve mamulleri, yüzde 58,77 ile gemi ve yat, yüzde 40,32 ile de su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün yakaladığını bildirdi.

BAŞKAN IRAK’TA GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTI
Büyükekşi, Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmelerin hız kesmeden devam ettiğini hatırlatırken, Türkiye’nin bu süreçte aktif bir rol üstlenmesinden memnun olduklarını kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretinde Türk heyetine gösterilen ilginin göğüslerini kabarttığını dile getiren Mehmet Büyükekşi, “Irak ile gelişen ilişkileri iki açıdan önemli görüyoruz. Irak’a 2002 yılında ihracatımız yoktu. Daha sonra hızlı bir şekilde ihracat artışı başladı. 2003 yılında 829 milyon dolar olan ihracatımız 2005 yılında 2,8 milyar dolara, 2010 yılında 6 milyar dolara ulaştı. Irak 2010 rakamlarına göre en fazla ihracat yaptığımız 5. pazarımız oldu. 2011’in ilk 3 ayında Irak’a ihracatımız yüzde 40 arttı. Irak en fazla ihracat yaptığımız 4. pazar konumuna yükseldi. İkinci önemli nokta ise, Irak ile gelişen ilişkilerimizin benzer ülkeler ile ileride kuracağımız ilişkilere ışık tutuyor. Irak’ta yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen şu an ciddi bir dış ticaret hacmi yakaladık. Bunun sebebi Irak’ın yavaş yavaş siyasi istikrara doğru gitmesi.”
İlk 3 aylık ihracat rakamlarına göre Ortadoğu ülkelerine ihracatın genel olarak yükseldiğini bildiren Büyükekşi, ilk çeyrekte Ortadoğu ülkelerine yaptıkları ihracatın yüzde 33 artarak, 5,7 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Büyükekşi, ilk çeyrekte Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracatın yüzde 72, İran’a yüzde 48, Irak’a yüzde 40, Suudi Arabistan’a yüzde 16 artış gösterdiğini anlattı.
AB’ye yapılan ihracatın da yükselmeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, Avrupa ekonomilerinin toparlanma sürecine girdiğinin altını çizdi. İş dünyasın seçim öncesi tedirgin olmadığını kaydeden TİM Başkanı, şunları anlattı: “Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki krize rağmen ihracatımız büyüyor. Avrupa pazarı canlı. En büyük ihracat yaptığımız pazarda ise ihracatımız ilk çeyrekte sırasıyla Almanya’ya yüzde 28, İtalya’ya yüzde 24, İngiltere’ye yüzde 22, Fransa’ya da yüzde 1 artış gösterdi. İhracatımız İspanya’ya yüzde 16, Hollanda’ya yüzde 40, Romanya’ya yüzde 13, Ukrayna’ya yüzde 40 artış gösterdi. Gelişmekte olan ülkelere de ihracatımız artmaya devam ediyor. İlk çeyrekte, Rusya’ya yüzde 53, Hindistan’a yüzde 52, Brezilya’ya yüzde 28, Çin’e de yüzde 6 arttı.”

GÜL VE ERDOĞAN’A MÜTEŞEKKİRİZ
Devletin en üst kademesinin ihracatçıya verdiği desteğin büyük bir moral ve motivasyon olduğunu aktaran Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizlere böyle bir motivasyon verdikleri için hem Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’e hem de Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Başbakan Erdoğan ile 24 Mart Perşembe günü Türkiye’nin 2023 Stratejisi’ni tüm kamuoyuna duyurduk. Sayın Başbakanımızın bu stratejiye gösterdiği yakın ve sıcak ilgi bizleri son derece gururlandırdı, umutlandırdı. İhracat stratejimizi muhalefet parti liderlerine sunmak için kendilerine gideceğiz. Randevu talebinde bulunduk. Amacımız tüm siyasi partilerin gündemine ihracatı almaları. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi 6 yılda ihracatı 3,5’e katladık. 12 yılda yine 3 kat artırırsak 500 milyar dolar rakamına varacağız. Sayın Başbakanımızla beraber kamuoyuna sunduğumuz Türkiye’nin 2023 ihracat stratejisini Devlet Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın liderliğinde tamamladık. Projeye başından sonuna kadar büyük destek oldu, her toplantımıza katıldı. Liderliği ve verdiği destek için kendisine çok teşekkür ediyorum.”

Cihan

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]