Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

Ukrayna pazarında 18 yıllık bir başarı öyküsü: Selami Güner

Ukrayna’nın önde gelen ulaştırma firmalarından Günsel’in sahibi Selami Güner, kurucu üyesi olduğu TUİD’deki hizmetlerini Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürmek için seçim yarışına girdi.


Ukrayna’ya 1992 yılında adım atan Güner bu ülkede hangi zorluklarla karşılaştı?

TUİD ve Ukrayna’daki Türk toplumunun geleceğine dair neler düşünüyor?

İşte Selami Güner’in 18 yıllık dopdolu Ukrayna macerası ve hedefleri:

İyi günler Selami Bey. TUİD yönetim kurulu başkanlığına adaylığınızı koydunuz. Ukrayna’daki Türk toplumunun yakından tanıdığı bir isimsiniz. Uzun yıllardır Ukrayna’dasınız ve TUİD’in içerisindesiniz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1973 Elazığ doğumluyum. Malatya’da öğrenim gördüm. İş hayatına Elazığ’daki bakkal dükkanımızda atıldım. Daha sonra Türkiye’de otobüsçülük tecrübemiz oldu. 2004 yılında memleketim Elazığ’da dünya evine girdim. İki çocuk babasıyım.

Uzun yıllardır Ukrayna’dasınız. Bu ülkeye ilk gelen Türklerden birisiniz. Ukrayna macerası nasıl başladı?

Önce bavul ticareti ile başladık. 1992 yılı başlarıydı. O dönemde Ukraynalılar, Polonyalıların Türkiye’den getirdiği malları satın alıyorlardı. Daha sonra Ukraynalılar Romanya üzerinden Türkiye’ye gitmeye başladılar. Bu alanda bir gereksinim vardı, biz de değerlendirmek gerektiğini düşündük ve 1992 yılı başlarında Ukrayna’ya geldik. O dönemde ofis kiralamak bir dertti. Bize o dönemde arka kapılardan geçilerek girilen “labirent” gibi bir yer gösterdiler. İlk satışlarımızı böyle kapıdan kapıya geçilen bir ofiste vitrinsiz bir mekanda yaptık. Lesa Ukrainka Caddesi’nde ilk ofizimizi açtık. Sonra Harkov’a geçtik ve devam ettik. Şirketi ilk başta farklı bir isimle kurduk. Ukrayna içi taşımacılığa başladığımızda ise soyismimin ve ismimin ilk üç harfinden oluşan Günsel ismiyle yola devam ettik.

O yıllar sokakların en tehlikeli olduğu, mafyanın kol gezdiği yıllar. Bir yabancı olarak hiç endişelendiğiniz olmadı mı?

Aslında şimdi geriye dönüp baktığımda “ne cesaretmiş” dediğim oluyor. Elbette sıkıntılar oldu. Bir çok arkadaşımız soyuldu, başlarına kötü olaylar geldi. Ama biz kalabalık bir aile gibiydik. Şoförlerimiz Türk’tü. Dayanışmanın , birlik içinde olmanın faydasını çok gördük. Bir çok firma o dönemde bu ve benzeri risklerden ötürü Ukrayna pazarına girmekten çekinmişti.

Günsel hem yolcu hem de kargo taşımacılığı yapıyor. Ukrayna pazarında Günsel’in yeri neresi?

Bu işe Ukrayna ‘da ilk olarak yolcu taşımacılığı ile başladık. Daha sonra gelen talep üzerine kargo taşımacılığına geçtik.Günsel’in ülkenin en büyük yolcu ve kargo taşıyan firmalarından biri olduğunu söyleyebilirim. Servis kalitesi ve müşteri memnuniyeti açısından ise firmamızın birinci sırada olduğundan şüphemiz yok. Bugün Ukrayna genelinde 70’in üzerinde şubemiz ve 800’ün üzerinde çalışanımız var.

Selami Bey, sizin Ukrayna’da sosyal sorumluluk projelerine verdiğiniz önem ve Ukraynalı makamlarla olan yakın ilişkileriniz biliniyor. Görev başında yaşamlarını yitiren polis memurlarının çocuklarına ve ailelerine yönelik projeniz buna örnek gösterilebilir. Bu konudaki adımlarınız devam edecek mi?

Aslında Ukrayna’da bizim gibi hayır faaliyetlerine bulunan birçok işadamımız var. Ekmeğini yediğimiz ülkenin, bu gibi sosyal sorumluluk projeleriyle hakkını vermemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Elbette bundan sonra da bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Türk toplumu olarak da birbirimizle olan bağlantılarımızı, Ukraynalı makamlarla olan yakın ilişkilerimizle birleştirip daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum.

Kurucu üyesi olduğunuz ve uzun yıllar Yönetim Kurulu üyesi olarak hizmet verdiğiniz derneğin bugünkü başkan adayısınız. TUİD seçimlerine ilişkin ne düşünüyorsunuz?

“Lobileşmenin yolu ayrılıktan değil, birlikten geçiyor”

Ukrayna’daki Türk toplumunun lobileşme yolunda emin adımlarla ilerlemesi için daha fazla birlik olması gerekiyor. Bunun yolu da ayrılıkçı değil, birleştirici projeler üretmekten geçiyor. Bugün TUİD seçimleri öncesi bir hizmet yarışı yaşanıyor. Hepimizin hedefi derneğimizi ve bu ülkedeki Türk toplumunu daha ilerilere taşımak. Ukrayna’nın dört bir yanında başarılı faaliyetlerde bulunan işadamlarımız var. Herkesi kucaklamalı, aynı çatı altında birleşmeliyiz.

Ben görevden kaçmamak uğruna TUİD’in başkanlığına aday olmayı kabul ettim. Bugün istenilen düzeyde olmasa da, bu dernekte emeği geçen herkesin yıllar süren çabaları sonucu TUİD çatısı altında bir birlik yaratılabildi. Bu birliğin bozulmaması, daha da ileriye taşınması için, ülkenin farklı bölgelerindeki üyelerimizi, üye olmayan işadamlarımızı kucaklamalıyız.

Örneğin bugün Harkov Temslciliğimiz, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı’nı ağırlıyor. Türkiye’den farklı amaçlarla gelen heyetlere en güzel şekilde TUİD adına misafirperverlik gösteriyor. Yine temsilciliğimizi çabalarıyla Harkov ve Gaziantep kardeş şehir yapıldı. Diğer yandan Kırım Temsilciliğimiz, yakında DEİK ile birlikte çok ciddi bir fuarı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bunların önemi yadsınamaz. TUİD, bu seçimlerden sonra da temsilcilikleriyle beraber bir bütün olarak gücüne güç katarak yoluna devam edecektir.

“Derneğimize bir mekan kazandıracağız”

Derneğimizin geleneksel misyonu çerçevesinde, gerek iki ülke yönetimleri arasındaki ve gerekse iki ülke halkları arasındaki dostluğun ve her türlü iş birliğinin, üyelerimiz arasındaki dayanışmanın ve verimliliğin artırılarak daha da güçlendirilmesi noktasında şu ana kadarki yapılan çalışmalarımız geliştirilerek devam edecektir. Misyonumuz sorun üreten değil, sorunları çözen, üyelerimize her konuda destek olan bir görev anlayışı olacaktır.Bugün Kiev’deki merkez ofisimiz bilindiği gibi kiralanıyor. Derneğimize yeni bir mekan kazandırma projemiz var. TUİD kendi ofisine kavuşacak. Bunun da TUİD’in kalıcılığı adına önemli bir adım olacağını düşünüyorum.

Bunun dışında, TUİD çatısı altındaki tüm üyelerimizin derneğimizi daha çok sahiplenmesi ve aktif yönetime katılması için, Yönetim Kurulu (YK) bünyesinde kuracağımız komitelere YK dışındaki üyelerimizi de dahil edeceğiz. İşadamları derneği, adı üzerinde iş yapan arkadaşlarımızın buluştuğu bir çatı demek. Derneğimizi daha yukarılara taşımak için tüm üyelerimizle birlikte çalışacağız. İş bağlantılarımızı, Ukraynalı makamlarla olan bağlantılarımızı Ukrayna’daki Türk toplumunun gelişimi için seferber edeceğiz.

Seçimlerin TUİD adına hayırlı olmasını diliyorum. Seviyeli, kimseyi dışlamayan, katılımın yüksek olduğu, birlik ve beraberlik ilkesinin esas alındığı bir seçim geçireceğimizi temenni ediyorum. Seçimin sonucu her ne olursa olsun kazanan TUİD olacaktır. Ukrayna’daki Türk toplumunun tüm bireylerine saygılarımı sunuyorum.

Kaynak: TUİD web

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]