Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Davutoğlu Münih’te Mısır mesaisi yaptı

47. Münih Güvenlik Konferansına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ikili görüşmelerinde başta Mısır’daki son olaylar olmak üzere Türkiye’yi ilgilendiren konuları masaya yatırdı.

Bakan Davutoğlu, Mısır’daki gelişmeleri ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’la yaptığı görüşmelerde ele aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam ABD Başkanı Barack Obama ile Mısır meselesini görüştüğünü ifade eden Davutolu, konunun Münih’te iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından kapsamlı şekilde ele alınması konusunda mutabık kalındığını dile getirdi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmeyle ilgili bilgi veren Davutoğlu, “Şunu memnuniyetle görüyorum ki ABD ile Türkiye arasında bölgede son dönemde ortaya çıkan hareketlenmeler hususunda benzer yaklaşımlar söz konusudur. Biz, dost ve kardeş Mısır’ın iç huzur ve istikrarı bozulmaksızın siyasi yapısının demokratik bir dönüşüm geçirerek halkın taleplerin karşılanacağı yeni bir dönemin Mısır’da başlamasının Mısır için de, bölge için de çok sağlıklı sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Buna öncelikle tabii Mısır halkı kendisi karar verecektir.” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Hiçbir dış faktör, bir halkın iradesinin önüne geçemez. Ancak bugün, Mısır’da gördüğümüz, değişim yönünde gerçekten güçlü bir halk iradesinin olduğu yönündedir. Bunun sağlanması için, Mısır’daki bütün tarafların basiretle, karşılıklı güven içinde doğru adımları, doğru bir zamanlamayla atması gerekiyor.” Davutoğlu, bu çerçevede müttefik ülkelerle görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etti.

“SON DERECE VERİMLİ BİR 24 SAAT GEÇİRDİK”

Münih’e dün akşam gelen Davutoğlu, konferansta yaptığı konuşma haricinde yoğun temaslarda bulundu. Davutoğu, Ashotn’la yaptığı görüşmede Türkiye – AB ilişkilerinin yanı sıra İran’ın nükleer programı ile ilgili müzakereleri ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu’nun bu gece Münih’ten ayrılmadan önce Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarıyla da bu konuları ele alması bekleniyordu.

BM Genel Sekreteri Ban’la gerçekleştirilen görüşmede Kıbrıs müzakereleri ele alındı. Davutoğlu, “BM Genel Sekreteri, Cenevre’deki görüşmelerden umutlu bir şekilde ayrıldığını ve bu süreci daha etkin bir şekilde sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti. Türk tarafının gösterdiği olumlu ve ön alıcı, ufuk açan tutumundan da memnuniyetini ifade etti.” dedi.
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov ile görüşen Davutoğlu, iki ülke arasında stratejik işbirliği konseyi kurulmasına yönelik hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile yaptığı görüşmede ise Bosna-Hersek ziyaretiyle ilgili bilgi verdiğini ifade etti.

Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la yaptığı görüşmede de stratejik işbirliği konseyinin hazırlıklarını ele alındığını ifade etti. Bu görüşmenin dışında İsviçre dışişleri bakanıyla da bir araya gelen Davutoğlu, Karabağ görüşmelerinin gündeme geldiğini dile getirdi. Ukrayna ve Romanyalı mevkidaşlarıyla da bir araya geldiğini ifade eden Davutoğlu, “Son derece verimli bir 24 saat geçirdik.” dedi.

 

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]