Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberlerİş Dünyası

Ukrayna’da Türkçe Olimpiyatı muhteşem bir atmosfer içinde geçti

Ukrayna’da Türkçe Olimpiyatı muhteşem bir atmosfer içinde gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç’in 9. Türkçe Olimpiyatları Ukrayna Elemelerine katılan bir grup öğrenciyi makamında kabul etmesinin ardından olimpiyatlar başladı.

Kiev, Odesa, Harkov, Lvov, Donetsk, Herson ve Lugansk şehirlerindeki 22 eğitim kurumundan 218 finalistin katıldığı 9. Ukrayna Türkçe Olimpiyatlarında Ukraynalı öğrenciler jüri karşısında ter döktüler. Birbirinden güzel eserlerin yarıştığı olimpiyatlarda jüri, dereceye girecek olan  öğrencileri seçmekte zorlandı. Olimpiyatlarda makale, sunum, özel beceri, resim, şiir gibi farklı kategorilerde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

İzleyicilere muhteşem bir kapanış programı hazırlayan Türkçe sevdalıları seyircileri zaman zaman güldürdüler zaman zaman da ağlattılar. Programda TUİD Minik Halk Oyunları Ekibi de her zamanki gibi sahne aldı. Odessa Güney Ukrayna Milli Pedagoji Üniversitesi’nden İrina Kendüşenko’nun Rusça olarak okuduğu  “Sol Yanım Acıyor Anne” isimli şiiri Ukraynalı seyircileri gözyaşına boğdu. Odessa Karadeniz Lisesi öğrencilerinin hazırladıkları özel beceriler izleyenlere neşeli dakikalar yaşattı. Uluslararası Meridyen Kolejinden Nijeryalı iki öğrencinin söyledikleri  “Annem” isimli şarkı ise çok  beğenildi. Program Odessa Karadeniz Lisesi öğrencilerinin Karadeniz yöresine ait halk oyunlarını gösterisinin ardından sona erdi.

Ukrayna Türkçe Olimpiyatları Genel Koordinatörü Ahmet Aydın, yaptığı açılış konuşmasında, Türkçenin bir “sevgi dili” haline geldiğine dikkat çekerek, dostluk, hoşgörü, anlayış, ümit, iyilik gibi insani değerlerin olimpiyatların temelini oluşturduğunun altını çizdi.

Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, organizasyona sponsor olan şirketlere plaketlerini takdim ettikten sonra yaptığı konuşmada, “Türkçe Olimpiyatları dokuzuncu yılını kutluyor. Dokuz yıl uzun bir zaman. Yedi kıtada, 120 ülkede artık Türkçe sevilen, tercih edilen bir dil haline gelmiş durumda. Bu bizim için mutluluk verici bir durum. Türkçenin bir sevgi dili olması zaten bizim amacımız. Türkçe Olimpiyatları’nın arkasındaki felsefeye bence çok dikkat etmek gerekiyor. Bu olimpiyatların arkasında, sevgi, barış, diyalog, birlikte yaşama ve geleceğe birlikte bakma anlayışı yatıyor. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Ben, bu yarışmaya katılan 1500 minik öğrencimizi de kazanmış olarak kabul ediyorum. Hepsini kutluyor, öpüyor ve başarılar diliyorum. Tüm bu miniklerimiz Türkiye’nin birer evladıdır. Onları kucaklıyorum” dedi.

Geleneksel bir hal alan “Diyalog ve Dostluk” ödülleri geçen yıl Ukrayna’nın ünlü şairi İvan Draç, Şarkiyatçı ve eski Fransa Büyükelçisi Yuri Koçubey ve Türkolog Egor Halimenenko’ya verilmişti. Bu yıl ise 2011 Olimpiyat Dostluk Ödülleri, iki ülke arasındaki ilişkiler noktasında gösterdiği üstün gayretlerinden dolayı, Kiev İl Eğitim Müdürü Vera Gorunova’ya 2011 Diyalog Ödülleri ise Ukrayna’nın ilk Ankara Büyükelçisi Yegor Turyanskiy’e ve üniversitesi bünyesinde Türk Kültür Merkezi açılmasına vesile olan Boris Grinçenko Üniversitesi Rektörü Viktor Ognevyuk’e verildi.

Tarkan Tekten, Güney Ukrayna Milli Pedagoji Üniversitesi, Türk Dili Öğretim Görevlisi

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]